x close
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Singurul român care a lucrat la cel mai bun restaurant din lume este concurent la "Top Chef"

0
Autor: cristina stamatescu 18 Noi 2012 - 16:48
Singurul român care a lucrat la cel mai bun restaurant din lume este concurent la "Top Chef" Gabriela Arsenie/Gabriela Arsenie


Răzvan Alexandru şi-a lăsat slujba pentru a participa la show-ul Antenei 1

Era Corporate Head Chef la o companie multinaţională din România. Şefii n-au fost de acord să-i acorde concediu, aşa că a demisionat ca să se poată înscrie la "Top Chef". "Nu i-am zis soţiei mele atunci că am lăsat baltă tot pentru supershow-ul  acesta. Am vrut să văd cum mă descurc mai întâi, dacă sunt în stare să fac fată competiţiei, dacă mă ridic la nivelul juriului, n-am vrut s-o dezamăgesc. I-am zis abia înainte să înceapă emisiunea, la Antena 1, că mă număr printre concurenţi. M-a susţinut întotdeauna şi aşa a făcut şi acum", îşi începe povestea unul dintre bucătarii care s-au înscris la "Top Chef" pentru premiu, dar şi pentru a deveni cunoscut în România. Se numeşte Răzvan Alexandru şi a lucrat la El Bulli, din Spania, restaurant care timp de şase ani a fost desemnat cel mai bun din întreaga lume, cu maximum de stele Michelin, trei. Iar Răzvan are doar 30 de ani.

"Nu ştiam boabă de spaniolă, primele luni mă dureau mâinile de la atâta vorbit"


Răzvan Alexandru este din Bucureşti şi pasiunea pentru gătit a început mulţumită unei emisiuni de la televizor, unde apărea şi un bucatar. "Pe la 18 ani m-am hotărât să fac un curs gastronomic, n-am manifestat aptitudini până atunci. Eram elev la un liceu de chimie, iar profilul nu mi s-a prea potrivit. Iar părinţii mei au crezut ca e vreo toană de-a mea, care va trece până la finalul cursului. Şi, culmea, nu doar că n-a trecut, ba s-a şi înteţit", a început el să povestească. A lucrat apoi, în câţiva ani, în mai mult de 50 de restaurante, pentru că îşi dorea să înveţe cât mai mult de la bucătari talentaţi. "Mi-am dat seama repede că, dacă vreau să devin cineva în meseria asta, trebuie să ştiu cât se poate de mult, despre fiecare preparat. Prin 2002, m-am prezentat la Oficiul de Migrare a Forţei de Muncă, ca să pot pleca în Spania. Şi-am plecat. Nu ştiam boabă de spaniolă, primele luni mă dureau mâinile de la atâta vorbit", îşi reaminteşte râzând concurentul "Top Chef".  "Am stat un an şi jumătate la un restaurant, timp în care am învăţat limba şi am fost la nivelul cel mai de jos, toată ziua curăţam peşte şi scoici", spune el. Apoi, a început să urce în ierarhie şi a ajuns bucătar şef adjunct, patronul restaurantului fiind bucătar şef. S-a mutat apoi la un local cu o stea Michelin. "Mi s-a deschis un alt univers,  acolo am putut face, pentru prima dată, preparate de autor."

"Eu ştiu ce înseamnă fericirea"

S-a mutat apoi  la un restaurant din lanţul hotelier Relais Chateau, un hotel exclusivist, care a fost şi casa regală a lui Alfonso al XVII-lea, cu puţine camere şi o bucătărie de excepţie. "Acolo am fost bucătar şef pentru prima oară. Era un mic paradis, localul era cumva ascuns de ochii lumii, trebuia să mergi pe un drum de ţară ca să ajungi acolo. Camera costa 300 de euro pe noapte, dar merita fiecare eurocent. "Maşina mea, care a costat 25.000 de euro, era cea mai ieftină din parcare", mai spune Răzvan. Acolo am făcut o grădină cu salată, roşii, ardei, bucătarii mergeau în curte şi rupeau legumele, erau văzuţi de toţi clienţii. Am primit un premiu atunci, de la Societatea Gastronomică Sancho Panza, pentru promovarea bucătariei bio. Ce nu puteam cultiva, nu foloseam în meniu. Făceam şi îngheţată, aşa că am cumpărat câteva găini, ca să folosim ouă proaspete. Şi asta a fost bucuria copiilor clienţilor, mulţi dintre ei nu văzuseră în viaţa lor o găină, mergeau şi luau cu mânuţele lor ouăle din cuibar", povesteşte Răzvan Alexandru una dintre cele mai frumoase amintiri din viaţa lui. "Eu ştiu ce înseamnă fericirea. Înseamnă să faci ce-ţi place şi să te înţelegi bine cu oamenii pe care îi ai în jur."

"Vroiai să mănânci la El Bulli? Erai programat peste doi ani"

Visul lui Răzvan Alexandru era să ajungă să lucreze cu Ferran Adria, Chef la El Bulli, restaurant care, timp de şase ani, a fost cel mai bun din întreagă lume. Ferran Adria era idolul lui. La El Bulli, dacă sunai azi că vrei să mănânci, trebuia să aştepţi mai bine de doi ani şi jumătate că să-ţi vină rândul la programare. "Pare fantastic, dar aşa e. Vroiai să mănânci la El Bulli? Erai programat peste doi ani", confirmă concurentul "Top Chef". Iar norocul i-a surâs, dintre zeci de mii de bucătari care îşi doreau să facă stagiul la El Bulli, Răzvan Alexandru a reuşit şi s-a numărat printre ei. Şase luni durează stagiul, nu eşti plătit, beneficiezi de cazare şi masă. Dar acolo este artă. Şi este primul restaurant din lume care a readus în atenţie conceptul de bucătărie moleculară. De ce-i atât de special El Bulli? Are trei stele Michelin. Asta înseamnă că totul funcţionează perfect, de la cele mai mici detalii, începând cu preşul de la intrare, intensitatea luminii în saloane sau fineţea hârtiei igienice, până la cunoştinţele ospătarilor despre fiecare dintre produsele servite. Iar controalele celor care verifică dacă stelele sunt respectate vin cel puţin o dată pe săptămână. Ce se întâmplă special la El Bulli? Când îţi vine rândul la programare, ţi se oferă 25 de platouri, preparate de autor. Un meniu costă 225 de euro, fără băuturi. Iar noi, stagiarii, făceam un singur platou întreaga zi. De exemplu, azi mă ocupam de platoul 3. Trebuia să-mi asigur toate ingredientele din timp şi îl făceam cap-coadă. Mâine făceam platoul 9. Şi tot aşa", povesteşte Răzvan Alexandru. După El Bulli, s-a dus la un alt restaurant Relais Château, aflat la munte. "Era minunat şi acolo, dar a venit criza şi m-am întors în ţară."

"Ca român, trebuie să începi cu câţiva metri în spate faţă de linia de start"

Întrebat unde-i place mai mult, în Spania sau în România, Răzvan Alexandru a răspuns fără ezitare România. "Oamenii s-au purtat minunat cu mine acolo, fără excepţie. Dar nu eşti de al lor şi indirect simţi asta. E ca şi cum ai participa la o cursă, unde tu, ca român, trebuie să începi cu câţiva metri în spate faţă de linia de start." Reîntors în ţară, s-a angajat la mari restaurante din Capitală, dar când a apărut posibilitatea de a se înscrie "Top Chef", a lăsat şi salariu, şi funcţie şi a venit la Antena 1. "Doar aici îmi pot face un nume şi nu puteam rata şansa asta, mai ales că eram jurizat de adevăraţi specialişti", povesteşte el. "Şi am noroc de o familie care mă susţine fără rezerve. Sunt căsătorit şi am o fetiţă de 2 ani şi 8 luni, o cheamă Ilinca, i-am dat numele după bunica mea, care m-a crescut până la 3 ani. Ne uităm împreună la «Top Chef» şi, când mă vede la televizor, spune: tati, tu nu eşti acolo, pentru că eşti aici, lângă mine."

"«Top Chef», una dintre cele mai frumoase perioade ale vieţii mele"

Se relaxează grădinărind şi crede că agricultura este viitorul României. Lui Răzvan i se mai spune şi bucătarul bogaţilor. "Din top zece milionari români, eu am gătit pentru cinci dintre ei. Cea mai specială comandă am primit-o de la o personalitate care este foarte mediatizată, la un Crăciun, care mi-a spus că am buget nelimitat pentru a face o masă fantastică. Au costat cam 4.000 de euro preparatele pentru 12 persoane, fără băutură", povesteşte Răzvan. "La «Top Chef» am trăit una dintre cele mai frumoase perioade ale vieţii mele. Am legat prietenii  adevărate, cu Nico Lontras, Giovanni Piselli, Ionuţ Lupu. Îi iubesc, sunt oameni de felul cărora întâlneşti doar o dată în viaţă. Iar pentru juraţi, un singur cuvânt: Respect."

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Bonurile câştigătoare la extragerea Loteriei bonurilor fiscale sunt cele din 5 mai cu o valoare de 183 de lei

Bonurile câştigătoare la extragerea Loteriei bonurilor fiscale sunt cele din 5 mai cu o valoare de 183 de lei
Bonurile fiscale emise în data de 5 mai 2018, cu o valoare de 183 de lei, au fost desemnate câştigătoare la extragerea Loteriei bonurilor fiscale de duminică. La această extragere participă bonurile fiscale...

Producţia de gaze naturale a României va creşte în următorii trei ani

Producţia de gaze naturale a României va creşte în următorii trei ani
Producţia de gaze naturale a României va creşte în următorii trei ani, până la 10 milioane tone echivalent petrol (tep) în 2021, în timp ce importurile vor scădea la 900.000 tep în 2018 şi se vor menţine...

O nouă extragere a Loteriei bonurilor fiscale, duminică

O nouă extragere a Loteriei bonurilor fiscale, duminică
Ministerul Finanţelor Publice (MFP) organizează duminică o nouă extragere a bonurilor fiscale, la care participă bonurile emise în perioada 1 - 31 mai 2018, conform unui comunicat al instituţiei.  Fondul...

Mugur Isărescu face precizări asupra Patrimoniului BNR aflat în discuție

Mugur Isărescu face precizări asupra Patrimoniului BNR aflat în discuție
Informații complete despre patrimoniul imobiliar al Băncii Naționale a României au  fost prezentate de Mugur ISĂRESCU în cadrul unei sesiuni desfășurate la Universitatea din Craiova în 14...

Teodorovici: Săptămâna viitoare voi avea o discuţie cu şeful Loteriei Române

Teodorovici: Săptămâna viitoare voi avea o discuţie cu şeful Loteriei Române
Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat sâmbătă că va avea o discuţie, săptămâna viitoare, cu şeful Loteriei Române, alături de care va analiza care sunt cele mai bune variante pentru ca...

Ministrul Fondurilor Europene, în județul Bihor pentru prezentarea masurilor de finanțare pentru dezvoltarea locala

Ministrul Fondurilor Europene, în județul Bihor pentru prezentarea masurilor de finanțare pentru dezvoltarea locala
Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene, face astăzi o vizită de lucru în județul Bihor, unde discuta cu primarii și cu reprezentanții autorităților din judet despre posibilitățile de finanțare din...

Eurostat: România, cea mai ridicată rată a inflațieidin UE, 4,6%

Eurostat: România, cea mai ridicată rată a inflațieidin UE, 4,6%
Rata anuală a inflaţiei a urcat în mai la 1,9% în zona euro şi la 2% în Uniunea Europeană, de la 1,3% şi, respectiv, 1,5% în aprilie, în timp ce România şi Estonia au înregistrat cele mai ridicate rate ale...

Hidroelectrica va furniza energie pentru RATB şi Metreorex, timp de un an

Hidroelectrica va furniza energie pentru RATB şi Metreorex, timp de un an
Hidroelectrica va furniza, timp de un an, electricitate pentru RATB şi Metrorex, după ce a câştigat o licitaţie pe platforma SEAP, unde criteriul de atribuire a fost preţul cel mai scăzut. Cele două...

OPEC şi aliaţii săi ar putea majora producţia de ţiţei

OPEC şi aliaţii săi ar putea majora producţia de ţiţei
Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi producătorii de ţiţei din afara cartelului ar putea ajunge la un acord privind majorarea graduală a producţiei de la 1 iulie, a anunţat ministrul rus al Energiei,...

Ministerul Finanţelor Publice emite titluri de stat cu dobândă de 5% pentru populaţie

Ministerul Finanţelor Publice emite titluri de stat cu dobândă de 5% pentru populaţie
Ministerul Finanţelor Publice (MFP) lansează prima emisiune de titluri de stat în cadrul Programului Tezaur - ediţia Centenar, cu valoarea de 1 leu, dobândă de 5% şi scadenţă la cinci ani, destinate exclusiv...

Cum va evolua preţul locuinţelor în perioada următoare

Cum va evolua preţul locuinţelor în perioada următoare
Estimările instituţiilor de credit indică o continuare a creşterii preţurilor la locuinţe pe termen scurt, însă pot exista anumite presiuni de scădere din perspectiva ofertei, în contextul în care numărul...

Isărescu avertizează: dobânzile în România sunt încă scăzute. Mai e încă loc de creșteri

Isărescu avertizează: dobânzile în România sunt încă scăzute. Mai e încă loc de creșteri
Banca Naţională atenţionează că în următoarea perioadă ratele la credite vor creşte ca urmare a “contextului intern şi internaţional” ceea ce va duce şi la majorarea volumul creditelor neperformante....

Râmnicelu, satul în care toţi localnicii sunt evazionişti

Râmnicelu, satul în care toţi localnicii sunt evazionişti
Galerie Foto Există un sat în România unde toţi locuitorii sunt evazionişti cu acte în regulă, de la care statul are de recuperat zeci de milioane de lei. Bani pe care bugetul nu-i va afla niciodată, pentru că au fost...

Românii, pesimişti in legatura cu economia tarii!

Românii, pesimişti in legatura cu economia tarii!
Românii sunt mai optimişti în ceea ce priveşte situaţia economică a Uniunii Europene (UE), 31% dintre ei considerând că se va îmbunătăţi în următoarele 12 luni, peste media europeană de 21%, dar sunt pesim...

Isărescu: Intrarea României în zona euro nu e o opţiune, este o obligaţie

Isărescu: Intrarea României în zona euro nu e o opţiune, este o obligaţie
Intrarea României în zona euro "nu este o opţiune, este o obligaţie", a afirmat joi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, el punctând însă că acest pas trebuie făcut cu atenţie, doar când ţara noastră, "o...
Pe 7 iunie, Jurnalul împlineşte 25 de ani. Spune-ţi povestea şi te premiem!
Serviciul de email marketing furnizat de