x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Macrostabilitatea scârţâie din toate încheieturile

Macrostabilitatea scârţâie din toate încheieturile

de Daniela Ivan    |    16 Noi 2017   •   13:50
Macrostabilitatea scârţâie din toate încheieturile
Sursa foto: DIANA OROS

Banca Naţională a României (BNR) susţine creşterea consumului şi a salariilor, dar cu dozajul necesar, în funcţie de productivitatea muncii, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR. Acesta a precizat că în balanţa de plăţi (diferenţa dintre exporturi şi importuri) se vede că s-a sărit calul. Una dintre consecinţele imediate este chiar deprecierea leului.

Guvernatorul a precizat că legătura dintre productivitate şi salarii este greu de măsurat, mai ales în cazul bugetarilor, însă se poate observa cu ochiul liber că s-a sărit calul. "Da, se măsoară greu, mai ales când e vorba de salariile bugetarilor. Nu ai cum să stabileşti o relaţie directă, dar unde vezi că s-a sărit calul? La balanţa de plăţi. Aia e imbatabilă. Acolo aproape că nici nu poţi să minţi ", a spus Isărescu, prezent la Conferinţa anuală a Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR).

Datele statistice nu arată deloc bine, ele indică o ruptură totală între creşterea salariului minim brut şi productivitate. La sfârşitul primului trimestru din 2017, salariul minim brut crescuse cu 38% faţă de perioada similară a anului trecut (de la 1.050 de lei brut în ianuarie 2016, la 1.450 de lei brut/lună de la începutul acestui an), iar productivitatea urcase cu doar 5,7%.

Şeful BNR a mai explicat că deprecierea cursului leu-euro este un efect, nu o cauză. Pentru aprecierea acestuia trebuie rezolvată cauza şi luate măsurile care se impun.

“Hai să lucrăm la cauză! De ce cresc atât de repede importurile de bunuri de consum? De ce am ajuns la un miliard de euro pe lună deficit comercial? Cât de mult poate să dureze asta? Poate agricultura, într-un an bun, să compenseze asta? S-ar putea să poată. Trebuie analize. Dozajul şi momentul... E ca în medicină: nu dai medicamentul la timp, cu dozajul respectiv, faci mai mult rău decât bine”

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR

Pe de altă parte, şeful BNR susţine că o mişcare a cursului cu 1% pe zi este ceva normal, însă societatea românească este foarte sensibilă la acest subiect. “S-a mişcat cursul cu 1% , de la 4,6 la 4,64, sau mai puţin de 1%. Comentarii puternice, tari de tot, puteai să te şi sperii dacă te uitai...”, a spus Isărescu. El a adăugat că raportul euro-dolar se mişcă în mod frecvent cu 1% într-o singură zi şi nu se îngrijorează nimeni.

Bugetul e praf

Imaginea bugetului este destul de complicată, având o colectare a veniturilor sub aşteptări, creşteri ale cheltuielilor sociale şi o scădere masivă a investiţiilor publice, a declarat preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, prezent la conferinaţa AAFBR. Potrivit Comisiei Europene, România va avea în acest an, dar şi în 2018 cel mai mare deficit bugetar din Europa, alături de Spania.

“Este o ieşire în decor pe care pieţele financiare probabil că nu o vor ignora. 3% ar trebui să fie deficitul maxim pe care ar trebui să-l facem de-a lungul ciclului economic. Adică în cele mai proaste momente ale ciclului economic. Noi îl facem în cele mai bune momente ale ciclului”

Ionuţ Dumitru, preşedinte Consiliului Fiscal

Şeful BNR susţine că în ultima vreme consumul a fost stimulat prea mult şi asta ne-a creat probleme. Dacă nu reuşim să ne echilibrăm, avem o problemă, ne avertizează Isărescu.

 

×
Subiecte în articol: Macrostabilitatea