x close

Singurul român care a lucrat la cel mai bun restaurant din lume este concurent la "Top Chef"

0
Autor: cristina stamatescu 18 Noi 2012 - 16:48
Singurul român care a lucrat la cel mai bun restaurant din lume este concurent la "Top Chef" Gabriela Arsenie/Gabriela Arsenie


Răzvan Alexandru şi-a lăsat slujba pentru a participa la show-ul Antenei 1

Era Corporate Head Chef la o companie multinaţională din România. Şefii n-au fost de acord să-i acorde concediu, aşa că a demisionat ca să se poată înscrie la "Top Chef". "Nu i-am zis soţiei mele atunci că am lăsat baltă tot pentru supershow-ul  acesta. Am vrut să văd cum mă descurc mai întâi, dacă sunt în stare să fac fată competiţiei, dacă mă ridic la nivelul juriului, n-am vrut s-o dezamăgesc. I-am zis abia înainte să înceapă emisiunea, la Antena 1, că mă număr printre concurenţi. M-a susţinut întotdeauna şi aşa a făcut şi acum", îşi începe povestea unul dintre bucătarii care s-au înscris la "Top Chef" pentru premiu, dar şi pentru a deveni cunoscut în România. Se numeşte Răzvan Alexandru şi a lucrat la El Bulli, din Spania, restaurant care timp de şase ani a fost desemnat cel mai bun din întreaga lume, cu maximum de stele Michelin, trei. Iar Răzvan are doar 30 de ani.

"Nu ştiam boabă de spaniolă, primele luni mă dureau mâinile de la atâta vorbit"


Răzvan Alexandru este din Bucureşti şi pasiunea pentru gătit a început mulţumită unei emisiuni de la televizor, unde apărea şi un bucatar. "Pe la 18 ani m-am hotărât să fac un curs gastronomic, n-am manifestat aptitudini până atunci. Eram elev la un liceu de chimie, iar profilul nu mi s-a prea potrivit. Iar părinţii mei au crezut ca e vreo toană de-a mea, care va trece până la finalul cursului. Şi, culmea, nu doar că n-a trecut, ba s-a şi înteţit", a început el să povestească. A lucrat apoi, în câţiva ani, în mai mult de 50 de restaurante, pentru că îşi dorea să înveţe cât mai mult de la bucătari talentaţi. "Mi-am dat seama repede că, dacă vreau să devin cineva în meseria asta, trebuie să ştiu cât se poate de mult, despre fiecare preparat. Prin 2002, m-am prezentat la Oficiul de Migrare a Forţei de Muncă, ca să pot pleca în Spania. Şi-am plecat. Nu ştiam boabă de spaniolă, primele luni mă dureau mâinile de la atâta vorbit", îşi reaminteşte râzând concurentul "Top Chef".  "Am stat un an şi jumătate la un restaurant, timp în care am învăţat limba şi am fost la nivelul cel mai de jos, toată ziua curăţam peşte şi scoici", spune el. Apoi, a început să urce în ierarhie şi a ajuns bucătar şef adjunct, patronul restaurantului fiind bucătar şef. S-a mutat apoi la un local cu o stea Michelin. "Mi s-a deschis un alt univers,  acolo am putut face, pentru prima dată, preparate de autor."

"Eu ştiu ce înseamnă fericirea"

S-a mutat apoi  la un restaurant din lanţul hotelier Relais Chateau, un hotel exclusivist, care a fost şi casa regală a lui Alfonso al XVII-lea, cu puţine camere şi o bucătărie de excepţie. "Acolo am fost bucătar şef pentru prima oară. Era un mic paradis, localul era cumva ascuns de ochii lumii, trebuia să mergi pe un drum de ţară ca să ajungi acolo. Camera costa 300 de euro pe noapte, dar merita fiecare eurocent. "Maşina mea, care a costat 25.000 de euro, era cea mai ieftină din parcare", mai spune Răzvan. Acolo am făcut o grădină cu salată, roşii, ardei, bucătarii mergeau în curte şi rupeau legumele, erau văzuţi de toţi clienţii. Am primit un premiu atunci, de la Societatea Gastronomică Sancho Panza, pentru promovarea bucătariei bio. Ce nu puteam cultiva, nu foloseam în meniu. Făceam şi îngheţată, aşa că am cumpărat câteva găini, ca să folosim ouă proaspete. Şi asta a fost bucuria copiilor clienţilor, mulţi dintre ei nu văzuseră în viaţa lor o găină, mergeau şi luau cu mânuţele lor ouăle din cuibar", povesteşte Răzvan Alexandru una dintre cele mai frumoase amintiri din viaţa lui. "Eu ştiu ce înseamnă fericirea. Înseamnă să faci ce-ţi place şi să te înţelegi bine cu oamenii pe care îi ai în jur."

"Vroiai să mănânci la El Bulli? Erai programat peste doi ani"

Visul lui Răzvan Alexandru era să ajungă să lucreze cu Ferran Adria, Chef la El Bulli, restaurant care, timp de şase ani, a fost cel mai bun din întreagă lume. Ferran Adria era idolul lui. La El Bulli, dacă sunai azi că vrei să mănânci, trebuia să aştepţi mai bine de doi ani şi jumătate că să-ţi vină rândul la programare. "Pare fantastic, dar aşa e. Vroiai să mănânci la El Bulli? Erai programat peste doi ani", confirmă concurentul "Top Chef". Iar norocul i-a surâs, dintre zeci de mii de bucătari care îşi doreau să facă stagiul la El Bulli, Răzvan Alexandru a reuşit şi s-a numărat printre ei. Şase luni durează stagiul, nu eşti plătit, beneficiezi de cazare şi masă. Dar acolo este artă. Şi este primul restaurant din lume care a readus în atenţie conceptul de bucătărie moleculară. De ce-i atât de special El Bulli? Are trei stele Michelin. Asta înseamnă că totul funcţionează perfect, de la cele mai mici detalii, începând cu preşul de la intrare, intensitatea luminii în saloane sau fineţea hârtiei igienice, până la cunoştinţele ospătarilor despre fiecare dintre produsele servite. Iar controalele celor care verifică dacă stelele sunt respectate vin cel puţin o dată pe săptămână. Ce se întâmplă special la El Bulli? Când îţi vine rândul la programare, ţi se oferă 25 de platouri, preparate de autor. Un meniu costă 225 de euro, fără băuturi. Iar noi, stagiarii, făceam un singur platou întreaga zi. De exemplu, azi mă ocupam de platoul 3. Trebuia să-mi asigur toate ingredientele din timp şi îl făceam cap-coadă. Mâine făceam platoul 9. Şi tot aşa", povesteşte Răzvan Alexandru. După El Bulli, s-a dus la un alt restaurant Relais Château, aflat la munte. "Era minunat şi acolo, dar a venit criza şi m-am întors în ţară."

"Ca român, trebuie să începi cu câţiva metri în spate faţă de linia de start"

Întrebat unde-i place mai mult, în Spania sau în România, Răzvan Alexandru a răspuns fără ezitare România. "Oamenii s-au purtat minunat cu mine acolo, fără excepţie. Dar nu eşti de al lor şi indirect simţi asta. E ca şi cum ai participa la o cursă, unde tu, ca român, trebuie să începi cu câţiva metri în spate faţă de linia de start." Reîntors în ţară, s-a angajat la mari restaurante din Capitală, dar când a apărut posibilitatea de a se înscrie "Top Chef", a lăsat şi salariu, şi funcţie şi a venit la Antena 1. "Doar aici îmi pot face un nume şi nu puteam rata şansa asta, mai ales că eram jurizat de adevăraţi specialişti", povesteşte el. "Şi am noroc de o familie care mă susţine fără rezerve. Sunt căsătorit şi am o fetiţă de 2 ani şi 8 luni, o cheamă Ilinca, i-am dat numele după bunica mea, care m-a crescut până la 3 ani. Ne uităm împreună la «Top Chef» şi, când mă vede la televizor, spune: tati, tu nu eşti acolo, pentru că eşti aici, lângă mine."

"«Top Chef», una dintre cele mai frumoase perioade ale vieţii mele"

Se relaxează grădinărind şi crede că agricultura este viitorul României. Lui Răzvan i se mai spune şi bucătarul bogaţilor. "Din top zece milionari români, eu am gătit pentru cinci dintre ei. Cea mai specială comandă am primit-o de la o personalitate care este foarte mediatizată, la un Crăciun, care mi-a spus că am buget nelimitat pentru a face o masă fantastică. Au costat cam 4.000 de euro preparatele pentru 12 persoane, fără băutură", povesteşte Răzvan. "La «Top Chef» am trăit una dintre cele mai frumoase perioade ale vieţii mele. Am legat prietenii  adevărate, cu Nico Lontras, Giovanni Piselli, Ionuţ Lupu. Îi iubesc, sunt oameni de felul cărora întâlneşti doar o dată în viaţă. Iar pentru juraţi, un singur cuvânt: Respect."

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Finul premierului, expert în afaceri pe bani publici

Finul premierului, expert în afaceri pe bani publici
George Adrian Paladi, finul premierului Mihai Tudose, a fost numit prefect al Brăilei de către naşul său după o carieră de câteva luni în Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului. Fost membru...

Activele RAFO Oneşti, scoase la vânzare pentru 60 milioane dolari

Activele RAFO Oneşti, scoase la vânzare pentru 60 milioane dolari
Activele Rafinăriei RAFO Oneşti negrevate de sarcini vor fi scoase la vânzare, preţul de pornire fiind stabilit la 60 milioane de euro, fără TVA, și nu vor fi cedate sub valoarea de lichidare de 29,75...

Italia a suspendat programul de privatizări

Italia a suspendat programul de privatizări
Guvernul italian a decis să suspende un program care viza vânzarea, până la sfarsitul acestui an, a pachetelor de acţiuni detinute la companiile Enav şi ENI către Cassa Depositi e Prestiti (CDP), după...

Consiliul Concurentei: Investigatie de amploare in banci si IFN-uri

Consiliul Concurentei: Investigatie de amploare in banci si IFN-uri
Consiliul Concurenţei a demarat două investigaţii pe piaţa serviciilor bancare, în cadrul cărora a efectuat inspecţii inopinate la sediile a 25 de bănci, instituţii financiare non-bancare (IFN),...

Brexit: Exodul bancilor din Marea Britanie se amana?

Brexit: Exodul bancilor din Marea Britanie se amana?
Unii dintre bancherii de top din Londra au declarat că ar opri sau chiar ar contramanda planurile de relocalizare în Europa continentală, dacă va exista un acord care să permită Marii Britanii să-şi...

Apocalipsa pensiilor se amână cel puţin până după 2060

Apocalipsa pensiilor se amână cel puţin până după 2060
Raportul dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat şi cel al salariaţilor era la sfârşitul celui de al doilea trimestu al anului de 9 la 10 la nivel naţional, conform datelor...

Nuclearelectrica intră pe mâna ginecologului

Nuclearelectrica intră pe mâna ginecologului
Societatea Naţională Nuclearelectrica SA va avea de pe 20 decembrie un nou Consiliu de Administraţie (CA), care urmează să fie numit de Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA). Printre cei 10 candidaţi pentru...

Apple vrea cumpere aplicatia Shazam pentru 400 milioane dolari

Apple vrea cumpere aplicatia Shazam pentru 400 milioane dolari
Grupul informatic american Apple este aproape de achiziţionarea aplicaţiei Shazam, cu suma de aproximativ 400 de milioane de dolari, au declarat surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.   Shazam...

Premiera in Elvetia: Societate constituita in totalitate din bitcoin

Premiera in Elvetia: Societate constituita in totalitate din bitcoin
Saptamana trecuta la registrul comertului din cantonul Neuchatel au fost depuse documentele oficiale pentru constituirea IndeNodes Sarl – o intreprindere care-si propune sa functioneze fara conturi bancare si cu...

Alertă alimentară - Franța recheamă, inclusiv din România, a unui sortiment de lapte praf produs de Lactalis

Alertă alimentară - Franța recheamă, inclusiv din România, a unui sortiment de lapte praf produs de Lactalis
Autorităţile franceze au interzis vânzarea şi au cerut retragerea unor formule de lapte praf şi produse alimentare pentru copii fabricate de gigantul francez Lactalis, după descoperirea bacteriei salmonella,...

Unitatea 2 a centralei nucleare de la Cernavodă a fost repornită duminică

Unitatea 2 a centralei nucleare de la Cernavodă a fost repornită duminică
Societatea Naţională Nuclearelectrica ('SNN') anunţă că Unitatea 2 a CNE Cernavodă a fost resincronizată la Sistemul Energetic Naţional (SEN) în dimineaţa zilei de 10 decembrie 2017, urmând...

Un sfert din români sunt săraci, spune INS

Un sfert din români sunt săraci, spune INS
Rata sărăciei relative a ajuns la 25,3% anul trecut şi a inclus astfel peste cinci milioane de români, valoarea indicatorului fiind în uşoară scădere, cu 0,1 puncte procentuale, faţă de anul...

Piaţa de vacanţe trece de 1,4 miliarde de euro în 2017

Piaţa de vacanţe trece de 1,4 miliarde de euro în 2017
Românii au cumpă­rat vacanţe în ţară şi străinătate de peste 1,4 miliarde de euro, în cursul acestui an. Din această valoare, numai 200 de milioane de euro sunt generate de piaţa de...

Cât pierdem din cauza contrafăcutelor

Cât pierdem din cauza contrafăcutelor
România pierde anual 403 milioane de euro și 27.613 locuri de muncă din cauza produselor contrafăcute, fiind pe locul trei în Europa la acest capitol, după Grecia și Bulgaria. Vânzările de...

Eurostat confirmă, oficial o ducem bine. În buzunare nu prea se simte

Eurostat confirmă, oficial o ducem bine. În buzunare nu prea se simte
România a înregistrat în trimestrul al treilea al acestui an cel mai semnificativ avans al Produsului Intern Brut (PIB) dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, atât în raport cu...
Serviciul de email marketing furnizat de