x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Leul, tot mai insensibil la criza din Grecia

Leul, tot mai insensibil la criza din Grecia

de Daniela Ivan    |    04 Iul 2015   •   20:05
Leul, tot mai insensibil la criza din Grecia
Sursa foto: ARMANDO BABANI/EPA
Europa e pregătită pentru orice. Nu şi grecii, care nu vor drahma

Au trecut două zile de la intrarea în incapacitate de plată a Greciei. Leul rezistă bine, s-a depreciat în faţa euro cu numai 0,64 bani compara­tiv cu cotaţia de miercuri, şi a ajuns la 4,4749 lei/euro.

Citețte și Grecii nu se pot întoarce la drahmă, chiar dacă vor! Motivul nu are nicio legătură cu criza

Băncile cu capital elen din România nu au nevoie de ajutorul statului pentru a face faţă unei eventuale ieşiri a Greciei din zona euro. După discursul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, economiştii ING Bank şi-au schimbat punctul de vedere şi afirmă că nu se mai aşteaptă ca bani publici să fie folosiţi pentru a sprijini băncile cu capital grecesc din România. Iniţial aceştia au estimat că statul român ar putea să pompeze 2,5 miliarde de euro pentru susţinerea băncilor cu capital grecesc, în caz de nevoie. „Declaraţiile guvernatorului BNR din timpul briefingului de presă de ieri au adus clarificări suplimentare în privința situaţiei finan­ciare a băncilor cu capital grecesc”, se spune în raportul publicat de ING Bank. Guverna­torul BNR a precizat că toate cele patru bănci din România cu capital grecesc sunt persoane juridice române, toate se supun doar legislaţiei din România.

Liderii UE sunt supăraţi pe Alexis Tsipras

Uniunea Europeană a anunţat că suspendă orice negociere până după referendumul de duminică, dar Banca Centrală Europeană va menţine linia de finanţare de urgenţă destinată creditorilor eleni. În para­lel, liderii europeni se pregătesc şi pentru scenariul că Grecia va ieşi din eurozonă. „Oricare va fi rezul­tatul, zona euro poate face faţă”, a apreciat directorul general al grupului francez Societe Generale. În schimb, grecii nu sunt pregătiţi. „Nu avem capacitatea de a tipări drahme”, a declarat ministrul elen de Finanţe.



×
Subiecte în articol: leu criza grecia drahmă