x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie "Militia" Vamilor

"Militia" Vamilor

08 Oct 2004   •   00:00

Romania s-a angajat pentru semnarea si ratificarea Conventiei Neapole II, in momentul aderarii la UE, actul va prevede ca cercetarea penala pentru infractiunile din domeniul vamal sa fie realizata de catre Autoritatea Vamala, a declarat ieri Ionel Blanculescu (foto), ministrul Autoritatii pentru Control.

CATALIN BUDESCU

REVOLUTIE SI REFORMA. Ministrul Autoritatii Nationale de Control (ANC) a precizat, intr-o conferinta de presa, ca in prezent ANC lucreaza cu diversi specialisti, astfel incat, dupa integrarea in UE, cercetarea penala sa se realizeze de catre Autoritatea Vamala. Masura va revolutiona procedurile interne ale ANV pentru prevenirea si combaterea infractiunilor in vama, avand in vedere "frecventa destul de mare a acestora". Totodata, ministrul a anuntat ca numarul vamesilor cercetati a scazut (107 fiind anchetati in prezent), la fel ca si in cazul numarului comisarilor Garzii Financiare (63 sunt in atentia organelor de cercetare).

FRAUDE LA NIVEL INALT. In prezent se afla in atentia PNA, Parchetului General si ANC dosare de coruptie sau frauda la nivel inalt, dar este nevoie de timp pentru ca aceste cazuri sa fie solutionate eficient conform declaratiilor ministrului ANC, Ionel Blanculescu. Protocolul de colaborare cu PNA a adus in vizorul ANC sute de societati comerciale care trebuie cercetate, inclusiv in "zona marii fraude financiare", a aratat Blanculescu. Ministrul a concluzionat insa ca perioada de procesare a dosarelor este mai mare decat nivelul asteptarilor, dar nu mai mare decat perioada necesara in SUA sau UE. Blanculescu a dat exemplu anchetele unor cazuri de coruptie din UE (firma Parmalat) sau din SUA (Enron), in care din momentul identificarii cazurilor de frauda fiscala pana cand procurorii au prezentat cazurile in fata justitiei au trecut doi ani.

×
Subiecte în articol: economic