Percepţia analiştilor financiari privind evoluţia economiei României pentru şase luni s-a îmbunătăţit în aprilie, devenind cea mai bună din Europa Centrală şi de Est (ECE), după ce în martie România se situa pe locul trei în regiune în această privinţă, potrivit unui sondaj al institutului ZEW.
Indicele care măsoară aşteptările experţilor financiari referitoare la parcursul economiei în următoarele şase luni a urcat cu 5,5 puncte, la 50 de puncte, maximul între statele analizate din ECE. România a urcat pe prima poziţie după ce ţările aflate pe primele două locuri în martie au înregistrat scăderi, respectiv de 12,2 puncte la 40,4 puncte pentru Ungaria şi 22,4 puncte la 28,9 puncte în cazul Croaţiei. În urma României s-au situat Ungaria şi Slovacia (30,2 puncte).
Toate statele din regiune analizate de institutul austriac ZEW, în colaborare cu grupul financiar Erste, au perspective pozitive.
Pentru Europa Centrală şi de Est, indicele percepţiei analiştilor a înregistrat o îmbunătăţire de 4,8 puncte, la 18,7 puncte.
În funcţie de percepţia situaţiei economice actuale, România se află pe penultima poziţie în regiune, la fel ca în martie, în pofida unei îmbunătăţiri de 7,6 puncte a indicelui aferent, la -22 puncte. Singura economie cu o situaţie mai slabă este Croaţia, după o înrăutăţire de 9,3 puncte faţă de martie, la -23,7 puncte. A treia economie din regiune evaluată negativ este Ungaria, ocupanta ultimului loc în martie, dar care a consemnat însă o majorare de 17,9 puncte, la -14,6 puncte a indicelui privind situaţia actuală.
Pentru Europa Centrală şi de Est, indicele situaţiei economice curente a urcat cu 20,2 puncte, la 22,5 puncte.
Aşteptările referitoare la evoluţia bursei de la Bucureşti s-au îmbunătăţit în aprilie, indicatorul privind evoluţia indicelui BET, care include cele mai lichide zece acţiuni de pe bursă, avansând cu 6,6 puncte, la 51,4 puncte. Indicatorul privind perspectivele indicelui NTX, pentru Europa Centrală şi de Est, a urca cu 5,4 puncte, la 53,8 puncte. Specialiştii financiari au cele mai ridicate aşteptări pentru bursa din Polonia, urmată de România şi Turcia.
Perspectivele evoluţiei leului în raport cu euro în următoarele şase luni s-au îmbunătăţit în aprilie, iar indicele claculat de ZEW a urcat cu 1,3 puncte, la 32,5 puncte. Specialiştii financiari au aşteptări mai ridicate doar pentru zlotul polonez, coroana cehă şi kuna croată, respectiv mai slabe pentru lira turcească şi forint.
La sondaj au participat 89 de experţi financiari în perioada 28 martie-11 aprilie. Raportul ZEW/Erste include din Europa Centrală şi de Est date despre Cehia, Croaţia, Ungaria, Polonia, România, Slovacia şi Turcia.