x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Preţul gazelor ar putea să scadă cu 10%

Preţul gazelor ar putea să scadă cu 10%

de Diana Scarlat    |    17 Sep 2015   •   22:39
Preţul gazelor ar putea să scadă cu 10%

Pe fondul scăderii preţului gazelor la nivel mondial, specialiştii apreciază că am putea să ne aşteptăm la scăderi de până la 10%, la jumătatea anului viitor. Scăderile sunt legate direct de preţul ţiţeiului, care a înregistrat diminuări în ultimele luni. Beneficiarii reducerilor de preţ vor fi consumatorii casnici.

România se bazează aproape exclusiv pe producţia internă de gaze, asigurată de Romgaz şi OMV Petrom. Pentru perioada de iarnă se va importa un minimum de 3%, pentru consumatorii casnici. Preţul gazului ar putea să scadă constant, până anul viitor, după ce s-au înregistrat majorări în ultimii cinci ani, ca urmare a procesului de liberalizare. "Preţul gazului la nivel internaţional a început să scadă, fiind legat de preţul ţiţeiului, ceea ce ne face să credem că anul viitor o să ne întâlnim pe piaţă cu preţuri mult mai mici decât cele care sunt în acest moment. Estimăm că de la 1 iulie 2016, preţul gazului din cadrul facturii poate să scadă până la 10%", a declarat preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileţ, cu ocazia conferinţei Mediafax Talks about Energy.

Ieftinirea actuală nu are legătură cu faptul că urmează un an electoral, ci cu evoluţia preţului internaţional al gazelor, au ţinut să precizeze specialiştii. Fenomenul creşterii preţului gazelor în ultimii ani se poate explica prin faptul că reglementarea s-a făcut prin liberalizare şi, implicit, s-a produs o aliniere cu preţurile internaţionale, care erau mult mai mari cu cinci ani în urmă. Cea mai recentă modificare a tarifelor la gaze a avut loc în ţara noastră la 1 iulie 2015, când preţurile pentru clienţii casnici au crescut cu 11%. ANRE a anunţat că până la finalul anului nu se va înregistra o nouă majorare de preţuri, având în vedere că nu vor fi costuri suplimentare pentru asigurarea consumului în sezonul rece, comparativ cu anii anteriori.

Pe moment, aşa cum a evoluat consumul în România, este suficientă producţia de gaze din intern. Pentru perioada de iarnă, noi am estimat ca din punct de vedere al siguranţei să stabilim un minim de 3% care să fie importat pentru consumatorii casnici.
Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE


Cererea generală de gaze este scăzută, iar producătorii internaţionali sunt preocupaţi de scăderea preţului.
 

×