x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar De ziua ta! Draga Olteanu Matei, actriță

De ziua ta! Draga Olteanu Matei, actriță

24 Oct 2016   •   00:30
De ziua ta! Draga Olteanu Matei, actriță

Marea doamnă a teatrului de comedie şi filmului românesc, Draga Olteanu Matei împlineşte astăzi 83 de ani. 

Născută pe 24 octombrie 1933 la București, Draga Olteanu-Matei a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din Capitală în 1956. Cariera ei se întinde pe parcursul a peste 50 de ani în care a încântat spectatorii români interpretând sute de personaje în film, teatru și televiziune.

A interpretat roluri antologice în filme care au marcat istoria cinematografului românesc, precum 'Cucoana Chirița' (regia — Mircea Drăgan, 1986), 'Ilustrate cu flori de câmp' (regia — Andrei Blaier, 1974), 'Nea Mărin Miliardar' (regia — Sergiu Nicolaescu, 1979) sau 'Buletin de București' (regia — Virgil Calotescu, 1982).

Draga Olteanu-Matei a debutat în film cu un rol în lungmetrajul 'Blanca' (1955), regizat de Mihai Iacob și Constantin Neagu, în distribuția căruia se regăseau, printre alții, Amza Pellea și Silvia Popovici. Alături de aceștia doi, dar și de actori precum Marin Moraru, Gheorghe Dinică, Ștefan Iordache, Victor Rebengiuc sau Tamara Buciuceanu-Botez, Draga Olteanu-Matei este una dintre cele mai importante personalități ale generației sale de actori.

Pe parcursul carierei sale în film, Draga Olteanu-Matei a colaborat și cu regizori importanți, precum Dan Pița, Nicolae Mărgineanu, Elisabeta Bostan sau Geo Saizescu.

După pensionarea sa de la Teatrul Național din București, în 2007 Draga Olteanu-Matei s-a retras la Piatra Neamț, unde și-a înființat propria companie: 'Teatrul Vostru' — primul teatru particular din România cu actori neprofesioniști.

În 2010, Draga Olteanu-Matei a primit premiul Gopo pentru întreaga activitate. AGERPRES

×
Subiecte în articol: draga olteanu matei