x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Scumpirea RCA trimite 9 asigurători direct la ANAF

Scumpirea RCA trimite 9 asigurători direct la ANAF

de Adrian Stoica    |    11 Ian 2016   •   08:49
Scumpirea RCA trimite 9 asigurători direct la ANAF
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Dacă în privinţa tarifelor practicate de companiile de asigurări, care în ultimul an au înregistrat o creştere vertiginoasă, cel puţin în ceea ce priveşte poliţele RCA, ASF nu poate interveni pentru temperarea acestor creşteri, în schimb, autoritatea de reglementare pune organele de control ale statului pe urmelor asigurătorilor. ASF a făcut deja o cerere în acest sens la sfârşitul anului trecut.

Controalele inopinate făcute la sfârşitul anului trecut de către Autoritatea de Supraveghere Financiară la mai multe companii de asigurări pentru a verifica, în principal, justeţea scumpirii poliţelor RCA au ridicat unele semne de întrebare autorităţii de supraveghere asupra corectitudinii operaţiunilor derulate de unele companii. Ca urmare a acestor suspiciuni ASF a decis să sesizeze ANAF, Direcţia de Luptă Antifraudă (DLAF) şi Consiliul Concurenţei.

În această sesizare, care are numărul de înregistrare la ASF 1964/11.12.2015, supraveghetorul pieţei asigurărilor cere: „Pentru verificarea realităţii operaţiunilor efectuate având în vedere şi aspectele identificate în urma controalelor inopinate declanşate, ASF îşi rezervă dreptul să solicite ANAF sau altor instituţii specializate efectuarea unor verificări în regim de urgenţă la societăţile supuse controlului care să vizeze identificarea unor posibile operaţiuni sau dosare de daune fictive sau frauduloase, derularea unor operaţiuni financiare neconforme, precum şi analizarea dosarului de transfer”.

Societăţile care erau vizate de această solicitare sunt Allianz- Ţiriac, Asirom, Carpatica Asigurări, City Insurance, Euroins, Generali Asigurări, Groupama Asigurări, Omniasig şi Uniqa. Practic sunt toţi asigurătorii care încheie poliţe RCA.

Asigurătorii vor să plătească daune mai mici pe viitor

Companiile de asigurări vor să realizeze, cu ajutorul Institutului de Medicină Legală un ghid de referinţă pentru stabilirea daunelor în cazul accidentelor cu vătămări corporale, care să fie ulterior însuşit de instanţele judecătoreşti la stabilirea daunelor. Asigurătorii au mai încercat acest lucru şi acum câţiva ani, dar iniţiativa lor a avut puţine zile pentru că CSM a conştientizat rapid că un astfel de ghid are grave lacune.

Practic, prin clasificarea vătămărilor şi stabilirea unor despăgubiri aferente pentru fiecare clasă, instanţele nu vor mai lua în calcul şi trauma psihologică pe care o suferă persoana accidentată, cum îi este afectat viitorul persoanei respective de acel accident. Se va merge după un şablon la acordarea despăgubirilor, se va ţine cont doar de numărul zilelor de îngrijiri medicale de care are nevoie victima, şi totul va fi în favoarea asigurătorilor.

Funcţionari publici la ASF

Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI) vrea ca bugetul Autorităţii de Supraveghere Financiară să fie administrat de către Ministerul Finanţelor Publice, iar angajaţii instituţiei să devină funcţionari publici. În acest fel va dispărea conflictul de interese dintre asigurători şi supraveghetor, iar prin transformarea angajaţilor în funcţionari publici aceştia vor avea şi răspunderea deciziilor pe care le iau. Această propunere va fi transmisă senatorilor din Comisia de buget-finanţe pe data de 25 ianuarie.



Cei de la ASF vor deveni funcţionari publici, vor intra în grila de salarizare a acestora şi vom termina şi cu salariile foarte mari de aici. În plus, ei vor avea şi răspunderea deciziilor pe care le iau, lucru care nu se întâmplă acum.
Cristian Muntean, preşedintele ASSAI

Pentru clasa asigurărilor de răspundere civilă - RCA, societăţile de asigurări au achitat, la finele lunii septembrie 2015, un volum de despăgubiri în valoare totală de 1.545.010.110 lei, adică 53,69% din totalul indemnizaţiilor plătite pentru asigurările generale.

Nu poţi plăti aceeaşi despăgubire în cazul unui accident care a avut ca urmare ruperea mâinii drepte a unui chirurg sau a unui pictor, ca în cazul unui agent comercial, să zicem. Practic, prin acest ghid asigurătorii vor să se asigure că vor plăti daune mai mici.
Surse de pe piaţa brokerilor de asigurări

Poliţele RCA, principala sursă de venituri pentru piaţa asigurărilor, reprezintă în medie jumătate din potofoliile asigurătorilor , dar sunt cazuri în care ponderea RCA-ului în totalul subscrierilor sare de 90%
 

×
Subiecte în articol: rca