x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Top 10 afacerişti români după evaziunea fiscală

Top 10 afacerişti români după evaziunea fiscală

de Daniela Ivan    |    24 Noi 2015   •   15:17
Top 10 afacerişti români după evaziunea fiscală

Fiscul a găsit venituri nedeclarate de 86,9 milioane de lei la primele zece persoane evazioniste cu averi mai mari de 20 milioane de euro. Pentru 23,78 de milioane de lei, inspectorii de la ANAF nu au reuşit să identifice sursa banilor, deşi au luat la puricat conturile bancare şi firmele acestor persoane sau ale apropiaţilor.

Inspectorii au scotocit peste 100.000 de tranzacţii bancare care s-au desfăşurat prin 480 de conturi, 10.000 de operaţiuni realizate de cei 10 bogătaşi prin 120 de firme şi au prelucrat infor¬maţii privind deţinerile patrimo¬niale de la peste 100 de autorităţi ale administraţiei publice locale. Cu toate astea, nu au reuşit să identifice sursa banilor decât pentru circa 63 de milioane de lei, restul fiind foarte bine ascunse. „Activităţile şi tranzacţiile verifi¬ cate presupun analize complexe: activităţi investiţionale diverse, tranzacţii cu instrumente finan-ciare pe pieţele interne şi interna¬ţionale, tranzacţii disimulate sau artificiale, multiple operaţiuni cu numerar, inclusiv de valori semni¬ficative, pentru care au fost prezentate infor-maţii neclare, insuficiente sau contradictorii”, se arată în comuni¬catul ANAF.

Agenţia Naţi¬onală de Admi¬nistrare Fiscală nu a făcut publice numele celor 10 bogătaşi care au fraierit statul român prin neplata de taxe şi impozite invocând secretul fiscal. Aceştia nu riscă confiscarea averilor, ci doar plata impozitelor pe care nu le-au achitat Fiscului, plus penalizările aferente.

13 milioane de lei sunt impozitele pe care cele zece persoane cu averi mari le au de plată către stat. La acestea se vor adăuga penalităţi de întârziere şi dobânzi care ar putea dubla suma pe care o au de dat către stat. ANAF nu a finalizat calculul.
 

×