x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Siguranţa energetică peste iarnă, pusă în pericol

Siguranţa energetică peste iarnă, pusă în pericol

de Adrian Stoica    |    10 Noi 2017   •   15:59
Siguranţa energetică peste iarnă, pusă în pericol
Sursa foto: maricic/Getty Images/iStockphoto

Stocul de gaze realizat pentru iarna următoare este cel mai mic din ultimii patru-cinci ani, în condiţiile în care consumul a crescut cu 7-8% în ultimul an, astfel că România va fi nevoită să majoreze importurile cu 30% pentru a nu întrerupe consumatorii, a declarat, ieri, Ion Sterian, directorul general al Transgaz, în cadrul audierilor din Comisia parlamentară de anchetă a activităţii ANRE.

România se va vedea pusă în situaţia să importe o cantitate mai mare de gaze decât anul trecut şi la preţuri mai ridicate. „Anul acesta estimăm pentru aceste şase luni de iarnă un import de peste 2,2 miliarde de metri cubi, după ce din octombrie 2016, până în martie 2017, România a importat 1,7 miliarde de metri cubi”, a afirmat Ion Sterian, directorul general al Transgaz. El a avertizat că, în aceste condiţii, dacă furnizorii nu vor avea suficiente gaze ca să acopere livrările către clienţi, aceştia vor fi deconectaţi de la sistemul naţional de gaze.

Alba-neagra la ANRE

În urmă cu o săptămână, secretarul de stat din Ministerul Energiei susţinea că volumul de gaze aflat în depozitele de gaze este mai mare decât necesarul estimat pentru această iarnă.

Conform unei Hotărâri de Guvern, adoptată la propunerea ANRE, au fost înmagazinaţi 2,23 miliarde de metri cubi, în condiţiile în care România dispune de o capacitate totală de stocare de 3,1 miliarde de metri cubi.

O iarnă grea, aşa cum se prognozează, va prinde autorităţile descoperite, obligându-le să facă importuri masive din Federaţia Rusă, la preţuri mult mai mari decât în vară.

Preţul gazelor a crescut în acest an de la 60 lei/MWh în luna martie, la 72-75 lei/MWh în timpul verii, iar în această perioadă a ajuns şi la 105 lei/MWh. Pentru această iarnă, se estimează preţuri mult mai mari decât cele înregistrate în iernile trecute.

×
Subiecte în articol: Siguranţa energetică