De-a lungul anilor, Concursul International George Enescu a constituit o veritabila rampa de lansare pentru numerosi tineri muzicieni din toata lumea. Multi dintre laureatii sai au devenit adevarate staruri ale pianisticii si violonisticii mondiale, ca si ale artei lirice internationale. Editia din acest an lanseaza o noua competitie, cea de violoncel. Numarul mare de concurenti este o dovada a prestigiului de care se bucura concursul in intreaga lume, aspirantii la glorie stiind ca laurii unei competitii de asemenea anvergura le pot deschide drumul spre consacrarea pe marile scene de concert.
Din juriu fac parte violoncelistii Marin Cazacu (Romania), Frans Helmerson (Suedia), Arto Noras (Finlanda), Vladimir Malinovski (Rusia) si Colin Carr (Anglia), cu totii adevarati maestri ai arcusului violoncelului. Presedintele juriului va fi desemnat prin tragere la sorti pe 3 septembrie, cand va incepe si concursul.
Prima etapa eliminatorie, in urma careia din cei 50 de candidati vor ramane in concurs doar 12, se va desfasura in perioada 3-5 septembrie la Sala Mica a Ateneului Roman. Tot aici va avea loc si a doua etapa eliminatorie, pe 6 septembrie, cand juriul va selecta, pentru semifi nala din 7 septembrie, doar sase concurenti. Dintre acestia, primii trei clasati vor intra in fi nala concursului care va avea loc pe 9 septembrie, de la ora 17, in sala George Enescu de la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti.
In finala, candidatii vor trebui sa interpreteze un concert pentru violoncel si orchestra, ei putand alege intre Concertul in si minor op. 104 de Dvoràk, Concertul in mi minor op. 85 de Elgar, Simfonia concertantaop. 8 de Enescu si Concertul nr. 1 op. 107 de Sostakovici.
Cei trei finalisti vor fi acompaniati de Orchestra Filarmonicii Banatul din Timisoara, dirijata de Radu Popa, repetitiile urmand a avea loc pe 8 septembrie, intre orele 17 si 20, tot la sala George Enescu a conservatorului bucurestean.
Cei 50 de concurenti provin din tari de pe intreg mapamondul, majoritari fiind europenii (32), din Asia participand 16 concurenti. Romania intra in concurs cu noua violoncelisti, fiind urmata de Coreea si Coreea de Sud (fi ecare cu cate sase). Italia, Germania si Polonia au cate patru reprezentanti, iar Belgia si China cate doi. Din Franta provin trei participanti, pentru ca Bulgaria, Cehia, Israel, Japonia, Noua Zeelanda, Olanda, Rusia, Serbia, Spania si Statele Unite ale Americii sa fi e reprezentate de cate un singur concurent.
Cei mai tineri dintre participanti au sub 20 de ani. E vorba de Allen Matthew din SUA care are 19 ani, de Jongen Bas din Olanda, tot de 19 ani, de romanii Ludusan Horatiu, de 18 ani, si Ionita Andrei Ionut, de 17 ani, precum si de sud-coreenii Kim Dong Nyouk, de 16 ani, si Lee Yeong –Kwang, care are doar 15 ani, fiind, asadar, mezinul competitiei.
La polul opus, se afl a doi concurenti care au deja 30 de ani: Faur Gabriel din Romania si Antonio D’Antonio din Italia, ambii elevi ai reputatului violoncelist roman Radu Aldulescu. Decanul de varsta al concurentilor este, insa, polonezul Szymon Krzemien care are 31 de ani.
Cei mai multi dintre concurenti nu sunt la prima competitie de anvergura, unii fiind si laureati ai altor concursuri de prestigiu. E cazul chinezului Tian Bonian care, in 2002, a obtinut Medalia de Aur la concursul Ceaikovski, al polonezului, al romanilor Valentin Radutiu, absolvent al Universitatii Mozarteum din Salzburg si laureat la concursului Karl Davidov de la Riga in 2008, Octavian Alin Lup, absolvent al Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti la clasa lui Marin Cazacu (in prezent studiind la Conservatorul din Paris) si laureat al concursului David Popper, sauAndrei Ionut Ionita care, la doar 17 ani, are deja in palmares Premiul I la concursurile David Popper de la Varpalota, J.J. Dotzauer de la Dresda si Vatelot-Rampal de la Paris. Indiferent de cine va intra in fi nala, violoncelistul roman cel mai bine clasat va fi premiat de Fundatia Americana Liliana and Peter Ilica.
Gala laureatilor va avea loc pe 11 septembrie, in sala Mihail Jora a Radiodifuziunii Romane. Va fi , cu siguranta, un regal!