Trupe de teatru şi arte performative, cu statut independent, din Bucureşti şi din ţară, participă la Festivalul “Perform”, desfăşurat în perioada 22-29 iunie la Iaşi. Organizat de Asociaţia Culturală Artes, în parteneriat cu Primăria Iaşi, evenimentul “Perform” “s-a constituit plecând de la o atitudine fresh (...), de la dorinţa de a promova teatrul independent”, după cum spune directorul artistic al festivalului Florin Caracala. El afirmă că “Perform” scanează teatrul independent românesc şi construieşte o platformă în care artiştii se întâlnesc pentru a face schimb de idei, de concepte şi, mai ales, “pentru a se declara o forţă în contextul cultural actual”.
S-a implicat în punerea pe picioare a acestui festival, în calitate de director executiv, Octavian Jighirgiu, actor, regizor şi profesor de teatru la Iaşi, care susţine că ideea “Perform” a apărut anul trecut, la prima ediţie a Festivalului Internaţional al Educaţiei de la Iaşi, în structura căruia era şi o secţiune “de Fringe teatral”.
“Evident, titulatura forţa oarecum formula consacrată de marile festivaluri ale lumii, unde Fringe-ul este secţiunea OFF, în care independenţii se înscriu şi participă pe cheltuială proprie în speranţa obţinerii unor contracte ulterioare cu impresari şi manageri teatrali prezenţi în festival. Aşa că, începând cu această ediţie, care se vrea a fi prima a unei formule revizuite, am redenumit festivalul - «Perform - to fringe or not to fringe». Conceptul se axează pe ideea de festival de teatru independent, deci liber de orice constrângere. De aici şi mascota oferită cu generozitate de artistul vizual Felix Aftene, pisica albastră cu aripi. Aidoma pisicii, artistul independent e inspirat, nonconformist, imprevizibil şi, de ce nu, obraznic - în sens creativ (...)”, spune Octavian Jighirgiu.
Şi... “Hai iu, iu...”
Festivalul este unul dintre evenimentele Campaniei de promovare a Iaşiului pentru candidatura la titlul de Capitală Culturală Europeană în anul 2021, eveniment inclus în cadru FIE Iaşi. În cele opt zile, publicul are parte de 17 spectacole, cinci conferinţe, trei lansări de carte, două workshopuri. Au fost invitate în festival spectacole semnate de Horia Suru, Veres Nagy, Andreea şi Andrei Grosu, Mariana Cămărăşanu, Andreea Bibiri, Eugen Jebeleanu, Andreea Gavriliu şi Ştefan Lupu, Carmen Lidia Vidu, Ioana Păun, dar şi de Farid Fairuz sau Vava Ştefănescu.
Programul include şi o premieră: “Ce am ales să uit”, regia Paul Coldea (Teatrul Fix). Festivalul se va încheia cu spectacolul lui Radu Afrim “Hai iu, iu, Nu Hi You You”. Au fost invitaţi să susţină conferinţe critici de teatru dar şi profesori universitari: Oltiţa Cîntec, Nicolae Mandea, Nic Ularu, Cristina Rusiecki, Ionuţ Sociu.
“Încercăm să deschidem o piaţă. Festivalul este o expresie liberă a teatrului independent, atipic şi nonconformist, special şi specific, revoluţionar şi ultra-creativ. În timp, ne dorim să atragem interesul «greilor lumii» pentru producţiile româneşti”, afirmă Octavian Jighirgiu.