x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Julio Iglesias Performanţe

Performanţe

30 Iul 2007   •   00:00

Stele, premii şi distincţii pentru un fascinant interpret

Stele, premii şi distincţii pentru un fascinant interpret

In 1982, peste 80.000 de persoane sunt inregistrate la concertul de pe Stadionul Flamengo din Rio de Janeiro. Este expusă o statuie din ceară care il reprezintă in mărime naturală la Muzeul Grevin din Paris. Albumul "Momentos" devine No. 1 in 90 de ţări. Revista spaniolă Cambio 16 il desemnează Personajul Deceniului. In 1984, Julio Iglesias şi Willie Nelson căştigă Country Music Award, la categoria "Single-ul anului", cu piesa "To All The Girls I’ve Loved Before". La 7 noiembrie 1985 primeşte o stea care ii poartă numele pe Hollywood Walk of Fame. Un an mai tărziu, căntă alături de Plácido Domingo şi Charles Aznavour (sub bagheta lui Zubin Mehta) la Centrul Lincoln din New York, cu prilejul Centenarului Statuii Libertăţii. Efectuează un turneu de 140 de zile in SUA, cu 93 de concerte in 47 de oraşe, la care asistă 550.000 de spectatori. Stabileşte un nou record: 45.000 de spectatori la concertul din Rodeo, Houston.

ARTISTUL ANULUI. In 1988 primeşte Premiul Grammy pentru cel mai bun căntăreţ latin al anului cu albumul "Un Hombre Solo". In 1989 primeşte o stea care ii poartă numele in oraşul japonez Nagoya. La decernarea Premiilor Americane ale Cinematografiei, Julio Iglesias, Bette Davis şi Clint Eastwood sunt desemnaţi Artiştii Anului. La 30 ianuarie 1990 primeşte o stea pe Little Havana’s Stars of Fame, din Miami. In 1991, la concertul din Parcul O’Higgins din Santiago de Chile au fost prezenţi 170.000 de spectatori, record de audienţă pentru America de Sud. In 1994, "Crazy" are vănzări de 1,5 milioane de exemplare in SUA şi primeşte Discul de platină in Marea Britanie. In 1995 devine primul şi singurul artist străin din istoria Chinei care primeşte prestigiosul premiu Discul de aur.

BULEVARD. In 1996, "La Carretera" primeşte Billboard Award la categoria Albumul pop al anului. In 1997 i se atribuie Monaco World Music Award pentru Cel mai bun căntăreţ latin. In 1998 e desemnat Artistul Muzicii Latine, cu prilejul decernării trofeelor American Music Awards. Obţine IFPI Platinum Europe Award pentru că a văndut in Europa peste un milion de exemplare din albumul "My Life". In 1999 devine cel mai important artist străin din istoria Braziliei, concertănd in faţa a peste 150.000 de persoane in Ibirapuera Park din Săo Paulo. In anul 2000, poşta spaniolă lansează un timbru cu imaginea sa pentru intreaga carieră artistică. In 2001 primeşte distincţia de Spaniol Universal, pentru care mulţumeşte Societăţii Generale a Autorilor din Spania (SGAE). In luna august 2002, artistul asistă la Puerto BanÃşs (Spania) la inaugurarea Bulevardului Julio Iglesias, prima arteră de circulaţie care-i poartă numele.

"Vreau să obţin intotdeauna cele mai bune piese. Publicul meu le merită. Trebuie să depăşesc căntece precum «La vida sigue igual», una din piesele cele mai dragi mie şi care, intr-un fel, mi-a marcat cariera, «Minuetto» sau «Me olvidé de vivir»

Julio Iglesias

Recorduri

Inca din 1970 In 1970, Julio stabileşte un nou record in Spania: 41 de concerte in 41 de oraşe, intr-un interval de 30 de zile. In 1971, vănzările sale ating pentru prima dată un milion de exemplare. In 1972, Columbia Discos ii decernează premiul pentru cele mai multe albume văndute in intreaga lume. In 1973, vănzările inregistrate de albumele lui Julio ajung la zece milioane de exemplare, iar in 1977 vinde 35 de milioane de albume in toată lumea. Umple pănă la refuz Stadionul Naţional din Santiago (Chile), la un concert de-al său participănd peste 100.000 de oameni.

Singurul disc de diamant din cartea recordurilor

In 1983, la Paris, Julio Iglesias primeşte primul şi singurul Disc de Diamant oferit vreodată unui căntăreţ de Cartea Recordurilor, pentru meritul de a fi interpretul care a văndut cel mai mare număr de albume inregistrate in cel mai mare număr de limbi străine, din istoria muzicii (spaniolă, germană, japoneză, engleză, italiană, portugheză, franceză, tagalo - limbă vorbită de zeci de milioane de locuitori din Filipine". In plus, primarul de atunci al Parisului, Jacques Chirac, ii oferă Medalia Parisului.

Şase albume de-ale sale figurează simultan in topurile muzicale din SUA. Căntă pe Stadionul Camp Nou din Barcelona in faţa a 80.000 de spectatori. Merge in turneu in Japonia, unde oferă 23 de concerte la care asistă 400.000 de spectatori. Albumul său, "Julio", inregistrează vănzări de peste 850.000 de exemplare in SUA.

Un an mai tărziu, un alt record: in doar două ore se epuizează toate biletele pentru opt spectacole concecutive, programate in celebra sală de concerte Radio City Music Hall din New York.

A căntat lingă Piramide

Albumul "El Amor" devine No. 1 in 44 de ţări şi in 1978 este desemnat Artistul anului in Franţa şi Italia. In 1980 căntă lăngă Piramidele din Egipt, la invitaţia preşedintelui Anwar Sadat. Albumul "Hey!" ajunge locul I in topurile din intreaga lume şi atinge cifra de 75 de milioane de albume văndute in intreaga lume. In 1981, CBS ii conferă Globul de Cristal, pentru că a depăşit 5 milioane de albume văndute la nivel internaţional (mai puţin in SUA). Astfel el devine cel de-al treilea artist din lume căruia i se acordă distincţia menţionată.

×