Ministerul Finanţelor Publice vrea să scadă de la 263 la 100 numărul birurilor pe care autorităţile le percep firmelor şi persoanelor fizice. “Ne propunem să reducem numărul taxelor parafiscale până la sfârşitul mandatului. La începutul guvernării erau 491 de taxe parafiscale, acum avem 263 şi acest proces de reducere a taxelor parafiscale va continua. Ne dorim ca până la sfârşitul guvernării să nu depăşim 100 de taxe parafiscale”, a declarat Dan Tudor Lazăr, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice. Taxele parafiscale sunt acele impozite sau taxe care nu se regăsesc în Codul Fiscal şi care sunt impuse de diferite autorităţi naţionale sau locale.
Majoritatea taxelor sunt instaurate de autoritaţile locale şi, de mai multe ori, administrarea acestora costă mai mult decât se încasează de pe urma lor.
În afara celor 263 de taxe parafiscale mai există alte 74 de taxe şi impozite de natură fiscală.
Din cauza acestor biruri aberante, România este percepută de investitori drept o ţară în care birocraţia şi fiscalitatea sunt foarte ridicate. Numărul mare de taxe şi impozite, timpul îndelungat necesar pentru achitarea acestora şi lipsa unui sistem fiscal electronic au plasat România pe locul 151 dintr-un total de 183 de ţări analizate în Raportul Paying Taxes 2011.
Ţara noastră a coborât cu patru poziţii în acest top ca urmare a timpului foarte mare pe care firmele îl pierd cu plata impozitelor. Regresul înregistrat este explicat prin faptul că o companie medie (care are 60 de angajaţi, are activităţi de producţie şi desfacere şi nu face export) are de efectuat 113 plăţi de taxe şi impozite, pentru achitarea cărora are nevoie de 222 de ore, rata totală de impozitare fiind în România de 44,9%.
Cea mai mare problemă este legată de plata taxelor pe muncă, în număr de 84, din cele 113, ceea ce trimite România pe penultimul loc din această perspectivă în ierarhie (182), înaintea Ucrainei.
Povara taxelor şi impozitelor care apasă asupra mediului de afaceri poate fi redusă prin introducerea unui sistem electronic de completare a documentaţiei şi de efectuare a plăţilor, ceea ce ar contribui la creşterea cu 20% a cotei de colectare, a explicat şeful departamentului de impozite şi taxe de la PwC România, Peter de Ruiter.
Ministerul de Finanţe lucrează la unificarea declaraţiilor de contribuţii sociale şi a impozitului pe venit, Lazăr a precizat că se lucrează la găsirea unui sistem de contabilitate simplificat, dar şi la o metodă de reducere a periodicităţii de depunere a documentelor.
“Unificarea declaraţiilor de contribuţii sociale şi ale impozitului pe venit. Avantajul acestei măsuri este faptul că contribuabilii pot depune electronic o singură declaraţie dacă achiziţionează un certificat fiscal sau, ca măsură de tranziţie, până peste şase luni să poată depune în formă fizică o singură declaraţie”, a spus oficialul de la Finanţe. El a mai precizat că procesul de simplificare la care lucrează Ministerul de Finanţe implică şi reducerea periodicităţii de depunere a declaraţiilor. “Dacă acum sunt depuse declaraţiile la lună, trimestru sau la şase luni, încercăm să mărim perioada în care se depun declaraţiile, cele la o lună să le ducem la trimestru, cele la trimestru la semestru şi pentru anumite tipuri de activităţi să fie depusă o declaraţie anuală”, a mai spus Lazăr.
În ceea ce priveşte impozitul forfetar, oficialul de la Finanţe a declarat că introducerea acestuia nu este o idee greşită, dar are două probleme fundamentale, şi anume subiectivismul şi capacitatea de administrare.