x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Festival pe Lipscani: zece zile cu Horaţiu Mălăele

Festival pe Lipscani: zece zile cu Horaţiu Mălăele

de Maria Sârbu    |    19 Aug 2014   •   19:13
Festival pe Lipscani: zece zile cu Horaţiu Mălăele
Sursa foto: MIHAELA MARIN

Evenimentul desfăşurat în perioada 12-21 septembrie este dedicat celor 40 de ani de activitate a marelui artist 
Horaţiu Mălăele merita de multă vreme un festival de autor. Şi iată, cu prilejul celor patru decenii de activitate artistică, îi este dedică prima ediţie a evenimentului “Fest pe Lipscani”. Între 12 şi 21 septembrie, la Teatrul de pe Lipscani, din Bucureşti, Horaţiu Mălăele va juca seară de seară în zece spectacole diferite. E un efort al marelui actor şi e o mare ocazie pentru cei care îi iubesc arta să îl vadă în montările reprezentative, aflate în repertoriu, într-un răstimp scurt.

În peisajul teatral românesc, Mălăele e unic, prin ceea ce creează, şi poate de aceea lumea îl adoră. Mălăele îi face pe spectatori, prin arta sa, să râdă, să cugete, să devină mai înţelepţi, să-şi recunoască greşelile, să se autodefinească. E mare, mare lucru!

Primele roluri le-a interpretat în 1974 la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică. De acolo a pornit spre a cuceri sufletul, ca o culme, a publicului. A urcat pe acest culmiş încet, dar sigur. Acum e sus de tot sau mai bine zis în adâncul sufletului spectatorului, al celui care caută arta lui Mălăele.

Cele zece spectacole de pe afişul “Fest pe Lipscani” vor avea loc la sala mare a acestei instituţii, de la ora 20:00. E un minunat început de stagiune şi care poate fi de bun augur pentru Teatrul de pe Lipscani.

Primul spectacol din festival e “Podu’”, după Paul Ioachim, regizat de Mălăele şi în care el joacă alături de Meda Victor şi George Ivaşcu (12 septembrie). Vor urma alte montări la care semnează şi regia: “Măscăriciul” după Cehov, avându-l partener pe Niculae Urs; “Cafeneaua” de Sam Bobrik & Ron Clark – aici cu Dana Dogaru şi Emilia Popescu; “Scrisoarea” după Caragiale, alături de el fiind pe scenă Virgil Ogăşanu, Mircea Rusu, Mihai Constantin. E şi “Caramitru – Mălăele, câte-n lună şi în stele” – un spectacol memorabil solicitat tot mai des nu numai de publicul din România, dar şi de cel din străinătate. E şi “Lecţia” de Eugene Ionesco, în care Mălăele (îi aparţine, evident, regia) e Profesorul, iar eleva – Aylin Cadâr. Apoi: “Dineu cu proşti” de Francis Veber, regia Ion Caramitru, aici Mălăele având de asemenea rolul principal, fiindu-i alături Ion Caramitru, Medeea Marinescu, Alexandru Bindea, Alexandru Georgescu ş.a.; “Revizorul” de Gogol, spectacol pe care l-a pus în scenă şi în care e protagonist, partener fiindu-i George Mihăiţă; “Femeia care şi-a pierdut jartierele” de Eugène Labiche, în regia lui Silviu Purcărete, din distribuţie făcând parte, de asemenea, George Mihăiţă şi Mihaela Teleoacă; “În valea cu parfum de flori şi zumzet de albine…”, după Sean O’Case, spectacol pe care Horaţiu Mălăele l-a regizat, jucând împreună cu fiul său, Bogdan Mălăele.

Sunt programate şi proiecţiile a două filme create de Horaţiu Mălăele: “Nunta mută” – 17 septembrie, de la ora 21:30, şi “Funeralii fericite” – 20 septembrie, de la aceeaşi oră.
Teatrul de pe Lipscani, care e organizatorul acestui maraton, doreşte să dedice festivalul în fiecare an “câte unui mare artist din domeniul teatral (actor, regizor sau dramaturg)”.
Începutul este extraordinar!

×