x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Pagini din arhivele Securității despre rivalitatea dintre regizorii Elisabeta Bostan și Sergiu Nicolaescu

Pagini din arhivele Securității despre rivalitatea dintre regizorii Elisabeta Bostan și Sergiu Nicolaescu

02 Apr 2018   •   18:59
Pagini din arhivele Securității despre rivalitatea dintre regizorii Elisabeta Bostan și Sergiu Nicolaescu

În lumea filmului, antipatia dintre regizorii Elisabeta Bostan și Sergiu Nicolaescu, ambii fiind cineaști cu priză la public, era arhicunoscută. Dar să aflăm care era cauza antipatiei.

Regretatul cineast și-a dorit foarte mult ca el să fie cel care să ecranizeze cartea lui Cezar Petrescu, „Fram, ursul polar“, proiect care a fost materializat de Elisabeta Bostan și care i-a adus acesteia numeroase aprecieri în țară și în străinătate.

În arhivele Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității există două dosare de urmărire informativă pe numele cineastului Sergiu Nicolaescu. În primul, deschis la 8 februarie 1978 de Unitatea 151 a Ministerului de Interne, primește numele conspirativ de „Ştefan Nicolau“. Două dintre stenogramele discuțiilor sale telefonice aflate la dosar, din 9 august 1978 și 16 decembrie 1978, demonstrează cu vârf și îndesat cele de mai sus.

"Nea Mărin" de la uzină la scenă

Dinică, actorul cu o viață ca în filme

Referindu-se la Elisabeta Bostan, Nicolaescu afirma că „aceasta este o canalie și o bestie pentru că a făcut o notă către Securitate în care îl acuza că face spionaj economic“ și susținea că însuși președintele Consiliului Culturii și Educației Socialiste, Miu Dobrescu, i-a cerut să renunțe la proiect în favoarea colegei sale.

Drept compesație, acesta și-a dat acceptul ca........................

Citește mai departe incredibila istorie a relației tensionate dintre cei doi regizori români

×