Informaţia că Ministerul Finanţelor Publice ar apela la ajutorul vecinilor pentru a prinde contribuabilii care nu îşi plătesc dările la stat a ajuns şi în Germania. Jurnaliştii de la Deutschland Radio au realizat o investigaţie pe această temă şi au ajuns la concluzia că "asemenea Greciei, România nu este capabilă să stea în picioare şi caută surse financiare noi.”. "Deoarece Fiscul român pierde an de an miliarde de euro, Ministerul Finanţelor Publice caută contribuabilii care nu îşi plătesc dările la stat. Va fi răsplătit cel care îşi va reclama vecinul. O iniţiativă care naşte controverse”, mai scrie site-ul radioului german, dradio.de.
Investigaţia i-a adus pe jurnaliştii germani până la etajul 10 al unui bloc din Bucureşti, unde au depistat prima persoană care "fentează” Fiscul. Este vorba de Anca Popescu, 57 de ani, de profesie cosmetician, actualmente pensionată prematur. Ea primeşte lunar 80 de euro de la statul român. Deoarece nu poate trăi din această mini-pensie, ea lucrează acasă. Şi-a amenajat pe balconul apartamentului un studio cosmetic improvizat. "Nu aş lucra în secret în locuinţa mea dacă nu ar fi această criză economică. Aş prefera să îmi deschid propriul meu studio, însă toate colegele mele de muncă au ajuns să lucreze ca mine, acasă, în secret. Pur şi simplu ne-am adus clienţii din salon la noi acasă. Evident că practicăm preţuri mai mici, astfel încât ambele părţi să fie mulţumite”, mărturiseşte doamna Popescu.
Fiscul român rămâne cu buzunarul gol din această afacere. Statul român pierde anual aproape 10 miliarde de euro, însemnând aproximativ un sfert din buget, din cauza datornicilor la Fisc. Pagubele economice rezultate prin munca la negru sunt încă relativ mici. În realitate cei care păcălesc masiv Fiscul sunt firmele de stat sau cele private. Ei îşi manipulează registrul contabil sau efectiv refuză să îşi plătească datoriile la stat. La multe din aceste manevre sunt implicaţi politicieni de la nivel înalt. "Dacă statul i-ar obliga să plătească pe marii datornici, atunci ar incasa bani frumoşi. Atunci şi cetăţeni simpli, cum sunt eu, ar recurge la plata impozitului. În acest moment eu am senzaţia că unul îl păcăleşte pe celălalt. Atunci de ce să fiu eu cea corectă?”, se întreabă Anca Popescu.
Ea mărturiseşte că pentru a evita depistarea ei a ales să nu îşi deconspire numele real. La fiecare vizită a clienţilor, balconul ei este acoperit complet de frica vecinilor curioşi. Noua iniţiativă a Ministerului Finanţelor Publice o va face pe doamna Popescu să fie şi mai precaută. Vecinii ştiu cel mai bine ce se întâmplă în jurul lor şi urmează să fie recompensaţi pentru orice informaţie utilă Fiscului. Un model implementat cu succes în Suedia, dar care o aduce în pragul disperării pe Anca Popescu. "Această măsura va duce la o scindare profundă a populaţiei. Vor exista denunţări false de la vecinii care nu te agreează. Fiscul va veni pe capul nostru, deşi poate suntem complet nevinovaţi. Aşa s-a întâmplat şi cu Securitatea înainte de Revoluţie”, susţine ea.
Comparaţia cu Securitatea a fost utilizată în mod repetat în ultima vreme, din moment ce cel temut serviciu secret din România a recurs la cele mai intime detalii pentru a subordona oamenii. Experţii din domeniul financiar văd ca fiind inutila o astfel de practică, de vreme ce marii datornici la stat sunt cunoscuţi, doar că fiscul întârzie să îi oblige să plătească. "Funcţionarii din domeniul financiar câştigă la stat doar o treime din cât se plăteşte în mediul economic privat. Din acest motiv ei sunt nemotivaţi şi corupţi, dovadă că fostul sef al Fiscului este anchetat pentru suspiciuni de evaziune fiscală”, scrie Deutschland Radio. "Măsura evaziunii fiscale din România dovedeşte că aceştia au fost permanent protejaţi de funcţionari. La fisc sunt sute de evazionişti cu averi incredibil de mari. Cum au făcut aceste averi?”, se întreabă un expert financiar.
Jurnaliştii germani au căutat răspunsurile la aceste ipoteze la Fiscul român şi la Ministerul Finanţelor Publice din România, însă solicitările lor pentru un interviu au fost respinse. Conform dradio.de mult mai maleabil s-a dovedit a fi premierul Victor Ponta, care a încercat să cizeleze puţin acţiunea de pârâre a vecinilor. "Vom încerca să implementăm toate măsurile din domeniul colectării impozitelor care au avut succes la nivel european. Unele idei sunt bune, altele mai puţin bune. Partea frumoasă este că le dezbatem pe toate, iar dacă toţi îşi dau acordul că o soluţie nu este bună, atunci nu o vom implementa pe aceea”, a recunoscut Ponta, care a mărturisit că reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor Publice se află în Suedia pentru a se informa despre cât de eficientă poate să devină această măsură de colectare a impozitelor. Reportajul celor de la Deutschland Radio se încheie cu o reacţie din partea Fiscului din Stockholm: "Aici nu o să găsiţi oameni care sunt plătiţi ca să îşi denunţe vecinii. O astfel de idee nu ne-ar fi venit niciodată”. (deak.istvan@jurnalul.ro)