x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale “Jucării din lut”, expoziţie la Muzeul Naţional al Ţăranului Român

“Jucării din lut”, expoziţie la Muzeul Naţional al Ţăranului Român

de Luminiţa Ciobanu    |    25 Mai 2014   •   16:10
“Jucării din lut”, expoziţie la Muzeul Naţional al Ţăranului Român

La 29 mai, în ajunul sărbătoririi Zilei Internaţionale a Copilului, Muzeul Naţional al Ţăranului Român le pregăteşte un dar celor mici. Pentru prima dată, în expunerea permanentă a unui muzeu din România, copiii se vor bucura de o sală doar a lor, cu jucării din lut făcute în satul tradiţional.

Expoziţia va fi deschisă joi, 29 mai, la ora 16:00, în sala destinată Tipologiilor, gândită ca o zonă a pedagogiei vizuale, o “sală-fagure”, care să ofere posibilitatea prezentării diversităţii de tipologii şi de forme ale acestui domeniu al creaţiei ţărăneşti spre a atrage şi încânta publicul şi pe copii, în special.

În satul tradiţional, în cadrul economiei naturale, în care predomina munca manuală, ţăranul îşi agonisea singur hrana, uneltele, ţesăturile pentru haine şi casă. Nu erau însă uitaţi nici copiii. Pentru amuzamentul şi jocurile acestora se făceau jucării care îi bucurau şi îi familiarizau cu lumea adulţilor, le dezvoltau manualitatea şi imaginaţia dar, mai ales, reglau starea afectivă a copilului care rămânea acasă în grija unui frate mai mare sau a bătrânilor, atâta timp cât părinţii erau plecaţi “la câmp” sau la alte munci. Copilul căpăta prin joc experienţe noi, îşi dezvolta spiritul de observaţie, atenţia şi imaginaţia.

Jucăria îl amuza dar, în aceeaşi măsură, îl bucura şi îl educa, dezvoltându-i iniţiativa.

Alcătuind o adevărată lume în miniatură, care a încântat copilăria multor generaţii, jucăriile din lut au fost atât în satul tradiţional, cât şi în timpurile apropiate nouă, bucuria copiilor. Ele au o istorie veche de mii de ani.

Colecţia de jucării din lut a Muzeului Naţional al Ţăranului Român numără peste 2.000 de exemplare, din 21 de centre producătoare de jucării din lut, din sec. al XIX-lea până în contemporaneitate.

Alături de instrumente muzicale “primitive” ca ulcioraşele-fluierice, vor fi prezentate fluiere zoomorfe şi antropomorfe (păsări din ogradă, cuci, cai, călăreţi, berbeci, femei purtând crinolină, soldăţei etc.), miniaturi avimorfe şi zoomorfe (păsări, cai, câini, urşi, vulpi, peşti) şi miniaturi după vasele de uz gospodăresc (oale, căni, ulcioare, găleţi, coşuleţe, farfurioare).

×