
Carnea de miel, legumele, brânza, ouăle vor costa cu 10% mai mult decât anul trecut.
"O să renunţ la preparatele din carne. Simt că nu mă mai ajung cu banii. Şi mai puţină cantitativ, aruncăm oricum după", spune un consumator, pentru observatornews.ro.
în perioada Sărbătorilor Pascale din 2024, kilogramul de carne de miel costa 35 - 45 de lei, anul acesta am putea ajunge şi la 55 de lei în Capitală. Economiştii estimează creşteri de preţ şi la margarină şi fructe şi legume de sezon.
Scumpiri la alimente
"Scumpirile din ultimele luni vor transforma sărbătorile de Paște în cele mai scumpe din ultimii 20 de ani, raportate la puterea de cumpărare. Singura veste bună este că scumpirile vor fi ceva mai temperate, de până în 10% pentru majoritatea produselor. Probabil, majoritatea clienților vor urmări promoțiile, discounturile, ofertele pe care cu siguranță magazinele le vor face în perioada următoare", spune Adrian Negrescu, economist.
Fermierii şi comercianţii dau vina pe costurile de producţie.
"Seminţele s-au scumpit foarte tare, ierbicidele, tot ce se foloseşte în agricultură s-au dublat preţurile la utilaje. Cum putem să fim competitivi, să venim cu o hrană bună, să venim cu o hrană ieftină dacă preţurile la noi sunt de zece ori mai mari - curentul, gazul?", spune Adrian, fermier.
"În aceste momente de foarte mare impredictibilitate este greu să ai un preţ care să-ţi acopere cheltuielile operaţionale şi care să-ţi asigure şi o profitabilitate pe termen lung. La început am încercat să acoperim aceste variaţii de preţ, dar din păcate nu se poate. Suntem într-un lanţ", spune Ionuț Grama, proprietar băcănie, pentru observatornews.ro.
