O dată la doi ani, pe 23 aprilie, începe la Craiova Festivalul Internaţional Shakespeare, organizat de Fundaţia Shakespeare şi Teatrul Naţional “Marin Sorescu”. Ediţia a IX-a, cea din acest an, s-a deschis miercuri în oraşul din Bănie.
Două spectacole din cadrul festivalului vor fi prezentate (câte două reprezentaţii) şi la Bucureşti, datorită ArCuB. Astfel, publicul din Capitală va putea vedea “Miranda”, o adaptare a piesei “Furtuna” de Shakespeare, realizată de vestitul lituanian Oskaras Korşunovas la Teatrul Municipal din Vilnius (la 27 şi 28 aprilie, de la ora 19:00, la Sala ArCuB), şi “Richard III”, o abordare “inedită” a piesei omonime shakespeariene, spectacol regizat de un alt renumit creator, dar de pe continentul asiatic, Wang Xiaoying, cu actori ai Teatrului Naţional din China (29 şi 30 aprilie, de la ora 19:00, Sala Majestic a Teatrului Odeon).
Publicul din România a văzut mai multe spectacole de Oscaras Korşunovas, atât în cadru Festivalului Shakespeare, cât şi la alte evenimente teatrale, cum ar fi Festivalul de la Caracal, Festivalul de la Târgovişte etc. Korşunovas e cunoscut în toată Europa, e cunoscut şi pe alte continente. Pentru activitatea sa teatrală a fost răsplătit în 2006 cu Premiul Europa “Noi realităţi teatrale”, iar în 2009 a obţinut titlul de Cavaler al Ordinului Artelor şi al Literelor din Franţa.
Spectacolul “Miranda” este, potrivit descrierii ArCuB, o reflecţie asupra dramei intelectualului constrâns să se alinieze unei lumi pragmatice şi mediocre. Iar “Richard III” şi-a propus, după cum a specificat chiar regizorul Wang Xiaoying, “să portretizeze latura întunecată şi potenţialul malefic existent în fiecare persoană”.
Astfel William Shakespeare, de la naşterea căruia se împlinesc 450 de ani, este sărbătorit prin diverse spectacole în cadrul acestui festival, dar şi prin organizarea de conferinţe, lansări de carte, expoziţii etc.