x close

Singurul român care a lucrat la cel mai bun restaurant din lume este concurent la "Top Chef"

0
Autor: cristina stamatescu 18 Noi 2012 - 16:48
Singurul român care a lucrat la cel mai bun restaurant din lume este concurent la "Top Chef" Gabriela Arsenie/Gabriela Arsenie


Răzvan Alexandru şi-a lăsat slujba pentru a participa la show-ul Antenei 1

Era Corporate Head Chef la o companie multinaţională din România. Şefii n-au fost de acord să-i acorde concediu, aşa că a demisionat ca să se poată înscrie la "Top Chef". "Nu i-am zis soţiei mele atunci că am lăsat baltă tot pentru supershow-ul  acesta. Am vrut să văd cum mă descurc mai întâi, dacă sunt în stare să fac fată competiţiei, dacă mă ridic la nivelul juriului, n-am vrut s-o dezamăgesc. I-am zis abia înainte să înceapă emisiunea, la Antena 1, că mă număr printre concurenţi. M-a susţinut întotdeauna şi aşa a făcut şi acum", îşi începe povestea unul dintre bucătarii care s-au înscris la "Top Chef" pentru premiu, dar şi pentru a deveni cunoscut în România. Se numeşte Răzvan Alexandru şi a lucrat la El Bulli, din Spania, restaurant care timp de şase ani a fost desemnat cel mai bun din întreaga lume, cu maximum de stele Michelin, trei. Iar Răzvan are doar 30 de ani.

"Nu ştiam boabă de spaniolă, primele luni mă dureau mâinile de la atâta vorbit"


Răzvan Alexandru este din Bucureşti şi pasiunea pentru gătit a început mulţumită unei emisiuni de la televizor, unde apărea şi un bucatar. "Pe la 18 ani m-am hotărât să fac un curs gastronomic, n-am manifestat aptitudini până atunci. Eram elev la un liceu de chimie, iar profilul nu mi s-a prea potrivit. Iar părinţii mei au crezut ca e vreo toană de-a mea, care va trece până la finalul cursului. Şi, culmea, nu doar că n-a trecut, ba s-a şi înteţit", a început el să povestească. A lucrat apoi, în câţiva ani, în mai mult de 50 de restaurante, pentru că îşi dorea să înveţe cât mai mult de la bucătari talentaţi. "Mi-am dat seama repede că, dacă vreau să devin cineva în meseria asta, trebuie să ştiu cât se poate de mult, despre fiecare preparat. Prin 2002, m-am prezentat la Oficiul de Migrare a Forţei de Muncă, ca să pot pleca în Spania. Şi-am plecat. Nu ştiam boabă de spaniolă, primele luni mă dureau mâinile de la atâta vorbit", îşi reaminteşte râzând concurentul "Top Chef".  "Am stat un an şi jumătate la un restaurant, timp în care am învăţat limba şi am fost la nivelul cel mai de jos, toată ziua curăţam peşte şi scoici", spune el. Apoi, a început să urce în ierarhie şi a ajuns bucătar şef adjunct, patronul restaurantului fiind bucătar şef. S-a mutat apoi la un local cu o stea Michelin. "Mi s-a deschis un alt univers,  acolo am putut face, pentru prima dată, preparate de autor."

"Eu ştiu ce înseamnă fericirea"

S-a mutat apoi  la un restaurant din lanţul hotelier Relais Chateau, un hotel exclusivist, care a fost şi casa regală a lui Alfonso al XVII-lea, cu puţine camere şi o bucătărie de excepţie. "Acolo am fost bucătar şef pentru prima oară. Era un mic paradis, localul era cumva ascuns de ochii lumii, trebuia să mergi pe un drum de ţară ca să ajungi acolo. Camera costa 300 de euro pe noapte, dar merita fiecare eurocent. "Maşina mea, care a costat 25.000 de euro, era cea mai ieftină din parcare", mai spune Răzvan. Acolo am făcut o grădină cu salată, roşii, ardei, bucătarii mergeau în curte şi rupeau legumele, erau văzuţi de toţi clienţii. Am primit un premiu atunci, de la Societatea Gastronomică Sancho Panza, pentru promovarea bucătariei bio. Ce nu puteam cultiva, nu foloseam în meniu. Făceam şi îngheţată, aşa că am cumpărat câteva găini, ca să folosim ouă proaspete. Şi asta a fost bucuria copiilor clienţilor, mulţi dintre ei nu văzuseră în viaţa lor o găină, mergeau şi luau cu mânuţele lor ouăle din cuibar", povesteşte Răzvan Alexandru una dintre cele mai frumoase amintiri din viaţa lui. "Eu ştiu ce înseamnă fericirea. Înseamnă să faci ce-ţi place şi să te înţelegi bine cu oamenii pe care îi ai în jur."

"Vroiai să mănânci la El Bulli? Erai programat peste doi ani"

Visul lui Răzvan Alexandru era să ajungă să lucreze cu Ferran Adria, Chef la El Bulli, restaurant care, timp de şase ani, a fost cel mai bun din întreagă lume. Ferran Adria era idolul lui. La El Bulli, dacă sunai azi că vrei să mănânci, trebuia să aştepţi mai bine de doi ani şi jumătate că să-ţi vină rândul la programare. "Pare fantastic, dar aşa e. Vroiai să mănânci la El Bulli? Erai programat peste doi ani", confirmă concurentul "Top Chef". Iar norocul i-a surâs, dintre zeci de mii de bucătari care îşi doreau să facă stagiul la El Bulli, Răzvan Alexandru a reuşit şi s-a numărat printre ei. Şase luni durează stagiul, nu eşti plătit, beneficiezi de cazare şi masă. Dar acolo este artă. Şi este primul restaurant din lume care a readus în atenţie conceptul de bucătărie moleculară. De ce-i atât de special El Bulli? Are trei stele Michelin. Asta înseamnă că totul funcţionează perfect, de la cele mai mici detalii, începând cu preşul de la intrare, intensitatea luminii în saloane sau fineţea hârtiei igienice, până la cunoştinţele ospătarilor despre fiecare dintre produsele servite. Iar controalele celor care verifică dacă stelele sunt respectate vin cel puţin o dată pe săptămână. Ce se întâmplă special la El Bulli? Când îţi vine rândul la programare, ţi se oferă 25 de platouri, preparate de autor. Un meniu costă 225 de euro, fără băuturi. Iar noi, stagiarii, făceam un singur platou întreaga zi. De exemplu, azi mă ocupam de platoul 3. Trebuia să-mi asigur toate ingredientele din timp şi îl făceam cap-coadă. Mâine făceam platoul 9. Şi tot aşa", povesteşte Răzvan Alexandru. După El Bulli, s-a dus la un alt restaurant Relais Château, aflat la munte. "Era minunat şi acolo, dar a venit criza şi m-am întors în ţară."

"Ca român, trebuie să începi cu câţiva metri în spate faţă de linia de start"

Întrebat unde-i place mai mult, în Spania sau în România, Răzvan Alexandru a răspuns fără ezitare România. "Oamenii s-au purtat minunat cu mine acolo, fără excepţie. Dar nu eşti de al lor şi indirect simţi asta. E ca şi cum ai participa la o cursă, unde tu, ca român, trebuie să începi cu câţiva metri în spate faţă de linia de start." Reîntors în ţară, s-a angajat la mari restaurante din Capitală, dar când a apărut posibilitatea de a se înscrie "Top Chef", a lăsat şi salariu, şi funcţie şi a venit la Antena 1. "Doar aici îmi pot face un nume şi nu puteam rata şansa asta, mai ales că eram jurizat de adevăraţi specialişti", povesteşte el. "Şi am noroc de o familie care mă susţine fără rezerve. Sunt căsătorit şi am o fetiţă de 2 ani şi 8 luni, o cheamă Ilinca, i-am dat numele după bunica mea, care m-a crescut până la 3 ani. Ne uităm împreună la «Top Chef» şi, când mă vede la televizor, spune: tati, tu nu eşti acolo, pentru că eşti aici, lângă mine."

"«Top Chef», una dintre cele mai frumoase perioade ale vieţii mele"

Se relaxează grădinărind şi crede că agricultura este viitorul României. Lui Răzvan i se mai spune şi bucătarul bogaţilor. "Din top zece milionari români, eu am gătit pentru cinci dintre ei. Cea mai specială comandă am primit-o de la o personalitate care este foarte mediatizată, la un Crăciun, care mi-a spus că am buget nelimitat pentru a face o masă fantastică. Au costat cam 4.000 de euro preparatele pentru 12 persoane, fără băutură", povesteşte Răzvan. "La «Top Chef» am trăit una dintre cele mai frumoase perioade ale vieţii mele. Am legat prietenii  adevărate, cu Nico Lontras, Giovanni Piselli, Ionuţ Lupu. Îi iubesc, sunt oameni de felul cărora întâlneşti doar o dată în viaţă. Iar pentru juraţi, un singur cuvânt: Respect."

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



Afisari: 10095


Mai multe titluri din categorie

CE pune lupa pe practicile neloiale ale marilor retaileri agroalimentari

CE pune lupa pe practicile neloiale ale marilor retaileri agroalimentari
Comisia Europeană a anunţat că va demarat o procedură de consultare publică la nivel european privind modul în care lanţul de aprovizionare cu alimente din UE poate deveni mai echitabil, se precizează...

Majorările de salarii se duc majoritar pe importuri

Majorările de salarii se duc majoritar pe importuri
România a înregistrat cea mai mare creştere economică din toate ţările UE, în primul semestru din acest an.În această perioadă economia românescă a avansat cu 5,7%, comparativ cu...

Armata IMM-urilor cotizează la stat cu mai mulţi bani decât granzii economiei

Armata IMM-urilor cotizează la stat cu mai mulţi bani decât granzii economiei
Sunt sau nu sunt companiile încadrate în categoria marilor contribuabili mai importante pentru economia naţională decât firmele mici şi mijlocii?  Din datele ANAF rezultă că nu. Taxele şi...

Ilan Laufer: Vom lansa luni programul de microindustrializare; bugetul pentru acest an este de 75 de milioane de lei

Ilan Laufer: Vom lansa luni programul de microindustrializare; bugetul pentru acest an este de 75 de milioane de lei
Companiile vor putea primi un grant maxim de 450.000 de lei în cadrul programului de microindustrializare ce va fi lansat lansat luni, 21 august, bugetul pentru anul acesta fiind de aproape 75 de milioane de lei,...

Harta parcurilor industriale. Jumătate din platformele industriale ale României sunt goale

Harta parcurilor industriale. Jumătate din platformele industriale ale României sunt goale
România are 74 de parcuri industriale, însă puţine şi-au atins obiectivele pentru care au fost înfiinţate. Numărul lor s-ar putea reduce în viitor, având în vedere că pentru...

Cât pierzi dacă îți ții economiile în depozite

Cât pierzi dacă îți ții economiile în depozite
Cine vrea să-şi ţină banii la bancă, pentru numai trei luni, trebuie să fie foarte atent la comisioanele de retragere pe care le practică instituţiile de credit, deoarece are toate şansele să plece acasă cu ma...

Scandalul ouălor contaminate, un dezastru pentru Olanda însă o ocazie pe care rivalii o vor exploata

Scandalul ouălor contaminate, un dezastru pentru Olanda însă o ocazie pe care rivalii o vor exploata
Scandalul privind ouăle contaminate cu o substanţă toxică denumită fipronil, descoperite în 17 state europene, va afecta schimburile comerciale ale Olandei, principalul exportator de ouă din Europa, şi ar pu...

Investiţiile străine directe, în picaj în S1/2017

Investiţiile străine directe, în picaj în S1/2017
Investiţiile străine directe (ISD)au scăzut cu 13,32% în primele şase luni din acest an, comparativ cu perioada similară din 2016, la 1,841 miliarde euro, potrivit unui comunicat al Băncii Naţionale a...

Cele mai amuzante nume de firme din România

Cele mai amuzante nume de firme din România
Românii dau dovadă de imaginaţie şi atunci când se hotărăsc să devină afacerişti. Aşa se face că la Registrul Comerţului sunt înregistrate sute de firme cu nume care mai de care mai ciudate...

Statul, tot mai dator: achită dobânzi de 1,2 milioane lei/oră

Statul, tot mai dator: achită dobânzi de 1,2 milioane lei/oră
Statul român se afundă tot mai mult în datorii. Ministerul de Finanţe trebuie să împrumute în acest an 74 de miliarde de lei, din care 50 de miliarde de lei sunt necesari numai pentru...

Acţiunile Danone cresc după ce presa a anunţat că ar putea fi preluată de Kraft sau de Coca Cola

Acţiunile Danone cresc după ce presa a anunţat că ar putea fi preluată de Kraft sau de Coca Cola
Acţiunile Danone SA au urcat luni după ce publicaţia New York Post a anunţat că firma alimentară franceză ar putea fi o ţintă de preluare, transmite Reuters.  Luni dimineaţă, acţiunile Danone...

Spieker (E.ON): Evoluţia preţului la energie din România nu am văzut-o şi în alte pieţe;autorităţile trebuie să monitorizeze situaţia

Spieker (E.ON): Evoluţia preţului la energie din România nu am văzut-o şi în alte pieţe;autorităţile trebuie să monitorizeze situaţia
Evoluţia preţului la energie din primele două trimestre a fost excepţională, lucru pe care nu l-am văzut în alte pieţe din regiune, iar autorităţile trebuie să monitorizeze situaţia şi să se...

BNR vrea să modifice Regulamentul privind IFN-urile; cerinţe de capital suplimentare, printre măsurile propuse

BNR vrea să modifice Regulamentul privind IFN-urile; cerinţe de capital suplimentare, printre măsurile propuse
Banca Naţională a României vrea să modifice Regulamentul nr. 20/2009 privind instituţiile financiare nebancare, iar printre măsurile prudenţiale propuse se menţionează cerinţe de capital suplimentare,...

COTAR amenință că transportatorii vor cumpăra combustibili din afara țării

COTAR amenință că transportatorii vor cumpăra combustibili din afara țării
Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) atrage atenţia membrilor Guvernului României să reevalueze măsura de creştere a accizei la motorină şi benzină, se...

Producătorii avicoli români susţin că ouăle din fermele profesionale sunt sigure pentru consum

Producătorii avicoli români susţin că ouăle din fermele profesionale sunt sigure pentru consum
Producătorii avicoli din România, asociaţi în Uniunea Crescătorilor de Păsări (UCRP), susţin că în fermele avicole din România nu se foloseşte Fipronil, insecticid cu spectru larg de...
Serviciul de email marketing furnizat de