x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta, Daciana Sârbu

Astăzi e ziua ta, Daciana Sârbu

de Ramona Vintila    |    15 Ian 2014   •   00:01
Astăzi e ziua ta, Daciana Sârbu

Eurodeputata PSD, fondatoarea Asociaţiei Şcoala pentru Sănătate, Daciana Sârbu împlineşte astăzi 37 de ani. Jurnalul Naţional îi urează “La mulţi ani!”

În politică e mai puţin importantă prietenia
“Cred că e nevoie să clădim în anii următori un sentiment puternic al apartenenţei naţionale”
 “Am început anul cu optimism şi cu planuri multe. Sfârşitul lui 2013 a fost foarte intens pentru mine – am lansat, prin asociaţia pe care am fondat-o, un ghid de nutriţie pentru părinţi, educatori şi copii, în care am grupat informaţii utile despre hrana sănătoasă. Am primit deja foarte multe semnale pozitive şi sper că el va fi de folos cât mai multor familii şi grădiniţe.
Sunt foarte pasionată de acest proiect de suflet pe care l-am iniţiat – Şcoala pentru Sănătate ­ pe care îl văd ca pe o completare a activităţii mele în Comisia de Sănătate a Parlamentului European. E o asociaţie prin care încercăm să-i ajutăm pe părinţi să înveţe despre alimentaţia sănătoasă, pentru a-şi putea feri copiii de bolile generate de nutriţie. E o temă importantă, fiindcă hrana poate face diferenţa între un copil sănătos şi unul bolnav, vulnerabil. În viitor acest impact se va vedea tot mai clar.
Politica românească se schimbă pentru că şi realităţile se modifică. În anii ’90 democraţia românească abia îşi crea un drum, acum mecanismele democratice se maturizează. S-au schimbat generaţii şi mentalităţi în 20-25 de ani. A contat enorm şi aderarea la UE, care ne-a ajutat să importăm şi de acolo mentalităţi utile şi să învăţăm, ca ţară. Cred că în politică e mai puţin importantă prietenia, ceea ce contează sunt convingerile şi forţa cu care fiecare se luptă pentru ele.
Alegerile sunt importante pentru că prin ele se poate schimba viziunea despre priorităţi şi despre mijloacele pentru realizarea lor. Cred că s-a văzut destul de clar că, după alegerile din 2012, s-a schimbat radical filosofia guvernării – de la politici de austeritate fără milă la reparaţii sociale şi politici de stimulare a creşterii. Sper ca alegerile europarlamentare să schimbe, în PE, echilibrul actual de forţe – de la dominaţia PPE care se pronunţă constant împotriva României către forţa mai mare a socialiştilor, care mereu ne-au ajutat.
Au fost – inclusiv în Parlamentul European ­ români care au vorbit împotriva României şi s-au bucurat când ţara lor era denigrată şi criticată. Nu s-au gândit mai departe de interesul personal imediat. Cred că e nevoie să clădim în anii următori un sentiment puternic al apartenenţei naţionale. Să fim mândri de ceea ce reprezintă România, de ce are mai bun şi mai frumos. Eu am făcut asta constant, le-am vorbit şi le vorbesc străinilor despre valorile noastre, din cât mai multe domenii. Doar în acest fel îi vom face şi pe străini să vadă mai ales ce e bun în România.
România este acum în plin proces de regenerare. Economică, dar şi ca imagine şi exprimare pe plan extern, şi am încredere că acest proces va continua. E nevoie ca efectele sale să se simtă cât mai curând şi în viaţa de zi cu zi a românilor, şi treptat acest lucru se va întâmpla dacă menţinem acest curs.
Pentru anul care tocmai a început, îmi doresc să avem linişte, să ne bucurăm de cei dragi şi să ne finalizăm planurile.”

×
Subiecte în articol: daciana sarbu