“Sper că România va fi apreciată, pe plan intern şi internaţional, aşa cum merită”
Rămânem în istorie prin ceea ce am înfăptuit
Scriitor, inginer, specialist de largă autoritate în domeniul construcţiilor, fost om politic, profesorul Nicolae Noica a împlinit ieri 70 de ani. Jurnalul Naţional îi urează “La mulţi ani!”
“După activitatea publică pe care am avut-o, m-am retras şi îmi continui activitatea în domeniul construcţiilor. În mod special, în ultima vreme, ţin un curs de istoria construcţiilor la facultate şi scriu o serie de cărţi despre istoria construcţiilor. Fac acest lucru pentru că am avut şi avem o şcoală de construcţii deosebită pe care ar trebui să o apreciem şi să învăţăm din ceea ce au făcut înaintaşii noştri, pentru că, în fond, în domeniul acesta se impune continuitatea, iar experienţa celor dinaintea noastră trebuie să o fructificăm pentru că nimic nu e nou şi dovada cea mai bună este problema inundaţiilor sau a cutremurelor. Vrem nu vrem aceste lucruri se întâmplă, pentru că nu stăpânim natura şi atunci e important să înţelegem că trebuie să prevenim. Pentru aceasta avem nevoie de nişte programe continue şi de lungă durată pe care nu le poate rezolva un guvern, ci mai multe. Cred eu că politicienii ar trebui să fie deschişi, mai ales în domeniul lucrărilor publice. Cel mai bun exemplu astăzi sunt autostrăzile, fiecare guvernant spune că face nu ştiu câte sute de kilometrii şi rezultatul este cel pe care îl vedem.
Înainte de '89, mi-am desfăşurat activitatea în domeniul construcţiilor, profesând ca proiectant al unor mari lucrări din care amintesc cu mare plăcere, şantierele navale de la Constanţa, Turnu Severin erau nişte lucrări remarcabile la acea vreme, anii '72-'75, apoi am lucrat o bună perioadă în domeniul execuţiei, în chimie. După '90, să zicem că destinul a făcut să fiu invitat să conduc Inspecţia de stat pentru calitatea construcţiilor, lucru pe care l-am făcut până în '95, iar în '96 am fost numit ministru al Lucrărilor Publice, funcţie pe care am ocupat-o până în 2000. Sper să fiu un exemplu pentru cei care vor să intre în politică, în sensul că poţi să intri în politică, dar după ce ai profesat şi ai arătat că poţi să faci ceva în domeniul tău. Să se înţeleagă foarte bine că în politică nu vorbele contează, ci faptele. Rămânem în istorie prin ceea ce am înfăptuit. Din activitatea de ministeriat, am câteva programe pe care îmi face plăcere să le amintesc, înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, gândită pentru ale oferi tinerilor posibilitatea de a-şi lua casă pe sistemul creditului ipotecar, lucru care în România a existat încă din anii 1880, apoi, am sprijinit înfiinţarea băncilor de economii pentru locuinţe, astăzi avem la BCR şi la Raiffeisen o astfel de bancă, după modelul german, unde tinerii îşi pot economisi bani pentru locuinţe. Acesta ar fi un program, iar al doilea, la care am ţinut foarte mult este cel al alimentării cu apă la sate şi crearea drumurilor pentru că problema aceasta este extrem de importantă. Vreau să amintesc că prin actele pe care le-am încheiat cu UE ar trebui ca până în 2018 să nu mai avem nici un sat care să nu aibă alimentare cu apă. Din păcate, timpul trece, programul pe care l-am început atunci nu prea a mai continuat şi astăzi avem 15-20% din satele româneşti cu alimentare cu apă. În perioada '96-'00, lucrurile se aşezaseră, se ajunsese în perioada guvernului Isărescu, la o anumită stabilitate şi fiecare minister îşi urmărea obiectivele. Vorbim astăzi despre lucrări publice, despre autostrăzi, despre spitale, teatre şi despre amenajarea teritoriului. În 2001, s-a desfiinţat ministerul pe care l-am condus, şi mă întristează acest lucru, acum există un minister al dezvoltării, care are alte preocupări. Mă miră că nu respectăm elementele de tradiţie, Ministerul Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriale având o tradiţie de peste 100 de ani.
Foarte important pentru mine este faptul că, alături de Maria Magdalena Noica, soţia mea mi-am creat o familie. Am o fiică, Ruxandra Noica care a terminat facultatea de Sociologie şi care lucrează într-un domeniu extrem de important. Familia Noica este o familie care are o tradiţie. Am scos acum ceva vreme o carte despre neamul Noica şi am rămas impresionat de cât de multe personalităţi care s-au străduit să facă ceva pentru neamul ăsta sunt în această familie.
Aş dori ca generaţiile care vor veni după noi să încerce să continue lucrurile bune făcute de înaintaşi, cu speranţa că România va fi apreciată, pe plan intern şi internaţional, aşa cum merită pentru că am avut şi avem o tradiţie. Din păcate, sistemul comunist prin care a trecut România din '44 până în '89 a distrus o parte din fibra morală. Sper că elementele sănătoase au rămas şi sprijinite vor revigora Ţara Românească.”