x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Veste bună: Profitul reinvestit nu va fi impozitat

Veste bună: Profitul reinvestit nu va fi impozitat

de Daniela Ivan    |    16 Apr 2014   •   18:33
Veste bună: Profitul reinvestit nu va fi impozitat
Facilitatea va fi activă între 1 iulie 2014 şi 31 decembrie 2015

Guvernul a decis să ajute mediul de afaceri prin neimpozitarea profitului reinvestit. Măsura va fi aplicată de la 1 iulie, conform proiectului de ordonanţă de urgenţă postat pe site-ul Ministerului de Finanţe. “Este o solicitare veche a mediului de afaceri pe care, în sfârşit, putem să o punem în aplicare începând cu data de 1 iulie. Cred că în acest fel toate companiile care reinvestesc profitul primesc un sprijin bine meritat care, inevitabil, se va traduce în noi locuri de muncă, (...) în noi avantaje pentru societatea noastră”, a declarat premierul Victor Ponta.

Ministerul Finanţelor promovează scutirea de la plată a impozitului pe profitul reinvestit ca măsură de stimulare a competitivităţii şi inovării, de atragere a investiţiilor şi de susţinere a creşterii economice, în condiţii de competitivitate la nivel european, a afirmat ministrul Finanţelor Publice, Ioana-Maria Petrescu.

Consultanţii fiscali susuţin că proiectul scutirii de impozit pe profitul reinvestit este bun, dar mai trebuie unele clarificări pentru a nu se repeta problemele din urmă cu 12 ani, când au fost dificultăţi în aplicarea acestei facilităţi fiscale.

Dificultăţile apar în a dovedi Fiscului că sursa de finanţare a acestor investiţii este profitul şi nu altceva, iar în 2002 controalele Fiscului nu au acceptat această facilitate, a arătat Ionuţ Sas, director consultanţă fiscală la PricewaterhouseCoopers România.

Metodologia

Agenţii economici vor fi scutiţi integral de la plata impozitului pentru profitul reinvestit în echipamente tehnologice, respectiv maşini, utilaje şi instalaţii de lucru. Scutirea se calculează trimestrial sau anual, după caz, iar suma profitului pentru care s-a beneficiat de scutirea de impozit pe profit va fi repartizată cu prioritate pentru constituirea rezervelor până la concurenţa profitului contabil înregistrat la sfârşitul exerciţiului financiar.

Mijloacele fixe finanţate din profitul pentru care se acordă scutirea îşi menţin valoarea fiscală în vederea amortizării liniare sau degresive, nefiind aplicabilă concomitent amortizarea accelerată, care se aplică acuma.

De asemenea, sunt introduse reguli pentru contribuabilii care în acelaşi an fiscal au plătit impozit pe veniturile microîntreprinderilor şi devin plătitori de impozit pe profit – astfel, pentru aplicarea facilităţii se ia în considerare profitul contabil cumulat de la începutul anului investit începând cu trimestrul în care aceştia au devenit plătitori de impozit pe profit.

Totodată, sunt instituite norme pentru menţinerea în patrimoniu a echipamentelor tehnologice a căror achiziţie/producţie este finanţată din profit.

Scutirea de impozit a profitului reinvestit se va aplica până la data de 31 decembrie 2015 inclusiv.

×