x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Scheleții din economie, datorii cât bugetul țării

Scheleții din economie, datorii cât bugetul țării

de Daniela Ivan    |    30 Noi 2017   •   14:45
Scheleții din economie, datorii cât bugetul țării
Sursa foto: Bogdan Iurascu/Intact Images

Aproape 277.000 de firme funcţionează ilegal pentru că au capitaluri proprii sub limita legală, însă nu există legi clare pentru a putea fi desfiinţate. O societate cu răspundere limitată (SRL) poate fi înfiinţată cu 200 de lei, iar o societate pe acţiuni (SA) cu 1.000 de lei. În ciuda capitalului redus, antreprenorii retrag chiar şi aceşti bani şi lasă pe zero contul companiilor.

Aceste firme nu pot fi închise automat având în vedere că au datorii către furnizori, salariaţi, stat, bănci şi patroni, care se ridică la peste 355,7 miliarde de lei, mai mult decât tot bugetul României din 2017, potrivit datelor prezentate de Eugen Rădulescu, directorul Direcţiei de Stabilitate din BNR. Spre comparaţie, veniturile bugetare din 2017 sunt estimate la 244 miliarde de lei.

Gradul de capitalizare al companiilor din România s-a degradat în ultimii 20 de ani, capitalurile proprii ale firmelor au crescut mult mai lent comparativ cu datoriile acestora, atrag atenţia reprezentanţii BNR.

“Raportul dintre capital și active s-a comprimat de la 80% în 1994, la 39% în 2000 și la numai 33% în 2016. Nivelul scăzut al capitalizării a generat un grad de îndatorare ridicat de 2,1 în anul 2016”, a declarat Florin Georgescu, prim-viceguvernator BNR. Acesta a mai precizat că nivelul este dublu faţă de alte state.

Situaţia reflectă, în special, îndatorarea excesivă a celor circa 578 mii de microîntreprinderi, care au datorii de 42 de ori mai mari decât capitalurile.

Restanţe pe bandă rulantă

Volumul plăților restante înregistrate de firme a evoluat în mod similar cu dinamica pierderilor din economie. Dacă în 1994, sumele restante ale firmelor erau de şase miliarde de euro, iar pierderea totală a tuturor firmelor din economie era de 1,1 miliarde de euro, în 2016, restanțele la plată au ajuns la 23 miliarde de euro, iar pierderea aferentă companiilor nerentabile a trecut de 7,3 miliarde de euro

Din această sumă, 10 miliarde de euro sunt restanțe către furnizori, şase miliarde de euro plăți restante către bugetul de stat, patru miliarde de euro către alți creditori și două miliarde de euro către bănci. Pierderea aferentă companiilor nerentabile este de 7,3 miliarde de euro.

Banca centrală este îngrijorată de numărul mare de firme care au un comportament distorsionat şi care au un rol neînsemnat în formarea PIB. O statistică a BNR arată că 26% dintre firme au venituri zero, 42% nu au salariaţi, 42,3% au capitaluri proprii negative, iar 15,8% cumulează toate cele trei distorsiuni. Acestea nu-şi plătesc nici furnizorii.

Doar 26% dintre firmele autohtone își onorează la timp plățile către partenerii comerciali, spune Florin Georgescu, prim-viceguvernator BNR

Iniţiativa antreprenorială, redusă

România are numai 2,2 IMM-uri la mia de locuitori, cu mult mai puţin decât media europeană, de 4,5 firme. Sectorul companiilor din România este slab dezvoltat raportat la dimensiunile pieței autohtone și comparativ cu celelalte țări europene foste socialiste. Toate aceste state stau mai bine decât noi. Bulgarii au 4,1 firme la mia de locuitori, polonezii 4,1, ungurii 5,3, slovenii 6,4, iar cehii 9,4 firme.

Modelul de afaceri al firmelor private cu capital românesc presupune un grad tehnologic și de cunoaștere scăzute, cu o productivitate modestă: deși acestea reprezintă cea mai numeroasă categorie de firme (91,5% din total) și angajează 65% din forța de muncă, generează doar 48% din PIB în 2016.

La noi ca la nimeni. Datorii, de două ori cât capitalul

Ţara                     Datorii/Capitaluri proprii

Austria                          1,06

Belgia                            0,72

Franța                          0,90

Germania                      0,84

Grecia                           1,16

Italia                              1,16

Lituania                        0,79

Polonia                         0,98

Portugalia                     1,51

România                       2,06

Spania                           1,02

SUA                              0.55

Sursa: BNR

×
Subiecte în articol: firme ilegale