Festivalul Internaţional al Teatrului de Animaţie “Spectacole de colecţie” a ajuns la a X-a ediţie
şi se va desfăşura între 13 şi 23 noiembrie. Teatrul Ţăndărică, organizatorul acestui eveniment, şi-a propus ca ediţia aniversară să includă momente memorabile pentru artişti şi pentru spectatorii de toate vârstele.
Au fost invitate trupe şi profesionişti în domeniu din opt ţări - Austria, Belgia, China, Croaţia, Grecia, Franţa, Italia, Spania şi 14 teatre, incluzând şi proiecte independente, din România, din oraşele Arad, Alba Iulia, Braşov, Bucureşti, Constanţa, Galaţi, Iaşi, Ploieşti. Vor fi peste 60 de evenimente: spectacole şi workshopuri, conferinţe, lansări de carte, adresate atât copiilor, cât şi adulţilor, profesioniştilor şi iubitorilor de teatru vizual în general, toate reunite în trei secţiuni.
Echipa organizatoare este condusă de Călin Mocanu, directorul Teatrului Ţăndărică, preşedinte ASSITEJ România şi UNIMA România, care a gândit festivalul ca pe un “dialog între generaţii în teatrul vizual”.
“Ne-am dorit un eveniment care să ne ajute să aliniem România la tendinţele mondiale şi, în acelaşi timp, să fim relevanţi pentru un public cât mai larg. Am invitat, aşadar, atât spectacole clasice, de colecţie, cât şi trupe şi piese cu viziuni şi propuneri inovatoare, cu un cuvânt greu de spus în discuţia despre ce înseamnă şi ce poate deveni teatrul vizual şi teatrul de animaţie în lume. Franţa, Croaţia, Spania, Belgia – ţări care dau direcţia pe scena internaţională a teatrului vizual - vor fi prezente toamna aceasta, cu trupe şi specialişti, la Bucureşti. Vrem ca acest festival să fie un reper pentru drumul dificil dar absolut necesar pe care îl are de parcurs teatrul vizual şi de animaţie românesc”, declara, cu prilejul acestei ediţii aniversare, Călin Mocanu.
Şi în acest an, festivalul este deschis proiectelor independente, fiind incluse în program patru astfel de montări. Publicul este invitat la spectacole clasice, de referinţă, dar şi la propuneri curajoase care, prin temele abordate şi prin mijloacele de expresie utilizate, “aduc teatrul de animaţie în contemporaneitate”. Ca şi la celelalte ediţii, au fost invitate personalităţi marcante în domeniu.
Printre spectacolele străine, menţionăm “Nanouk
vrăjitorul” al trupei Muzeului Valon din Liege, Belgia, “Corabia pe valuri: Odiseea” - Compania Philippe Genty din Paris, “Numai lucruri bune” - trupa “trasFormazioneANIMATA” din Napoli, Italia, “Allegro ma non tropo” - Compania Zero EN Conducta din Barcelona, Spania, precum şi două spectacole ale Teatrului Pinklec din Croaţia.
După nouă ediţii care au însumat peste 500 de spectacole, 20 de ţări invitate şi peste 50.000 de spectatori, Festivalul Internaţional al Teaturlui de Animaţie “este deja un eveniment tradiţional pe agenda culturală a Bucureştiului”.
În festival se acordă diverse premii. Trebuie însă de menţionat o distincţie, la care direcţia Teatrului Ţăndărică ţine foarte mult, şi anume Premiul “Michaela Tonitza Iordache” de Excelenţă în arta animaţiei, premiu ce va fi decernat în acest an Elenei Săndulescu. Există şi Premiul de Excelenţă pentru corpul tehnic, acordat în 2014 lui Marcel Vlădăreanu.
Citește pe Antena3.ro