x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Investitorii americani, proiecte de miliarde de dolari în România

Investitorii americani, proiecte de miliarde de dolari în România

de Cristian Anton    |    04 Iul 2017   •   08:29
Investitorii americani, proiecte de miliarde de dolari în România

4 iulie, Ziua Independenţei Statelor Unite ale Americii, coincide în acest an cu aniversarea a două decenii de parteneriat strategic între cea mai puternică ţară din lume şi România. Cele două state împărtăşesc cel mai favorabil context politic din istoria relaţiilor lor diplomatice, iar acest lucru trebuie fructificat şi din punct de vedere economic. Investiţiile făcute până acum în România de cele mai mari companii americane sunt de notorietate, iar în prezent se derulează noi proiecte impresionante, de miliarde de dolari.

Premierul Mihai Tudose a avut ieri, la Palatul Victoria, o întâlnire de lucru cu ambasadorul SUA, Hans Klemm. Prim-ministrul Tudose a subliniat că a dorit ca prima întâlnire cu un diplomat străin să fie cea cu ambasadorul american tocmai pentru a transmite un mesaj puternic. „Cele două decenii de Parteneriat Strategic între România și SUA reprezintă o garanție a relației puternice dintre ţările noastre, relație care trebuie continuată și consolidată. Sunt convins că avem potențialul de dezvoltare a relației bilaterale. Totodată, vă asigur că vom continua să fim un partener de încredere al SUA în această parte a Europei și că avem capacitatea de a crea un mediu atractiv pentru investitori”, a afirmat premierul Tudose. Discuțiile au vizat şi necesitatea consolidării relațiilor economice bilaterale, șeful Executivului și ambasadorul SUA fiind de acord că nivelul acestora nu reflectă încă stadiul excepțional al relațiilor politico-militare. Ambasadorul Hans Klemm a subliniat că după ultima întâlnire româno-americană la nivel înalt credibilitatea României la Casa Albă a crescut, fapt ce se va reflecta și în încrederea investitorilor americani în economia românească. În acest context, premierul Mihai Tudose va avea, în luna octombrie, o întâlnire cu potențiali investitori americani în România.

Vizibilitate sporită în relaţiile bilaterale

Investitorii americani apreciază că România beneficiază în prezent de o vizibilitate maximă în relaţiile bilaterale politice şi militare, iar acest acest lucru oferă toate premizele unei colaborări economice cât mai intense cu SUA. “Cu prilejul aniversării Zilei Independenţei SUA, Camera de Comerţ Americană în România (AmCham Romania) salută angajamentul asumat la cel mai înalt nivel de Romania şi SUA pentru menţinerea bunei cooperări în domeniul apărării şi  în mod specific pentru intensificarea relaţiilor comerciale. Este deosebit de important ca România să facă eforturi pentru a se remarca ca destinaţie de investiţii pentru companiile americane, dovedind fermitate în continuarea reformelor, în respectarea angajamentelor asumate în cadrul structurilor internaţionale din care face parte, în asigurarea unui mediu investiţional transparent, predictibil şi stabil. În anul 2017, în contextul aniversării de a 20 de ani de Parteneriat Strategic SUA- România, ţara noastră beneficiază de o vizibilitate sporită în relaţiile bilaterale, în plan politic, militar, şi chiar economic, oferind toate premizele favorabile pentru creşterea nivelului de schimburi comerciale”, a declarat Jaak Mikkel, Preşedintele AmCham România.

România, aliat de încredere al SUA

„Selectarea destinaţiilor pentru investiţii depinde însă în mare măsură de realităţile interne ale ţării, astfel că investitorii americani şi nu numai, evaluează atractivitatea economică prin prisma factorilor precum stabilitatea, predictibilitatea, transparenţa procesului decizional, cadrului legislativ şi fiscal, nivelul birocraţiei, eficienţa administraţiei şi a seriviciilor publice, calitatea infrastructurii sau disponibilitatea capitalului uman. România este foarte des amintită ca aliat de încredere al SUA şi apelul AmCham Romania la acest moment aniversar este să facem toate eforturile de ne păstra acest statut prin continuarea în plan intern a luptei anti-corupţie şi respectarea statului de drept, printr-o guvernanţă economică predictibilă şi transparentă”, a completat Mikkel.

Politicile publice şi climatul de afaceri trebuie îmbunătăţit

“Avem convingerea că doar în acest mod, România va rămâne o opţiune viabilă pentru menţinerea şi atragerea capitalului financiar şi uman. AmCham Romania îşi reafirmă deschiderea pentru dialog şi consultări între sectorul public şi privat, pentru a promova priorităţile membrilor, companii americane, internaţionale şi româneşti în vederea îmbunătăţirii politicilor publice şi a climatului de afaceri din România. Atât timp cât investitorii americani prezenţi în Romania derulează operaţiuni de succes, România va continua să atragă atenţia potenţialilor investitori de peste ocean”, a precizat preşedintele AmCham Romania.

Schimburi comerciale de 2,67 miliarde USD în 2016

Conform datelor Ambasadei României la Washington, volumul total al schimburilor comerciale ale României cu SUA s-a cifrat anul trecut la 2,67 miliarde de dolari, din care 1,96 miliarde de dolari au reprezentat exporturile româneşti, iar 714,1 milioane de dolari importurile din SUA. În primul semestru din acest an, principalele categorii de produse exportate în SUA au fost computerele și produsele electronice- 387,6 milioane USD, reprezentând 19,7 % din total, echipamente de transport- 224,8 milioane USD, însemnând 12,5% din total, mașinării, cu excepția celor electrice- 204,9 milioane USD, adică 10,4% din total, produse din plastic și cauciuc- 195,3 milioane USD, reprezentând 10%. În ceea ce privește importurile din SUA, în perioada analizată, principalele grupe de produse au fost computere și produse electronice- 136 milioane USD, ceea ce înseamnă 19,1 % din totalul importurilor, mașinării, cu excepția celor electrice- 116,9 milioane USD, reprezentând 16,4% din total, echipament de transport- 113,9 milioane USD, însemnând 15,9% din total, produse petroliere și cărbune- 62,8 milioane USD, adică 8,8% din total. Potrivit datelor statistice publicate de Oficiul Național al Registrului Comerțului, la sfârșitul lunii decembrie 2016, SUA ocupau poziţia a 14-a în topul statelor cu investiţii străine în Români (2,06% din totalul investiţiilor străine).

 

Investiţii uriaşe ale companiilor americane

Cele mai importante companii americane au investit miliarde de dolari în economia românească, imediat după 1990. Pe lângă branduri de renume mondial precum Coca Cola, McDonald’s, PepsiCo, IBM, Microsoft, Visa, Colgate Palmolive, Philip Morris sau Procter& Gamble, fiecare în parte lider al pieţei de profil, alţi coloşi industriali au ajuns recent sau urmează să investească în România. Astfel, ADM urmează ultimii paşi procedurali pentru demararea unui proiect de 350 de milioane de dolari- un terminal petrolier în Portul Constanţa, în timp ce Ford se apropie de investiţii de 1,5 miliarde de dolari în fabrica sa de la Vraiova, în mai puţin de zece ani. De asemenea, gigantul Exxon Mobil a lansat recent o licitaţie de un miliard de dolari pentru exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră.

Scurt istoric al relaţiilor diplomatice

România şi Statele Unite ale Americii au stabilit primele relaţii diplomatice la 14 iunie 1880. Relaţiile au fost întrerupte la 12 decembrie 1941 şi au fost reluate, la 7 februarie 1946. La 1 iunie 1964, relaţiile diplomatice dintre cele două ţări au fost ridicate la nivel de ambasadă. În august 1996, Congresul SUA a aprobat permanentizarea clauzei naţiunii celei mai favorizate pentru ţara noastră, ca urmare a progreselor înregistrate în procesul de reformă economică şi crearea condiţiilor de dezvoltare a economiei de piaţă. La 10 martie 2003, autorităţile americane au acordat României statutul de „economie de piaţă”, element important în promovarea obiectivului de amplificare a relaţiilor economice româno-americane.

×