Peste 670.000 de români înregistrează în prezent restanţe la bănci şi IFN-uri, iar numărul lor a crescut de la o lună la alta. Numai în luna noiembrie, numărul celor care nu şi-au mai putut onora ratele a crescut cu peste 20.000 faţă de semestrul unu al anului.
Pe fondul aprecierii puternice a euro şi a majorării cheltuielilor de consum, tot mai mulţi români se văd în imposibilitatea de a mai plăti ratele la timp şi, astfel, ajung în procedură de executare silită, se arată în analiza KeysFin, realizată pe baza statisticii furnizate de platforma web de gestiune a restanţelor şi executărilor eKollect. Potrivit experţilor, se observă o înrăutăţire a situaţiei din sectorul de creditare, care se remarcă şi în procedurile de urmărire a datoriilor. Pe platforma eKollect, o aplicaţie folosită de multe dintre instituţiile financiare din România, numărul cazurilor investigate a trecut, în noiembrie, de nivelul de 100.000, cu peste 20.000 faţă de semestrul I 2017.
5,77 miliarde de lei este valoarea totală a creditelor restante în lei ale populaţiei şi firmelor, înregistrată în luna august 2017. Valoarea este cu 0,51% mai mare faţă de suma raportată în iulie 2017.
Prin intermediul aplicaţiei, sunt generate scrisorile sau campaniile telefonice de negociere cu datornicii, eKollect integrând aproape toate canalele de comunicare: server de imprimare pentru scrisori, e-mail ca o metodă alternativă de livrare a notificărilor, fax, SMS, telefonie inbound şi outbound (CTI), spun experţii eKollect. Aceştia mai precizează că aplicaţia conţine şi un modul de raportare de unde managementul poate accesa statistici operaţionale, analiza de eficacitate a recuperării şi rapoartele avansate de Business Intelligence. Potrivit celor mai noi date de la BNR, restanţele la creditele în valută au urcat cu 7,4%, la 7,08 miliarde de lei. Cea mai mare parte a datoriei, respectiv 4,32 miliarde lei, este mai mare de 90 de zile, iar băncile trebuie să facă provizioane pentru ea.
Reprezentanţii BNR avertizează populaţia că am intrat într-o perioadă în care dobânzile vor creşte, atât la creditele în lei, cât şi la cele în valută. În plus, leul se va deprecia mai mult decât până acum pe fondul importurilor în creştere.
Românii cu venituri mici trebuie să se gândească de două ori înainte de a lua un credit