x close

Singurul român care a lucrat la cel mai bun restaurant din lume este concurent la "Top Chef"

0
Autor: cristina stamatescu 18 Noi 2012 - 16:48
Singurul român care a lucrat la cel mai bun restaurant din lume este concurent la "Top Chef" Gabriela Arsenie/Gabriela Arsenie


Răzvan Alexandru şi-a lăsat slujba pentru a participa la show-ul Antenei 1

Era Corporate Head Chef la o companie multinaţională din România. Şefii n-au fost de acord să-i acorde concediu, aşa că a demisionat ca să se poată înscrie la "Top Chef". "Nu i-am zis soţiei mele atunci că am lăsat baltă tot pentru supershow-ul  acesta. Am vrut să văd cum mă descurc mai întâi, dacă sunt în stare să fac fată competiţiei, dacă mă ridic la nivelul juriului, n-am vrut s-o dezamăgesc. I-am zis abia înainte să înceapă emisiunea, la Antena 1, că mă număr printre concurenţi. M-a susţinut întotdeauna şi aşa a făcut şi acum", îşi începe povestea unul dintre bucătarii care s-au înscris la "Top Chef" pentru premiu, dar şi pentru a deveni cunoscut în România. Se numeşte Răzvan Alexandru şi a lucrat la El Bulli, din Spania, restaurant care timp de şase ani a fost desemnat cel mai bun din întreaga lume, cu maximum de stele Michelin, trei. Iar Răzvan are doar 30 de ani.

"Nu ştiam boabă de spaniolă, primele luni mă dureau mâinile de la atâta vorbit"


Răzvan Alexandru este din Bucureşti şi pasiunea pentru gătit a început mulţumită unei emisiuni de la televizor, unde apărea şi un bucatar. "Pe la 18 ani m-am hotărât să fac un curs gastronomic, n-am manifestat aptitudini până atunci. Eram elev la un liceu de chimie, iar profilul nu mi s-a prea potrivit. Iar părinţii mei au crezut ca e vreo toană de-a mea, care va trece până la finalul cursului. Şi, culmea, nu doar că n-a trecut, ba s-a şi înteţit", a început el să povestească. A lucrat apoi, în câţiva ani, în mai mult de 50 de restaurante, pentru că îşi dorea să înveţe cât mai mult de la bucătari talentaţi. "Mi-am dat seama repede că, dacă vreau să devin cineva în meseria asta, trebuie să ştiu cât se poate de mult, despre fiecare preparat. Prin 2002, m-am prezentat la Oficiul de Migrare a Forţei de Muncă, ca să pot pleca în Spania. Şi-am plecat. Nu ştiam boabă de spaniolă, primele luni mă dureau mâinile de la atâta vorbit", îşi reaminteşte râzând concurentul "Top Chef".  "Am stat un an şi jumătate la un restaurant, timp în care am învăţat limba şi am fost la nivelul cel mai de jos, toată ziua curăţam peşte şi scoici", spune el. Apoi, a început să urce în ierarhie şi a ajuns bucătar şef adjunct, patronul restaurantului fiind bucătar şef. S-a mutat apoi la un local cu o stea Michelin. "Mi s-a deschis un alt univers,  acolo am putut face, pentru prima dată, preparate de autor."

"Eu ştiu ce înseamnă fericirea"

S-a mutat apoi  la un restaurant din lanţul hotelier Relais Chateau, un hotel exclusivist, care a fost şi casa regală a lui Alfonso al XVII-lea, cu puţine camere şi o bucătărie de excepţie. "Acolo am fost bucătar şef pentru prima oară. Era un mic paradis, localul era cumva ascuns de ochii lumii, trebuia să mergi pe un drum de ţară ca să ajungi acolo. Camera costa 300 de euro pe noapte, dar merita fiecare eurocent. "Maşina mea, care a costat 25.000 de euro, era cea mai ieftină din parcare", mai spune Răzvan. Acolo am făcut o grădină cu salată, roşii, ardei, bucătarii mergeau în curte şi rupeau legumele, erau văzuţi de toţi clienţii. Am primit un premiu atunci, de la Societatea Gastronomică Sancho Panza, pentru promovarea bucătariei bio. Ce nu puteam cultiva, nu foloseam în meniu. Făceam şi îngheţată, aşa că am cumpărat câteva găini, ca să folosim ouă proaspete. Şi asta a fost bucuria copiilor clienţilor, mulţi dintre ei nu văzuseră în viaţa lor o găină, mergeau şi luau cu mânuţele lor ouăle din cuibar", povesteşte Răzvan Alexandru una dintre cele mai frumoase amintiri din viaţa lui. "Eu ştiu ce înseamnă fericirea. Înseamnă să faci ce-ţi place şi să te înţelegi bine cu oamenii pe care îi ai în jur."

"Vroiai să mănânci la El Bulli? Erai programat peste doi ani"

Visul lui Răzvan Alexandru era să ajungă să lucreze cu Ferran Adria, Chef la El Bulli, restaurant care, timp de şase ani, a fost cel mai bun din întreagă lume. Ferran Adria era idolul lui. La El Bulli, dacă sunai azi că vrei să mănânci, trebuia să aştepţi mai bine de doi ani şi jumătate că să-ţi vină rândul la programare. "Pare fantastic, dar aşa e. Vroiai să mănânci la El Bulli? Erai programat peste doi ani", confirmă concurentul "Top Chef". Iar norocul i-a surâs, dintre zeci de mii de bucătari care îşi doreau să facă stagiul la El Bulli, Răzvan Alexandru a reuşit şi s-a numărat printre ei. Şase luni durează stagiul, nu eşti plătit, beneficiezi de cazare şi masă. Dar acolo este artă. Şi este primul restaurant din lume care a readus în atenţie conceptul de bucătărie moleculară. De ce-i atât de special El Bulli? Are trei stele Michelin. Asta înseamnă că totul funcţionează perfect, de la cele mai mici detalii, începând cu preşul de la intrare, intensitatea luminii în saloane sau fineţea hârtiei igienice, până la cunoştinţele ospătarilor despre fiecare dintre produsele servite. Iar controalele celor care verifică dacă stelele sunt respectate vin cel puţin o dată pe săptămână. Ce se întâmplă special la El Bulli? Când îţi vine rândul la programare, ţi se oferă 25 de platouri, preparate de autor. Un meniu costă 225 de euro, fără băuturi. Iar noi, stagiarii, făceam un singur platou întreaga zi. De exemplu, azi mă ocupam de platoul 3. Trebuia să-mi asigur toate ingredientele din timp şi îl făceam cap-coadă. Mâine făceam platoul 9. Şi tot aşa", povesteşte Răzvan Alexandru. După El Bulli, s-a dus la un alt restaurant Relais Château, aflat la munte. "Era minunat şi acolo, dar a venit criza şi m-am întors în ţară."

"Ca român, trebuie să începi cu câţiva metri în spate faţă de linia de start"

Întrebat unde-i place mai mult, în Spania sau în România, Răzvan Alexandru a răspuns fără ezitare România. "Oamenii s-au purtat minunat cu mine acolo, fără excepţie. Dar nu eşti de al lor şi indirect simţi asta. E ca şi cum ai participa la o cursă, unde tu, ca român, trebuie să începi cu câţiva metri în spate faţă de linia de start." Reîntors în ţară, s-a angajat la mari restaurante din Capitală, dar când a apărut posibilitatea de a se înscrie "Top Chef", a lăsat şi salariu, şi funcţie şi a venit la Antena 1. "Doar aici îmi pot face un nume şi nu puteam rata şansa asta, mai ales că eram jurizat de adevăraţi specialişti", povesteşte el. "Şi am noroc de o familie care mă susţine fără rezerve. Sunt căsătorit şi am o fetiţă de 2 ani şi 8 luni, o cheamă Ilinca, i-am dat numele după bunica mea, care m-a crescut până la 3 ani. Ne uităm împreună la «Top Chef» şi, când mă vede la televizor, spune: tati, tu nu eşti acolo, pentru că eşti aici, lângă mine."

"«Top Chef», una dintre cele mai frumoase perioade ale vieţii mele"

Se relaxează grădinărind şi crede că agricultura este viitorul României. Lui Răzvan i se mai spune şi bucătarul bogaţilor. "Din top zece milionari români, eu am gătit pentru cinci dintre ei. Cea mai specială comandă am primit-o de la o personalitate care este foarte mediatizată, la un Crăciun, care mi-a spus că am buget nelimitat pentru a face o masă fantastică. Au costat cam 4.000 de euro preparatele pentru 12 persoane, fără băutură", povesteşte Răzvan. "La «Top Chef» am trăit una dintre cele mai frumoase perioade ale vieţii mele. Am legat prietenii  adevărate, cu Nico Lontras, Giovanni Piselli, Ionuţ Lupu. Îi iubesc, sunt oameni de felul cărora întâlneşti doar o dată în viaţă. Iar pentru juraţi, un singur cuvânt: Respect."

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



Afisari: 9933


Mai multe titluri din categorie

Constanţa, mai puternică decât tot restul Regiunii SE la un loc

Constanţa, mai puternică decât tot restul Regiunii SE la un loc
Regiunea de Dezvoltare Sud- Est este a doua ca mărime din cele opt existente în România, alcătuită din judeţele Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea şi Vrancea. Regiunea are peste 2,5 milioane...

Viteza melcului, frânată de caniculă

Viteza melcului, frânată de caniculă
Odată cu apariţia temperaturilor caniculare, cei de la CFR fac ceea ce ştiu ei mai bine de ani de zile. Introduc restricţiile de viteză. Potrivit unui comunicat al celor de la CFR Călători ieri au fost introduse...

Soldul creditului acordat firmelor şi populaţiei a crescut cu 0,7%, în mai, la 224,7 miliarde lei

Soldul creditului acordat firmelor şi populaţiei a crescut cu 0,7%, în mai, la 224,7 miliarde lei
Soldul creditului acordat de bănci firmelor şi populaţiei a crescut cu 0,7% în mai, faţă de luna precedentă, până la 224,7 miliarde lei, se arată într-un comunicat de presă al Băncii...

Leul va intrat în picaj în următoarele 12 luni

Leul va intrat în picaj în următoarele 12 luni
Moneda naţională se va deprecia, iar cursul de schimb va sări de 4,6 lei, în următoarele 12 luni, potrivit unui sondaj al asociaţiei profesioniştilor în investiţii CFA România realizat printre me...

Băncile nu ajută IMM-urile

Băncile nu ajută IMM-urile
Bancabilitatea IMM-urilor ar trebui privită din punctul de vedere al unui antreprenor, nu al unui bancher, susţine Florin Jianu, reprezentant al Consiliului Naţional pentru Întreprinderile Private Mici şi...

Chinezii vor Midia cel mai mare hub la Marea Neagră

Chinezii vor Midia cel mai mare hub la Marea Neagră
Acţionariatul şi managementul companiei Midia Marine Terminal (MMT) SRL, parte a Grupului KazMunaiGaz (KMG) Internaţional, vor să transforme terminalul din Portul Midia în cel mai important hub energetic de la...

Producătorul japonez de airbaguri Takata s-a declarat în faliment

Producătorul japonez de airbaguri Takata s-a declarat în faliment
Producătorul japonez de airbaguri Takata a depus luni cererea de plasare sub protecţia Legii falimentului ca urmare a pierderilor imense pe care le-a înregistrat din cauza problemelor rezultate din defectele...

Industria aeronautică duduie: comenzi substanțiale la Salonul Aeronautic Le Bourget

Industria aeronautică duduie: comenzi substanțiale la Salonul Aeronautic Le Bourget
Boeing reușeste să invingă pentru prima dată după 2012 concurentul Airbus, chiar pe terenul acestuia, la Paris. Salonul aeronautic de pe aeroportul Le Bourget care s-a desfăsurat în saptămâna...

Negocierile cu China pentru grupurile 3 și 4 de la Cernavodă vor continua, deși memorandumul a expirat

Negocierile cu China pentru grupurile 3 și 4 de la Cernavodă vor continua, deși memorandumul a expirat
Principala investiție aflată în discuție cu China este întârziată. Robert Tudorache, secretar de stat în Ministerul Energiei, a precizat pentru Agerpres că Memorandumul pentru reactoarele 3...

Primăria care eliberează acte în doar 3 minute

Primăria care eliberează acte în doar 3 minute
Cei care vor să-şi deschidă afaceri la Cluj pot cere în doar 3 minute un act important, fără de care nu ar putea demara businessul. E vorba despre acordul de funcţionare, iar Primăria Cluj-Napoca este prima...

Vești bune pentru industria IT, de la 1 iulie dispare impozitul pe salariu

Vești bune pentru industria IT, de la 1 iulie dispare impozitul pe salariu
Angajații companiilor IT beneficiază de scutirea pe impozitul pe veniturile din salarii și cele asimilate salariilor, începând cu 1 iulie, conform unui ordin publicat joi, 22 iunie, în Monitorul...

Avantajate fiscal, importurile de gaze au explodat

Avantajate fiscal, importurile de gaze au explodat
Suprataxarea aplicată producătorilor autohtoni de gaze pentru profitul obţinut în urma liberalizării pieţei crează mari nemulţumiri în piaţă, mai ales că în cursul acestui an impozitul...

Energia electrică se SCUMPEȘTE cu 8% de la 1 iulie 2017

Energia electrică se SCUMPEȘTE cu 8% de la 1 iulie 2017
Calculele companiilor energetice privind preţul energiei electrice de la 1 iulie arătau că este necesară o scumpire mai mare de 1 - 2% cum au declarat iniţial reprezentanţii Autorităţii Naţionale de...

Top 5 greşeli care nu trebuie repetate de noul Guvern

Top 5 greşeli care nu trebuie repetate de noul Guvern
Un nou Guvern e pe cale să se formeze în aceste zile, după ce Cabinetul Grindeanu a picat în urma crizei politice care s-a declanşat în ultima săptămână. Guvernanţii care vor veni vor avea...

Israelul taie din nou importurile de animale din România

Israelul taie din nou importurile de animale din România
Importurile de bovine şi ovine vii din România au fost din nou interzise de către  Serviciul Veterinar al Ministerului Agriculturii din această ţară. Este a doua măsură de acest fel luată de...
Serviciul de email marketing furnizat de