Banca Nationala a Romaniei pregateste aparitia unei noi banci pe piata locala menita sa poata prelua imediat spre administrare bancile comerciale care vor intra in dificultate. Ideea vine chiar de la Fondul Monetar International, care a cerut autoritatilor romane sa pregateasca instrumente si proceduri care sa permita interventii rapide la bancile cu probleme, in cazul in care unele banci care activeaza in Romania ar putea avea probleme in urma falimentului mamelor lor. 'Aditional, ca parte a planului de limitare a crizei, autoritatile sunt determinate sa voteze o legislatie care ar furniza unei banci-punte puterea de a intari instrumentele bancare disponibile', se arata in articolul 29 din Scrisoarea de Intentie cu FMI. Reglementarea legislatiei pentru ca banca-punte sa poata functiona trebuia finalizata pana la sfarsitul lunii octombrie. Concret, aceasta banca va prelua bancile cu probleme, care ar trebui nationalizate in cazul in care acestea ar intra in faliment.
Fondul de Garantare a Depozitelor ar urma sa constituie banca-punte si sa o imputerniceasca sa preia o institutie de credit cu probleme grave de solvabilitate si lichiditate. Noua institutie ar putea prelua depozitele si creditele unei banci care nu se mai descurca astfel incat sa asigure continuitatea activitatii fara nici o intrerupere a programului. In paralel, banca-punte va cauta investitori privati dispusi sa preia bilantul bancii problema, integral sau partial. Daca nu se poate gasi cumparator, portofoliul de active ar putea ajunge la Fondul de Garantare a Depozitelor care sa se ocupe de lichidare.
BNR impreuna cu FMI au mai gestionat in anii ’90 falimentul Bancorex, in urma caruia datoriile au fost preluate de AVAB, o institutie nou creata, iar activele performante de catre Banca Comerciala Romana. Acum, practica internationala este infiintarea acestei banci-punte care este inventata pentru evitarea unor falimente cu efect perturbator in sistemele bancare nationale.
BNR primeste saptamanal raportari de la bancile din Romania despre indicatorii de solvabilitate, dar si despre operatiunile zilnice de piata, potrivit declaratiilor facute de oficiali ai BNR. In ultimii doi ani, actionarii straini ai bancilor locale au fost chemati de BNR sa mareasca capitalul social, iar sumele adunate s-au ridicat la peste un miliard de euro. In Romania functioneaza 41 de banci comerciale, a caror solvabilitate medie era de peste 14% la sfarsitul lunii iunie.