x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Trei sferturi din salariul minim se duc pe mâncare

Trei sferturi din salariul minim se duc pe mâncare

de Alina Botezatu    |    26 Apr 2015   •   23:10
Trei sferturi din salariul minim se duc pe mâncare

O familie de români cheltuie minimum 550 de lei pe lună pe alimentele de bază. Jurnalul Naţional a adunat preţurile tuturor produselor cuprinse în coşul de consum aferente cantităţilor estimate de Guvern pentru a vedea cu cât vor scădea după reducerea TVA, din iunie.
Deşi mai este aproape o lună până la scăderea TVA la alimente, retailerii şi producătorii au început să se suspecteze reciproc că nu vor aplica în mod corect reducerile.

Cel mai ieftin coş de consum pentru o familie este, în prezent, de 550 lei, din care 123 lei TVA de 24%, conform preţurilor unui retailer online, din data de 26 aprilie. Prin OUG nr. 217/2000, pentru o gospodărie, coşul minim de consum lunar cuprinde următoarele categorii de alimente: făinuri – 9 kg; pâine şi produse de pani¬ficaţie – 33 kg; orez – 1,4 kg; fasole boabe – 2,1 kg; cartofi – 13,2 kg; legume şi conserve de legume, inclusiv murături – 8,7 kg; fructe, inclusiv conserve – 4,35 kg; carne şi preparate din carne – 9,8 kg; lactate – 15,5 kg; brânzeturi şi smântână – 2,8 kg; ouă – 42 de bucăţi; untură – 0,7 kg; ulei comestibil – 2,8 litri; margarină – 0,5 kg; zahăr – 2,8 kg; ciocolată, bomboane – 0,14 kg; băuturi nealcoolice – 2,4 litri. Salariul minim brut este de 975 lei, din care cel net este de 725 lei.

Dragoş Frumosu, preşedintele SINDALIMENTA, spune că s-a observat, în ultimele două săptămâni, o creştere a preţurilor cu 10-20% la unele sorti¬mente de carne şi la lapte, la produsele cu preţuri medii. Cauza este reducerea TVA-ului la 9%, de la 24%, la alimente, de la 1 iunie. “Nu la toate sortimentele au crescut, ci la unele cu un preţ mai sus decât cele mai ieftine. Aveam temerea aceasta, să nu crească preţurile în perioada aceasta, ca să se justifice, peste o lună şi ceva, că s-au redus la raft cu 15%, plecând de la preţul nou, majorat. Dacă s-ar întâmpla aşa, n-ar mai fi nicio reducere reală de preţuri, de la 1 iunie”, a detaliat Dragoş Frumosu. Această reducere poate fi de 200-300 lei/lună, la salariul mediu lunar, potrivit preşedintelui SINDALIMENTA.

Producătorii apreciază că românii vor da bani economisiţi prin reducerea TVA-ului pe produse de o calitate mai bună, nu pe o cantitate mai mare. Mai exact, ei vor dori produse cu mai puţine E-uri, după reţete originale etc. „Produsul acesta de o calitate mai bună există şi acum pe raft, dar consumatorul nu are acces la el. Aşa s-a întâmplat şi când s-a redus TVA la pâine (NR: la 9%, de la 24%, în septembrie 2013)”, a menţionat Aurel Popescu, preşedintele ROMPAN. Dragoş Frumosu, preşedintele SINDALIMENTA, crede că se va remarca tendinţa de scădere a preţurilor şi de consum mai mare pentru produse de calitate, între 1 şi 15 iulie, nu de la 1 iunie.
 

×
Subiecte în articol: coş de consum