x close

Cea mai căutată meserie: ospătar pe litoral

0
Autor: Diana Scarlat 17 Iul 2017 - 14:10
 Cea mai căutată meserie: ospătar pe litoral bokan76/Getty Images/iStockphoto Waiter taking an order from the two beautiful young women sitting in an outdoor café


Piața ospitalității se confruntă cu un deficit major de forță de muncă. În plin sezon estival, cu un grad de ocupare de aproape 100%, în cele circa 200 de hoteluri, pensiuni, vile și apartamente în regim hotelier de pe litoral și cam tot atâtea baruri și restaurante, angajatorii încă mai caută oameni calificați. Sunt foarte greu de găsit, deși cei mai mulți câștigă mult peste salariul mediu pe economie, cu tot cu “tips” și plăți suplimentare. Această industrie se confruntă de peste zece ani cu migrația forței de muncă în străinătate. Anul acesta, hotelierii au început să-și ia personalul direct de pe băncile școlii, pentru a rezolva problema lipsei de angajați.

 

 

Peste 500 de şcoli din întreaga ţară pregătesc aproape 20.000 de elevi, în cadrul unor parteneriate cu firme care le vor asigura stagiile de practică şi, eventual, un loc de muncă, dar mai puțin de o treime au clase pentru ospătari, bucătari sau barmani. Pe de altă parte, există sute de cursuri de formare profesională pentru aceste meserii, dar cei care le plătesc sunt interesați de diplome doar pentru a pleca să muncească în străinătate. În Capitală, doar cinci dintre cele 20 de licee tehnologice şi colegii de stat cu învăţământ profesional, cu frecvenţă la zi, și unul particular, au astfel de cursuri.

 

Hotelierii s-au mobilizat pentru practică

Anul acesta, mai multe hoteluri și restaurante de pe litoral și-au luat personalul direct de pe băncile școlilor și speră să poată menține angajații pentru o perioadă cât mai lungă. Tinerii învață muncind și reușesc să acopere lipsa de personal calificat din acest sezon, acolo unde au fost angajați. „Fenomenul lipsei de personal în această industrie a ospitalității este extrem de acut și se înrăutățește de la an la an. Ne confruntăm cu rezultatul lipsei de interes al sectorului privat, din anii precedenți, în a califica personal. Nu ne-am dus de la început către școlile profesionale și liceele de profil și nu ne-am implicat în ceea ce înseamnă pregătirea lor. Ne-am dus mereu către stat, către Ministerul Educației, dar statul nu are ce să facă acum. Pentru prima dată, în ultimii trei ani, aducerea elevilor la hotelurile și restaurantele de pe litoral deja dă roade”, explică Anca Pavel Nedea, fosta șefă a Autorității Naționale pentru Turism, actualmente vicepreședinte al Asociației patronale Mamaia. Elevii muncesc în aceleași condiții ca ceilalți angajați, fiind plătiți cu salarii mai mari decât minimum pe economie, în acest domeniu, unde marii hotelieri nu-și pot permite să dea salarii mici.

 

Proiecte de viitor în industria ospitalității

Pornind de la experiența din această vară, mai mulți hotelieri vor să dezvolte pentru viitor preluarea elevilor din școlile profesionale și din liceele tehnologice. „Avem colaborare cu mediul universitar, cu Universitatea Ovidius, de la Constanța, și cu cel preuniversitar. Am încurajat învățământul dual și când eram la Autoritatea Națională pentru Turism și, împreună cu asociațiile patronale, am făcut tot ce s-a putut. Acum suntem în faza în care încep să vină către noi acești copii. Împreună cu proprietarul Blaxy Premium Resort, ne străduim să punem bazele unei școli interne, până la toamnă, care să ne permită să folosim capacitatea hotelului pentru a caza acești elevi. Vom apela la un consultant foarte apreciat în școala de turism din Elveția, pentru că ne dorim să formăm personal pentru toată zona de sud a litoralului și nu numai”, mai spune Anca Nedea. Asociația Patronală Mamaia are întâlniri periodice și cu AJOFM, și cu Universitatea Ovidiu, în urma cărora patronii își aleg noii angajați. La hotelurile de pe litoral fac acum practică la locul de muncă și elevii unor școli din Moldova sau din Oradea, nu doar din Constanța. De la Oradea au venit, la Blaxy, și profesori însoțitori, care intră, astfel, în contact direct cu fenomenul industriei ospitalității. Pentru a păstra acest trend pozitiv, școlile care formează viitorii ospătari, barmani sau bucătari trebuie să vină către hotelieri, pentru a încheia contracte, astfel încât elevii să fie cât mai bine protejați.

 

Aberații legislative, păstrate și în colaps

Chiar dacă s-a constatat că turismul are de suferit din cauza faptului că personalul calificat preferă să plece la muncă în străinătate, nu s-au făcut modificări legislative pentru a încuraja angajații să rămână în România. „Taxele salariilor sunt foarte mari în România și e greu de păstrat rentabilitatea. Această industrie trebuie să fie considerată prioritară, dar a rămas problema forței de muncă. Este aberant faptul că nu există nicio derogare pentru industria ospitalității, deși știm că nu se poate lucra de la 8.00 la 16.00, de luni până vineri. Se pot plăti orele suplimentare, se pot da recuperări. Oricât am negociat, fiind și de partea cealaltă a baricadei, situația a rămas la fel”, exlică Anca Pavel Nedea.

 

Pentru a-i încuraja pe părinți și pe elevi să opteze pentru învățământul profesional sau dual, noi am prins în actualul program de guvernare educația antreprenorială, încă din etapa învățământului primar, astfel încât să se poată schimba și concepția părinților în legătură cu viitorul copiilor. Nu vrem să pregătim șomeri, ci oameni capabili să lucreze pe o piață reală a forței de muncă

Liviu Pop, ministrul Educației

 

 

Taxarea salariilor de peste 72%, pentru angajat și angajator, duce în colaps financiar un hotelier mare, care ar trebui să plătească opt sau chiar zece directori și șefi de departamente, în condițiile în care la un salariu de 3.000 de euro se plătesc încă 2.200 de euro la stat. Nu doar cei din funcții de conducere sunt demotivați, ci și barmanii, ospătarii și bucătarii, care în alte țări câștigă mai mult decât un manager de hotel în România. Iar acest lucru îi determină să plece.

 

Reprezentanții sectorului privat așteaptă deschidere din partea Ministerului Muncii pentru a schimba legislația, astfel încât să impulsionezse această industrie, pentru că nu există soluții de ieșire din colaps, dacă nu există forță de muncă.

 

 

 

Citeşte mai multe despre:   ospătar pe litoral

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



Afisari: 1278


Mai multe titluri din categorie

Funcţionarii publici, spor pentru muncă vătămătoare

Funcţionarii publici, spor pentru muncă vătămătoare
Funcţionarii publici şi personalul contractual din administraţia publică locală vor primi un spor pentru condiţii vătămătoare de muncă cuprins între 5 şi 15% din salariul de bază, potrivit unui...

Harta pe judeţe a celor mai mari companii. Firmele străine domină trei sferturi din ţară

Harta pe judeţe a celor mai mari companii. Firmele străine domină trei sferturi din ţară
Investitorii străini deţin cea mai mare firmă, după cifra de afaceri, în 33 de judeţe, din cele 41 plus Bucureştiul. Aceştia au venit din toate colţurile lumii - Canada, Africa de Sud, SUA, India, Rusia,...

Românii cumpără maşini care poluează

Românii cumpără maşini care poluează
Vânzările de autoturisme au crescut cu 17,1% în primele şase luni ale acestui an comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Este vorba despre 71.603 de unităţi, din care 66% au fost achiziţionate ...

Agricultura nu-i o „nucă tare” pentru proprietarii români de livezi de nuci. Află ce trebuie să faci ca să ieși în profit (sfaturi pentru agricultori)

Agricultura nu-i o „nucă tare” pentru proprietarii români de livezi de nuci. Află ce trebuie să faci ca să ieși în profit (sfaturi pentru agricultori)
România ar putea redeveni, în patru-cinci ani, cel mai mare producător de nuci pe plan mondial, iar acest statut ar putea sprijini şi dezvoltarea agriculturii locale, consideră preşedintele unei...

5 idei de afaceri profitabile la sat (sfaturi pentru agricultori)

5 idei de afaceri profitabile la sat (sfaturi pentru agricultori)
Persoanele care locuiesc la țară și dețin suprafețe mici de teren își pot completa veniturile cu câteva sute sau chiar mii de euro, deschizând o afacere pe cont propriu. De multe ori, una dintre...

La fiecare 10 lei daţi statului, bucureştenii primesc doi lei

La fiecare 10 lei daţi statului, bucureştenii primesc doi lei
Regiunea Bucureşti-Ilfov este cel mai mare contributor la bugetul de stat, dar cu toate acestea de la centru se întorc aici cei mai puţini bani. La nivelul anului trecut, ANAF a colectat 199,45 miliarde de lei,...

Impozitul în HoReCa, noi probleme. Şeful ANAT: „Noaptea minţii!” 

Impozitul în HoReCa, noi probleme. Şeful ANAT: „Noaptea minţii!” 
Hotelierii mai au timp până pe 25 iulie să plătească noul tip de impozit specific, intrat în vigoare la începutul acestui an. Contribuabilii din turism şi alimentaţie publică au însă o...

Roșiile pentru diabetici aduc profituri și sănătate (sfaturi pentru agricultori)

Roșiile pentru diabetici aduc profituri și sănătate (sfaturi pentru agricultori)
Pentru cei mai mulți dintre noi, alimentația sănătoasă înseamnă, înainte de toate, să alegi ingrediente naturale, să nu faci excese alimentare și să te înscrii pe o linie de mijloc...

Comisarul Corina Crețu a aprobat 266 milioane euro pentru apă potabilă mai sănătoasă în România

Comisarul Corina Crețu a aprobat 266 milioane euro pentru apă potabilă mai sănătoasă în România
Fondul de coeziune al Uniunii Europene investeşte 266 de milioane de euro în patru mari proiecte de infrastructură şi de gestiune a apei din România. "Aceste proiecte ale politicii de...

Hidroelectrica va plăti integral dividendele pe 2016, în valoare de 1,036 miliarde lei

Hidroelectrica va plăti integral dividendele pe 2016, în valoare de 1,036 miliarde lei
Hidroelectrica va plăti integral dividendele aferente exerciţiului financiar 2016, în valoare totală de 1,036 miliarde de lei, celor doi acţionari, Ministerul Energiei şi Fondul Proprietatea, acestea...

Începe reabilitarea liniei CFR Simeria - Curtici - Frontieră

Începe reabilitarea liniei CFR  Simeria - Curtici - Frontieră
Ministrul Transporturilor a emis autorizaţia de construire pentru executarea lucrărilor de de reabilitarea a liniei de cale ferată Simeria – Curtici – Frontieră, parte componentă a Coridorului IV Pan Eur...

Celebrul brand Murfatlar a ajuns pe mâna unor afacerişti obscuri

Celebrul brand Murfatlar a ajuns pe mâna unor afacerişti obscuri
Marca Murfatlar, unul din brandurile de referinţă ale României, a ajuns în posesia unor afacerişti obscuri. Firma-mamă şi toate societăţile din grupul Murfatlar se află în insolvenţă din...

Depozitarul Central va distribui dividende pentru Conpet SA

Depozitarul Central va distribui dividende pentru Conpet SA
Depozitarul Central va distribui dividende pentru Conpet, începând de joi până pe 31 decembrie 2017, se arată într-un comunicat de presă al Depozitarului Central remis, miercuri,...

Şeful ANAF a fost demis

Şeful ANAF a fost demis
Galerie Foto Bogdan Stan, preşedintele ANAF, a fost demis ieri de premierul Mihai Tudose. Şeful Guvernului s-a arătat nemulţumit de activitatea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, care a colectat cu 97 de milioane de...

Campioni la contribuţii sociale. România, locul 7 din 27 în UE

Campioni la contribuţii sociale. România, locul 7 din 27 în UE
Patronii români fac eforturi mari să plătească taxele pe muncă, în condiţiile în care s-a majorat salariul minim. România a ajuns statul cu al 7-lea cel mai mare cost al contribuţiilor de...
Serviciul de email marketing furnizat de