x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar De ziua ta! Lavinia Miloşovici, gimnastă

De ziua ta! Lavinia Miloşovici, gimnastă

21 Oct 2016   •   00:30
De ziua ta! Lavinia Miloşovici, gimnastă

Gimnasta Lavinia Miloşovici s-a născut, la 21 octombrie 1976, la Lugoj. A fost considerată cea mai valoroasă gimnastă româncă în anii '90; are în palmares 19 medalii mondiale şi olimpice. Performanţa cea mai mare este considerată finala de la sol la Jocurile Olimpice din Barcelona (Spania) în 1992, pentru care a primit nota 10. Aceasta a fost a doua notă de 10 acordată la Barcelona. Cu "Milo" pe post de lider, echipa României a câştigat titlurile mondiale pe echipe la ediţiile din 1994 şi 1995.

De asemenea, Lavinia Miloşovici a condus echipa României la câştigarea medaliei de bronz la Jocurile Olimpice din 1996 (Atlanta, SUA). La Jocurile Olimpice din 1996 (Atlanta, SUA), deşi a fost trecută cu vederea pe parcursul întregii competiţii, consistenţa execuţiilor i-a permis să câştige în detrimentul rivalelor sale şi să devină prima gimnastă de la Nadia Comăneci care reuşeşte să urce pe podiumul olimpic la două ediţii consecutive ale Jocurilor Olimpice.

Mai mult, echipa României a reuşit să aibă pe podium toate sportivele înscrise în concursul de la proba de individual compus. Cea mai strălucitoare realizare din cariera ei de gimnastă este aceea de a fi câştigat un titlu mondial sau olimpic la fiecare aparat, performanţă pe care niciuna din aprigele ei rivale nu a reuşit să o realizeze. Într-adevăr, Milo a fost prima gimnastă de la Věra Čáslavská (Cehoslovacia) care a obţinut această performanţă.

După retragerea din activitatea competiţională, Milo s-a reîntors în Lugoj, unde şi-a început activitatea de antrenor. A fost declarată cea mai bună sportivă a României în 1992, 1993 şi 1995. În anul 2000 i-a fost conferit Ordinul naţional "Pentru Merit", în grad de Ofiţer. Lavinia Miloşovici a fost inclusă în International Gymnastics Hall of Fame, cu prilejul unei ceremonii desfăşurate la Petroleum Club din Oklahoma City, la 14 mai 2011, pentru cele 19 medalii mondiale şi olimpice cucerite între 1991 şi 1996. www.agerpres.ro

×
Subiecte în articol: lavinia milosovici