Numărul turiştilor străini care au ajuns în primele şapte luni în ţara noastră a crescut cu 18.300 faţă de perioada similară din 2012
Circulaţia turistică de la noi din ţară în primele şapte luni ale anului, comparativ cu perioada similară de anul trecut, a înregistrat o creştere de 3,3%. Astfel, sosirile în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare de la noi din ţară au crescut cu 3,3%, ajungând la 4,33 milioane, însă înnoptările au scăzut cu 0,6%, până la 9,98 milioane, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS). Din cei 4,33 milioane de turişti, care au ajuns în ţara noastră în primele şapte luni ale anului, 3,38 de milioane au fost români şi doar 946.700 au fost străini. Comparativ cu perioada similară din 2012, numărul turiştilor străini care au venit în România până la finele lunii iulie a crescut cu 18.300 de persoane. Per total, de la începutul anului şi până la sfârşitul lunii iulie, sosirile turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat peste 78%, în timp ce turiştii străini au reprezentat 22% din numărul total de sosiri. De asemenea, majoritatea turiştilor care au înnoptat în structurile de cazare de la noi din ţară au fost români, şi doar 19% au fost străini. Durata medie a şederii în perioada ianuarie- iulie 2013 a fost de 2,4 zile la turiştii români şi la turiştii străini a fost de 2,0 zile.
Cei mai mulţi turişti străini au provenit din Germania, Italia, Franţa, Ungaria, SUA etc. Potrivit INS, cele mai căutate zone turistice au fost Bucureştiul şi oraşele reşedinţă de judeţ, urmând staţiunile din zona montană, balneară, litoralul şi Delta Dunării.
Luna iulie, mai slabă
Sosirile şi înnoptările în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare de la noi din ţară au scăzut în iulie cu 1,6% faţă de luna corespunzătoare din 2012, respectiv 4,2%, potrivit INS. Astfel, sosirile au ajuns la 989.700, în timp ce înnoptările au totalizat 2,86 milioane. Potrivit INS, peste 30% din numărul total de turişti au mers pe litoral, adică mai mulţi decât în anii precedenţi. Din cei 989.700 de turişti, 797.800 au fost români, restul de 191.900 fiind turişti străini. Majoritatea turiştilor înregistraţi în structurile de cazare din România au fost români, respectiv 80,6% din numărul total de sosiri, iar 19,4% au fost turişti străini. În ceea ce priveşte înnoptările în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare, turiştii români au avut o pondere de peste 86%, în timp ce turiştii străini au reprezentat doar 13,9%.
Creşteri la punctele de frontieră
Sosirile vizitatorilor străini în România, înregistrate la punctele de frontieră, au ajuns în primele şapte luni ale anului la 4,48 milioane, în creştere cu 1,2% faţă de perioada similară din 2012.
Plecările vizitatorilor români în străinătate, înregistrate la punctele de frontieră, au ajuns la 6,49 milioane, în creştere cu 3,1%, comparativ cu perioada similară din 2012. Creşteri au fost înregistrate şi în luna iulie, atât la sosirile vizitatorilor străini, cu 3,2%, cât şi la plecările în străinătate ale vizitatorilor români, cu 5,1 %. În luna iulie, numărul vizitatorilor a ajuns la 1,02 milioane, iar cel al plecărilor a ajuns la 1,16 milioane. Majoritatea vizitatorilor străini provin din Ungaria, Bulgaria, Polonia, Germania, Italia, Austria etc. Mijloacele de transport rutier au fost cele mai utilizate de vizitatorii români care au plecat în străinătate.