Durata medie de încasare a facturilor este în România de 68 de zile, cu numai două zile peste media la nivel mondial. Însă există discrepanţe enorme între diversele sectoare de activitate. În timp ce populaţia este păsuită la curent electric sau telefonie numai o lună, statul îşi achită facturile şi după 149 de zile.
România este ţara unde termenul de recuperare a datoriilor în domeniul farmaceutic este cel mai mare din lume: 149 de zile, arată un studiu realizat de Euler Hermes Economic Research. După noi, urmează la mare distanță Turcia cu 120 de zile şi Rusia cu 118 zile. Şi asta în condiţiile în care media la nivel global este de 78 de zile, iar termene de încasare mai mici sau egale cu 50 de zile sunt doar în Norvegia și Danemarca.
Foarte prost stau şi companiile românești din sectorul auto având în vedere că doar în China sunt termene de încasare mai mari decât România. Aceste companii reuşesc să-şi încaseze facturile după 92 de zile, cu 20 mai mult decât la nivel mondial.
Termene mari pentru recoperarea banilo sunt şi în serviciile de afaceri, în construcții, mașini echipamente și mâncare. Doar în retail și alte servicii pentru populaţie companiile românești au termene de restituire a creanțelor mai mici de 30 de zile, potrivit studiului citat.
Durata de încasare a creanțelor a crescut, la nivel global, cu 2 zile în 2017, la 66 de zile în medie pe plan mondial, cel mai înalt nivel din 2007. În ultimii 5 ani, perioada de restituire a creanțelor a fost constantă la 64 de zile.
Vestea bună despre creșterea globală vine însoțită, din păcate, de o deteriorare semnificativă a termenelor de plată, arată un studiul citat.
22-26 de zile este perioada medie în care sectorul alimentar, sectorul bunurilor de folosință îndelungată şi al bunurilor de larg consum işi primesc banii
Pe măsură ce creșterea globală a accelerat, companiile și-au extins încrederea în clienții lor și prin extinderea termenului de plată