Abia s-a încheiat ediţia a IX-a a Festivalului Internaţional Shakespeare (23 aprilie – 4 mai) şi iniţiatorul acestui eveniment, Emil Boroghină, ne-a spus că următoarea ediţie, cea din 2016, se va desfăşura în perioada 14-23 aprilie. Dacă până acum festivalul, organizat din doi în doi ani, începea la 23 aprilie – ziua când s-a născut şi când a murit William Shakespeare, în 2016 se va încheia la 23 aprilie. Asta pentru ca evenimentul să nu coincidă cu Paştele, care va cădea pe data de 1 mai.
Festivalul Shakespeare are un generic, în fiecare an. În 2014, când s-au împlinit 450 de ani de la naşterea marelui dramaturg, s-a numit “Shakespeare al tuturor”, iar în 2016, când se vor împlini 400 de ani de la moartea lui, tema va fi “Shakespeare pentru eternitate”.
Da, ediţia din acest an a fost una de o valoare artistică foarte ridicată. Emil Boroghină a spus pentru Jurnalul Naţional: “Nu ştiu câte mari festivaluri europene au reunit pe acelaşi afiş pe parcursul a douăsprezece zile atâtea spectacole importante câte au putut fi văzute la Craiova. Dacă, pe lângă acestea, am fi putut aduce şi spectacolul «Hamlet – Colaj», în direcţia de scenă a faimosului regizor canadian Robert Lepage (pe care nu l-am avut din cauza unor probleme de ordin strict tehnic, nefiind posibilă adaptarea pe scena Teatrului Naţional din Craiova, în ciuda tuturor încercărilor echipei de la Teatrul Naţiunilor din Moscova care s-a deplasat special la Craiova), am fi putut spune că ediţia a IX-a a Festivalului Shakespeare a fost una aproape perfectă”. Dar directorul Festivalului Shakespeare de la Craiova speră ca acest spectacol creat de Lepage la Moscova să fie adus totuşi la ediţia următoare şi să se joace pe o scenă din Bucureşti. Emil Boroghină ne-a spus cu bucurie că în 2016 vom vedea în festival montarea “Hamlet” (una dintre variante, probabil) a faimosului creator nipon Yukio Ninagawa.
Craiovenii şi invitaţii festivalului au avut parte în acest an de spectacole bune şi foarte bune create pe texte shakespeariene ale mai multor teatre şi companii din lume, printre acestea numărându-se Teatrul “Shakespeare’s Globe” din Marea Britanie – “Mult zgomot pentru nimic”, regia Max Webster, Teatrul Naţional din Budapesta – “Cum vă place”, regia Silviu Purcărete, Market Theatre din Cape Town (Africa de Sud) – “Richard al III-lea”, regia Fred Abrahamse, Compania Propeller (Marea Britanie) – “Comedia erorilor”, regia Edward Hall, Teatrul Vahtangov din Moscova – “Măsură pentru măsură”, regia Yuri Butusov, Teatrul Municipal din Vilnius (Lituania) – “Miranda”, regia Oskaras Korşunovas, sau Teatrul Naţional “Marin Sorescu” – “Apocalipsa după Shakespeare”, regia Janusz Wisniewski. În afara programului shakespearian, a fost prezentat, în ultima zi a festivalului, producţia Companiei londoneze Check by Jowl – “Ce păcat că-i târfă” de John Ford, regia Declan Donnellan. Desigur, au fost şi evenimente colaterale. De remarcat organizarea pe perioada festivalului a expoziţiei de fotografii de teatru realizate de artiştii fotografi Maria Ştefănescu şi Sorin Radu. În acest an, Premiul Internaţional Shakespeare a fost decernat profesorului emerit din Marea Britanie Stanley Wells, prezent şi la sesiunea de shakespearologie, organizată de festival în colaborare cu Asociaţia Internaţională a Criticilor de Teatru.
Citește pe Antena3.ro