x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Iukos, dorita de seicul din Dubai

Iukos, dorita de seicul din Dubai

10 Aug 2004   •   00:00

Un consortiu din Dubai apartinand familiei domnitoare Maktoum a oferit 10 miliarde de dolari pentru cumpararea companiei petroliere Iukos, amenintat de faliment, potrivit ziarului Sunday Times.

ALINA FLORESCU

Consortiul este reprezentat de Constantin Kagalovski, fost membru al consiliului de administratie al Iukos si apropiat al principalului actionar, Mihail Hodorkovski, arestat sub acuzatia de evaziune fiscala si frauda.

INTERES. Kagalovski, fost sef al Biroului FMI din Moscova, a trimis, in luna iulie, o scrisoare presedintelui Vladimir Putin prin care avansa o oferta de cumparare a participatiilor detinute de principalii actionari, inclusiv Hodorkovski.

Acutizarea problemelor financiare ale Iukos a ridicat semne de intrebare in legatura cu aprovizionarea cu petrol la nivel mondial si a influentat semnificativ cresterea accelerata a pretului titeiului.

PROBLEME. Situatia a devenit de-a dreptul critica dupa ce executorii judecatoresti au confiscat, saptamana trecuta, din conturile Iukos, suma de 900 milioane de dolari pentru acoperirea datoriilor bugetare, care se ridica la 3,4 miliarde de dolari. In urma operatiunii executorilor judecatoresti, Iukos a ramas fara fondurile necesare finantarii activitatii curente. Oficiali ai companiei ruse anuntasera anterior ca Iukos are nevoie de cel putin 400 de milioane de dolari pentru a-si finanta activitatile princiapale si in special exporturile. Singura veste buna din ultima perioada pentru compania petroliera a venit la sfarsitul saptamanii trecute, o data cu o hotarare judecatoreasca prin care a fost respinsa preluarea si vanzarea se catre stat a principalei unitati de productie a Iukos.

×
Subiecte în articol: economic iukos