Reducerea contribuţiilor de asigurări sociale (CAS) în baza unui pachet sustenabil de măsuri care să permită această decizie reprezintă obiectivul principal al Executivului în negocierile purtate cu delegaţia Comisiei Europene, a Fondului Monetar Internaţional şi a Băncii Mondiale, a declarat ieri, în şedinţa de guvern, premierul Victor Ponta. “Obiectivul nostru principal în aceste negocieri – şi vă rog pe toţi să sprijiniţi efortul făcut de Ministerul de Finanţe şi de Buget – este să facem această măsură sustenabilă. Să poată să fie aplicată nu doar în acest an, ci în toţii ani care urmează”, a spus premierul.
Mai mult, Ponta a declarat că reducerea CAS nu impune introducerea de noi taxe. “Nu se impun alte taxe. Evident că cei de la Comisia Europeană, în special, mai puţin cei de la FMI, ne-au cerut să ne încadrăm în tratatul fiscal care priveşte limitele de deficit. Cum o facem? Astea sunt lucrurile pe care le discutăm în această perioadă. Ideea este că în final trebuie să rămânem în aceeaşi limită de deficit”, a precizat premierul.
Şeful Executivului a mai spus că deficitul bugetar va creşte cu circa 700 milioane lei pentru cheltuielile armatei, însă majorarea a fost negociată cu Comisia Europeană. “Sunt prevăzute cheltuieli suplimentare de 0,2% din PIB pentru Apărare. Creşterea a fost negociată de către ministrul Bugetului (Liviu Voinea – n.r.) cu Comisia Europeană. Deficitul se va majora cu 700 milioane lei, cam 0,1-0,12%. Ţinta de deficit va fi majorată pentru că noi am obţinut de la Comisia Europeană, nu doar noi, ci şi alte ţări din regiune, această posibilitate de a adăuga la deficitul de până acum cheltuielile pentru Ministerul Apărării şi cred că e un lucru foarte bun, pentru că aveam nevoie”, a explicat Victor Ponta.
Guvernul trebuie să facă rost de 1,5 miliarde de lei
În România, cota cumulată de CAS plătită de angajator este de 45%, iar colectarea se situează undeva la 32%, din cauza muncii la negru şi diverselor scutiri de CAS pentru anumite categorii de persoane.
Potrivit ministrului Finanţelor, impactul bugetar al reducerii CAS este de 2,6 miliarde lei pe 6 luni, strict contabil, iar dacă se iau în calcul şi efectele pozitive ale aplicării acestei măsuri, respectiv venituri suplimentare din utilizarea banilor rămaşi la angajator, impactul bugetar negativ va fi de numai 1,5 miliarde lei pe 6 luni.
Ministerul Finanţelor aşteaptă rezultatele statistice pentru luna aprilie pentru a vedea exact situaţia încasărilor bugetare. Datele pentru primul trimestru sunt îmbucrătoare. Ieri Oficiul european pentru Statistică – Eurostat – a confirmat faptul că produsul intern brut al României a înregistrat o creştere de 3,8% în primul trimestru din 2014 comparativ cu perioada similară din 2013, acesta fiind cel mai mare avans anual înregistrat de o ţară membră a UE. Este al doilea trimestru consecutiv când România are cea mai mare creştere economică anuală din UE, după ce în ultimele trei luni din 2013 România a înregistrat un avans al PIB-ului de 5,1%.
INS a menţinut datele referitoare la creşterea economică înregistrată de România în primele trei luni din acest an, care a fost de 3,8%, comparativ cu perioada similară din 2013, şi de 0,1% raportat la ultimul trimestru al anului trecut.
Citește pe Antena3.ro