Mulţi salariaţi ar putea fi tentaţi să renunţe la contractele de muncă şi să treacă pe contracte de colaborare sau pe PFA, ca să plătească impozite mai mici la stat. Consultanţii spun că povara fiscală este de trei ori mai mică la drepturi de autor decât la contractele de muncă pentru un venit de 5.000 de lei, după intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal.
Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 79/2017 aduce modificări importante în domeniul impozitului pe venit și al contribuțiilor sociale nu numai pentru veniturile de natură salarială, ci și cele din activități independente. “Făcând un calcul simplu al nivelului de contribuții sociale care ar urma să se datoreze pentru cele două tipuri de venit, constatăm o discrepanță semnificativă, care nu poate să nu ridice niște semne de întrebare cu privire la scopul avut prin introducerea unor astfel de modificări, precum și la tentațiile care ar putea să apară în viitor cu privire la forma de muncă sau colaborare între companii și persoanele fizice”, spune Claudia Sofianu, partener EY România.
Astfel, în contextul în care un salariat câștigă un venit salarial brut de 5.000 lei/lună, acesta va avea aceeași povară fiscală (impozit pe venit și contribuții sociale individuale) ca și persoana care câștigă un venit de 14.575 lei din activităţi independente. Această diferenţă rezultă ca urmare a introducerii plafonului lunar la nivelul unui salariu de bază minim brut pe țară (prevăzut a fi de 1.900 lei), pentru care se vor datora
“Ajungem la concluzia că, oricât de mult ar câștiga pe lună o persoană fizică din activități independente, fie 5.000 lei, fie 1.000.000 lei, nivelul de contribuții va fi același, adică 665 lei/lună”
Claudia Sofianu, partener EY România