x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Aventuri cu Tom Sawyer. Un film care ne aduce aminte de copilărie...

Aventuri cu Tom Sawyer. Un film care ne aduce aminte de copilărie...

de Sebastian S. Eduard    |    11 Oct 2012   •   21:24
Aventuri cu Tom Sawyer. Un film care ne aduce aminte de copilărie...

Fiecare generaţie îşi are eroii ei. În anii ‚80 ne uitam cu sufletul la gură la televizor, pe unicul canal, la aventurile celor doi puşti. "Porţiile” de câte 10-15 minute erau evident nesatisfăcătoare şi tânjeam după momentul în care vom vedea integral filmul.

Anii au trecut şi, probabil, cineva şi-a adus aminte cu nostalgie de acele vremuri. O persoană, sau mai multe. Nici măcar nu băgăm mâna în foc că nu a fost vreun program de calculator menit să vadă ce "remake-uri” s-ar mai putea face...Cert este că acum, în 2012, avem de-a face cu noile aventuri ale lui Tom Sawyer

Ecranizare a romanului "Aventurile lui Tom Sawyer” scris de Mark Twain, filmul va avea premiera în acesdt week-end. Producţia, filmată parţial în România timp de patru săptămâni, a rulat deja în ţări precum Germania, Franţa, Rusia şi s-a bucurat de succes în rândul spectatorilor de toate vârstele. Din distribuţia filmului fac parte tinerii actori Louis Hofmann (Tom Sawyer), Leon Seidel (Huckleberry Finn), dar şi celebrii actori germani Heike Makatsch (Mătuşa Polly), Benno Fürmann (Joe Indianul), Joachim Król (Muff Potter).

După o serie de apariţii pe scenă în corul operei din Koln, Louis Hofmann a început să experimenteze actoria şi a jucat în mai multe producţii cinematografice. După ce a dat viaţă personajului Tom Sawyer, Louis Hofmann a devenit unul dintre cei mai populari actori din Germania. Heike Makatsch, o adevărată stea a cinematografiei germane, a obţinut Premiul Golden Camera pentru cea mai bună actriţă din Germania în 2002. În plus, a apărut alături de Emma Thompson, Hugh Grant, Alan Rickman şi Liam Neeson în comedia romantică a lui Richard Curtis, "Love Actually”. Joachim Król a obţinut premiul pentru Cel Mai Bun Actor, oferit de Academia germană de film, pentru rolurile din "No More Mr. Nice Guy” şi "Maybe… Maybe Not”.

Copilărie

Tom Sawyer nu se gândeşte decât la pozne şi trăsnăi – toate acestea spre nefericirea mătuşii sale, Polly, cu care trăieşte în micul oraş St. Petersburg, de pe malul râului Mississippi, alături de fratele său vitreg, Sid. Deşi e o misiune extrem de complicată, Polly a decis să ia asupra sa responsabilitatea de a-l creşte pe Tom. Din fericire pentru Tom Swayer, are un prieten care iubeşte aventura la fel de mult ca şi el, Huck Finn. Tom şi băiatul orfan, care trăieşte într-un butoi la marginea oraşului, petrec fiecare clipă liberă împreună.

Istorie
Romanul "Aventurile lui Tom Sawyer” de Mark Twain a fost publicat în ianuarie 1876. Cartea a devenit rapid un mare succes, imediat după publicare. Personajul lui Tom Sawyer a însemnat prima apariţie a unui "băiat rău bun” în literatura pentru copii.

"Aventurile lui Tom Sawyer” au fost ecranizate de mai multe ori, începând din 1917, cel mai adesea în Statele Unite ale Americii. În versiunea din 1973, Jodie Foster a jucat rolul lui Becky.
_______________________________

"Tom Sawyer” s-a bucurat de o campanie nesperată în România. Zeci de actori, vedete tv sau persoane publice au fost printre cei care au afirmat că "susţin generaţia Tom Sawyer”. Printre ei: Ana Ularu, Ştefan Pavlu, Cătălin Botezatu, Alice Iacobescu, Vlad Ivanov, Sanda Nicola, Elena Gheorghe sau Gianina Corondan.

×
Subiecte în articol: Tom Sawyer