Ce îşi propune Galeria? Să stabilească raportul exact între fals şi autentic şi între arta noastră şi cea europeană. Prima expoziţie cu vânzare a fost deschisă la 25 mai 2010, cu prilejul desfăşurării celei de-a şaptea ediţii a Forumului Financiar. De atunci, Radu Boroianu se află permanent în căutarea valorilor româneşti. Munca sa nu se rezumă doar la comerţul cu artă: oferă consultanţă şi expertiză, încearcă să schimbe mentalităţi şi, nu în ultimul rând, încearcă să remodeleze gusturile românilor în materie de artă. Pentru foarte mulţi dintre aceştia, fie ei colecţionari sau doar iubitori de frumos, pictura, de exemplu, începe şi se termină cu Grigorescu. Sau există unii care cumpără doar nişte nume, aşa cum alţii sunt, de exemplu, colecţionari de etichete. Şi aici intervine consilierea în domeniul artistic. Ceea ce şi-a propus Radu Boroianu să facă este să consilieze cumpărătorul, astfel ca acesta să nu adune doar semnături care-i spun ceva, dar a căror valoare în sine tinde spre mediocru, ci să investească în arta autentică, în obiecte cu adevărat frumoase şi valoroase. O atenţie deosebită o asigură de asemenea artiştilor români din străinătate: "Vrem să recuperăm valori româneşti care au izbândit în Occident, pentru că altfel îi vom descoperi cu întârziere, în muzee din străinătate", mai spune Boroianu. O altă activitate este cea de anticariat. Experţii şi-au propus să elimine cât mai multe falsuri, deoarece există şi astfel de cazuri. La acest obiectiv contribuie atelierul de expertiză, dotat cu aparatură de investigaţie cu raze ultraviolete şi infrarosii. Un alt serviciu mai puţin comun actualelor galerii de artă este cel de restaurare, unde este implicat Mihai Covaci. Doritorul poate asista la proces, poate vedea cum îşi revine opera de artă.
O altă idee demnă de luat în seamă este cea ca galeria să expună în spaţii neconvenţionale. Spitalul Sanador este un astfel de spaţiu, unde sunt deja prezentaţi pictori români contemporani. Astfel, lucrările artiştilor Camelia Ofelia Moisima şi Dorel Topan schimbă totalmente faţa instituţiei sanitare amintite. Impactul vizual este atât de puternic, încât uiţi, pur şi simplu, că te afli într-o clinică, interiorul semănând mai mult cu o galerie de artă decât cu un spital. Drept dovadă că terapia prin artă funcţionează perfect. Cele două viziuni se îmbină şi se completează perfect. Dacă Dorel Topan evită monotonia formelor standardizate, folosind o explozie de culori, Camelia Ofelia Moisima se impune prin vigoare şi autoritatea expresiei. Ambii au o experienţă culturală considerabilă, o activitate artistică bogată, încununată cu premii şi distincţii.
La sediul Galeriei din Bulevardul Regina Maria expune în perioada aprilie-iunie Iuliana Vâslan, un artist care creează imagini ingenioase, mult discutate şi apreciate. European Art Gallery a mai găzduit expoziţiile lui Nicolae Maniu şi Michael Lassel, iar alţi artişti promovaţi de Galerie sunt Ana Ruxandra Ilfoveanu, Andreia Bove, Răzvan Ionescu sau Sorin Ilfoveanu, lucrările lor putând fi văzute şi online la www.eagallery.ro.
Citește pe Antena3.ro