x close

Singurul român care a lucrat la cel mai bun restaurant din lume este concurent la "Top Chef"

0
Autor: cristina stamatescu 18 Noi 2012 - 16:48
Singurul român care a lucrat la cel mai bun restaurant din lume este concurent la "Top Chef" Gabriela Arsenie/Gabriela Arsenie


Răzvan Alexandru şi-a lăsat slujba pentru a participa la show-ul Antenei 1

Era Corporate Head Chef la o companie multinaţională din România. Şefii n-au fost de acord să-i acorde concediu, aşa că a demisionat ca să se poată înscrie la "Top Chef". "Nu i-am zis soţiei mele atunci că am lăsat baltă tot pentru supershow-ul  acesta. Am vrut să văd cum mă descurc mai întâi, dacă sunt în stare să fac fată competiţiei, dacă mă ridic la nivelul juriului, n-am vrut s-o dezamăgesc. I-am zis abia înainte să înceapă emisiunea, la Antena 1, că mă număr printre concurenţi. M-a susţinut întotdeauna şi aşa a făcut şi acum", îşi începe povestea unul dintre bucătarii care s-au înscris la "Top Chef" pentru premiu, dar şi pentru a deveni cunoscut în România. Se numeşte Răzvan Alexandru şi a lucrat la El Bulli, din Spania, restaurant care timp de şase ani a fost desemnat cel mai bun din întreaga lume, cu maximum de stele Michelin, trei. Iar Răzvan are doar 30 de ani.

"Nu ştiam boabă de spaniolă, primele luni mă dureau mâinile de la atâta vorbit"


Răzvan Alexandru este din Bucureşti şi pasiunea pentru gătit a început mulţumită unei emisiuni de la televizor, unde apărea şi un bucatar. "Pe la 18 ani m-am hotărât să fac un curs gastronomic, n-am manifestat aptitudini până atunci. Eram elev la un liceu de chimie, iar profilul nu mi s-a prea potrivit. Iar părinţii mei au crezut ca e vreo toană de-a mea, care va trece până la finalul cursului. Şi, culmea, nu doar că n-a trecut, ba s-a şi înteţit", a început el să povestească. A lucrat apoi, în câţiva ani, în mai mult de 50 de restaurante, pentru că îşi dorea să înveţe cât mai mult de la bucătari talentaţi. "Mi-am dat seama repede că, dacă vreau să devin cineva în meseria asta, trebuie să ştiu cât se poate de mult, despre fiecare preparat. Prin 2002, m-am prezentat la Oficiul de Migrare a Forţei de Muncă, ca să pot pleca în Spania. Şi-am plecat. Nu ştiam boabă de spaniolă, primele luni mă dureau mâinile de la atâta vorbit", îşi reaminteşte râzând concurentul "Top Chef".  "Am stat un an şi jumătate la un restaurant, timp în care am învăţat limba şi am fost la nivelul cel mai de jos, toată ziua curăţam peşte şi scoici", spune el. Apoi, a început să urce în ierarhie şi a ajuns bucătar şef adjunct, patronul restaurantului fiind bucătar şef. S-a mutat apoi la un local cu o stea Michelin. "Mi s-a deschis un alt univers,  acolo am putut face, pentru prima dată, preparate de autor."

"Eu ştiu ce înseamnă fericirea"

S-a mutat apoi  la un restaurant din lanţul hotelier Relais Chateau, un hotel exclusivist, care a fost şi casa regală a lui Alfonso al XVII-lea, cu puţine camere şi o bucătărie de excepţie. "Acolo am fost bucătar şef pentru prima oară. Era un mic paradis, localul era cumva ascuns de ochii lumii, trebuia să mergi pe un drum de ţară ca să ajungi acolo. Camera costa 300 de euro pe noapte, dar merita fiecare eurocent. "Maşina mea, care a costat 25.000 de euro, era cea mai ieftină din parcare", mai spune Răzvan. Acolo am făcut o grădină cu salată, roşii, ardei, bucătarii mergeau în curte şi rupeau legumele, erau văzuţi de toţi clienţii. Am primit un premiu atunci, de la Societatea Gastronomică Sancho Panza, pentru promovarea bucătariei bio. Ce nu puteam cultiva, nu foloseam în meniu. Făceam şi îngheţată, aşa că am cumpărat câteva găini, ca să folosim ouă proaspete. Şi asta a fost bucuria copiilor clienţilor, mulţi dintre ei nu văzuseră în viaţa lor o găină, mergeau şi luau cu mânuţele lor ouăle din cuibar", povesteşte Răzvan Alexandru una dintre cele mai frumoase amintiri din viaţa lui. "Eu ştiu ce înseamnă fericirea. Înseamnă să faci ce-ţi place şi să te înţelegi bine cu oamenii pe care îi ai în jur."

"Vroiai să mănânci la El Bulli? Erai programat peste doi ani"

Visul lui Răzvan Alexandru era să ajungă să lucreze cu Ferran Adria, Chef la El Bulli, restaurant care, timp de şase ani, a fost cel mai bun din întreagă lume. Ferran Adria era idolul lui. La El Bulli, dacă sunai azi că vrei să mănânci, trebuia să aştepţi mai bine de doi ani şi jumătate că să-ţi vină rândul la programare. "Pare fantastic, dar aşa e. Vroiai să mănânci la El Bulli? Erai programat peste doi ani", confirmă concurentul "Top Chef". Iar norocul i-a surâs, dintre zeci de mii de bucătari care îşi doreau să facă stagiul la El Bulli, Răzvan Alexandru a reuşit şi s-a numărat printre ei. Şase luni durează stagiul, nu eşti plătit, beneficiezi de cazare şi masă. Dar acolo este artă. Şi este primul restaurant din lume care a readus în atenţie conceptul de bucătărie moleculară. De ce-i atât de special El Bulli? Are trei stele Michelin. Asta înseamnă că totul funcţionează perfect, de la cele mai mici detalii, începând cu preşul de la intrare, intensitatea luminii în saloane sau fineţea hârtiei igienice, până la cunoştinţele ospătarilor despre fiecare dintre produsele servite. Iar controalele celor care verifică dacă stelele sunt respectate vin cel puţin o dată pe săptămână. Ce se întâmplă special la El Bulli? Când îţi vine rândul la programare, ţi se oferă 25 de platouri, preparate de autor. Un meniu costă 225 de euro, fără băuturi. Iar noi, stagiarii, făceam un singur platou întreaga zi. De exemplu, azi mă ocupam de platoul 3. Trebuia să-mi asigur toate ingredientele din timp şi îl făceam cap-coadă. Mâine făceam platoul 9. Şi tot aşa", povesteşte Răzvan Alexandru. După El Bulli, s-a dus la un alt restaurant Relais Château, aflat la munte. "Era minunat şi acolo, dar a venit criza şi m-am întors în ţară."

"Ca român, trebuie să începi cu câţiva metri în spate faţă de linia de start"

Întrebat unde-i place mai mult, în Spania sau în România, Răzvan Alexandru a răspuns fără ezitare România. "Oamenii s-au purtat minunat cu mine acolo, fără excepţie. Dar nu eşti de al lor şi indirect simţi asta. E ca şi cum ai participa la o cursă, unde tu, ca român, trebuie să începi cu câţiva metri în spate faţă de linia de start." Reîntors în ţară, s-a angajat la mari restaurante din Capitală, dar când a apărut posibilitatea de a se înscrie "Top Chef", a lăsat şi salariu, şi funcţie şi a venit la Antena 1. "Doar aici îmi pot face un nume şi nu puteam rata şansa asta, mai ales că eram jurizat de adevăraţi specialişti", povesteşte el. "Şi am noroc de o familie care mă susţine fără rezerve. Sunt căsătorit şi am o fetiţă de 2 ani şi 8 luni, o cheamă Ilinca, i-am dat numele după bunica mea, care m-a crescut până la 3 ani. Ne uităm împreună la «Top Chef» şi, când mă vede la televizor, spune: tati, tu nu eşti acolo, pentru că eşti aici, lângă mine."

"«Top Chef», una dintre cele mai frumoase perioade ale vieţii mele"

Se relaxează grădinărind şi crede că agricultura este viitorul României. Lui Răzvan i se mai spune şi bucătarul bogaţilor. "Din top zece milionari români, eu am gătit pentru cinci dintre ei. Cea mai specială comandă am primit-o de la o personalitate care este foarte mediatizată, la un Crăciun, care mi-a spus că am buget nelimitat pentru a face o masă fantastică. Au costat cam 4.000 de euro preparatele pentru 12 persoane, fără băutură", povesteşte Răzvan. "La «Top Chef» am trăit una dintre cele mai frumoase perioade ale vieţii mele. Am legat prietenii  adevărate, cu Nico Lontras, Giovanni Piselli, Ionuţ Lupu. Îi iubesc, sunt oameni de felul cărora întâlneşti doar o dată în viaţă. Iar pentru juraţi, un singur cuvânt: Respect."

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

RCA se scumpește cu 9%

RCA se scumpește cu 9%
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat tarifele de referinţă pentru poliţele auto obligatorii (RCA), iar tariful de referinţă mediu ponderat în funcţie de numărul de expuneri pe fiecare...

Una din cinci gospodării, în sărăcie energetică

Una din cinci gospodării, în sărăcie energetică
O cincime dintre gospodăriile din România se află în sărăcie energetică, însă doar 4% primesc ajutoare de la Ministerul Muncii şi nu există un plan naţional de combatere a sărăciei energetice...

Vacanţe la jumătate de preţ în însorita Elada

Vacanţe la jumătate de preţ în însorita Elada
Timp de patru zile, la Târgul de turism de la Romexpo, agenţiile şi tour-operatorii se întrec în oferte care de care mai tentante pentru românii care vor să-şi cumpere din timp sejururi sau...

Grecia a vandut portul Salonic pentru 232 milioane de euro

Grecia a vandut portul Salonic pentru 232 milioane de euro
Parlamentul Greciei a aprobat vânzarea unei participaţii de 67% în Autoritatea portuară Salonic (OLTH) unui consorţiu franco-germano-elen, South East Gateway Salonic (SEGT), care va plati statului elen...

Antena Group isi consolideaza echipa cu un CEO de la PwC

Antena Group isi consolideaza echipa cu un CEO de la PwC
George Ureche, Director Corporate Finance la PwC va prelua conducerea Antena Group incepand cu 19 martie 2018.  Din aceasta pozitie, George va coordona posturile de televiziune ale Antena Group (Antena 1, Antena...

Insolvenţele au crescut cu 47%, în ianuarie

Insolvenţele au crescut cu 47%, în ianuarie
Numărul societăţilor comerciale şi persoanelor fizice autorizate intrate în insolvenţă a crescut în ianuarie cu 47,07%, comparativ cu ianuarie 2017, la 753 unităţi, reiese din datele publicate pe...

Trei ministere cu salarii medii de peste 1.500 de euro

Trei ministere cu salarii medii de peste 1.500 de euro
Angajaţii firmelor din IT nu sunt cel mai bine plătiţi români. Salariul mediu net din Ministerul Afacerilor Externe trece de 9.100 de lei, cel din Ministerul Public ajunge la 8.500 de lei, iar cel din Ministerul...

BNR dă cu fasolea în guvern

BNR dă cu fasolea în guvern
Inflaţia de 4,3% din februarie are la bază creşterea preţurilor la combustibili şi energie, a afirmat Adrian Vasilescu, consultant BNR. „Este clar că statul ne-a făcut o figură, a mişcat aceste...

China, important cumparator de terenuri agricole în străinătate

China, important cumparator de terenuri agricole în străinătate
Cu o populaţie numeroasă, o suprafaţa arabila limitată şi un consum în creştere de carne, China şi-a înmulţit achiziţiile de terenuri agricole în străinătate, iar în prezent este intere...

România, al treilea cel mai mic salariu minim pe economie din UE

România, al treilea cel mai mic salariu minim pe economie din UE
În luna ianuarie 2018, Bulgaria avea cel mai mic salariu minim pe economie din Uniunea Europeană, 261 de euro pe lună, urmată de Lituania, 400 de euro, şi România, 408 euro, arată datele publicate...

OMV Petrom, profit net de aproape 2,5 miliarde de lei

OMV Petrom, profit net de aproape 2,5 miliarde de lei
Grupul OMV Petrom a înregistrat în 2017 un profit net în valoare de 2,489 miliarde de lei, de aproape 2,4 ori (140%) mai mare faţă de rezultatul net afişat în anul 2016, respectiv de 1,038 de...

Programe precum Rabla şi Casa Verde vor continua

Programe precum Rabla şi Casa Verde vor continua
Premierul Viorica Dăncilă a afirmat că va fi aprobat, în şedinţa Executivului, bugetul Fondului de Mediu, menţionând că programele "Rabla clasic", "Rabla plus" şi "Casa...

Conceptul revoluţionar al casei naturale, ieftine şi sănătoase, pe care oricine şi-o poate permite

Conceptul revoluţionar al casei naturale, ieftine şi sănătoase, pe care oricine şi-o poate permite
Un nou proiect de casă lansat pe piaţa românească de către arhitectul braşovean Bogdan Mureşan avea să zguduie din temelii concepţia românilor cu privire la construirea unei locuinţe rezistente,...

Cum alegem cea mai potrivita firma de web design din piata

Cum alegem cea mai potrivita firma de web design din piata
De la crearea primul site web, in 1991, au trecut 27 de ani, in toata aceasta perioada specialistii in web design perfectionandu-se continuu. Atunci cand sunteti in cautarea unei companii specializate de web design,...

Trei spitale noi pentru Bucuresti! Unde vor fi ele construite

Trei spitale noi pentru Bucuresti! Unde vor fi ele construite
Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat, joi, un proiect de hotărâre în baza căruia terenul din şoseaua Pipera nr. 55 urmează să fie preluat din administrarea RATB în administrarea...
Serviciul de email marketing furnizat de