x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie S-a pus punct si la capitolul Energia

S-a pus punct si la capitolul Energia

01 Iul 2004   •   00:00

Romania a inchis ieri capitolul Energia, in cadrul Conferintei de Aderare Romania - UE, care a avut loc la Bruxelles. Finalizarea acestui capitol va fi importanta pentru ca Romania sa primeasca, in aceasta toamna, statutul de economie functionala.

IRINA CRISTEA

Potrivit negociatorului-sef al Romaniei, Vasile Puscas, masurile convenite cu UE in capitolul 14 "vor inlatura blocajele economico-financiare, vor creste disciplina financiara si vor duce la dezvoltarea competitiei, iar efectele se vor resimti la nivelul calitatii serviciilor, a preturilor, a competitivitatii si eficientei".

STOCURI. Romania a obtinut o perioada de tranzitie de cinci ani de la data aderarii pentru constituirea stocului minim de petrol. Perioada de tranzitie a fost negociata pentru a reduce presiunea asupra intreprinderilor si a bugetului de stat si a oferi o perioada mai lunga pentru realizarea acestuia. Stocul de petrol este constituit pentru a da independenta statelor membre in cazul unei crize energetice si acopera consumul intern al tarii respective pentru o perioada de 90 de zile.

ENERGIE. De asemenea, piata energetica se va liberaliza pana in iulie 2007, iar consumatorii, atat cei casnici, cat si cei industriali, isi vor putea alege furnizorul de energie in functie de conditiile oferite. Pana la data aderarii la UE, accesul la reteaua electrica va fi generalizat asigurandu-se un grad inalt de protectie a consumatorilor din punct de vedere al garantarii aprovizionarii. Cat despre pretul energiei electrice, acesta va fi ajustat periodic pe baza variatiilor de cost, astfel incat sa se realizeze permanent acoperirea costurilor de productie si de mediu prin pret. In paralel vor fi dezvoltate politici sociale prin care categoriile vulnerabile sa beneficieze de sprijin guvernamental, mai precis de un nou tip de ajutor social pentru acoperirea costurilor de energie.

Echipa de negociatori a reusit sa obtina si un imprumut de la Euratom in valoare de 223,5 milioane dolari in vederea finalizarii Unitatii 2 de la centrala nucleara de la Cernavoda.

×
Subiecte în articol: economic