x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie România, locul doi în UE la producţia industrială

România, locul doi în UE la producţia industrială

de Daniela Ivan    |    13 Aug 2014   •   21:30
România, locul doi în UE la producţia industrială
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images
Industria românească a produs cu 9,1% mai mult în primul semestru din 2014 comparativ cu prima jumătate a anului trecut
Producţia industrială a rămas stabilă în zona euro şi a crescut cu 0,7% în Uniunea Europeană, în iunie 2014, comparativ cu perioada similară din 2013. Ungaria şi România au înregistrat cea mai mare creştere din rândul statelor membre UE, potrivit datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat). Cele mai mari creşteri au fost înregistrate în Ungaria (11,3%), România (9,9%) şi Slovacia (7,5%), iar cele mai semnificative scăderi au fost raportate în Grecia (minus 6,9%), Malta (minus 3,8%) şi Letonia (minus 2%).

Luna iunie a adus un mic declin
Producţia industrială a crescut cu 9,1% în primul semestru din 2014 comparativ cu prima jumătate a anului trecut, iar creşterea ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate a fost de 10,4%, potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS). Avansul din semestrul I 2014 s-a datorat într-o bună parte creşterii industriei prelucrătoare (+10,7%). Pe marile grupe industriale s-au mai înregistrat creşteri în industria bunurilor de capital (+15,1%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+9,6%), industria bunurilor de uz curent (+6,8%) şi industria bunurilor intermediare (+5,9%). Industria energetică a scăzut cu 0,1%, iar producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria extractivă au scăzut cu 1,9%, respectiv cu 1,7%.

Totuşi, în iunie 2014, comparativ cu luna precedentă, producţia industrială a scăzut cu 0,3% în zona euro şi cu 0,1% în Uniunea Europeană. Cele mai mari creşteri au fost înregistrate în Malta (5,2%), Danemarca (2,4%) şi Ungaria (1,8%), iar cele mai semnificative scăderi au fost raportate în Irlanda (minus 16,5%), Olanda (minus 3%) şi Lituania (minus 2,7%). România a înregistrat un declin al producţiei industriale de 0,7% în iunie 2014, comparativ cu luna precedentă, când s-a raportat un avans de 2,7%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat următoarele scăderi: industria energetică (–6,9%), industria bunurilor intermediare (–2,7%), industria bunurilor de uz curent (–2,1%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (–1,5%).


×