x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Tamara Buciuceanu-Botez "Eu, Tamara, tu, Dinu..."

"Eu, Tamara, tu, Dinu..."

de Loreta Popa    |    10 Aug 2009   •   00:00
"Eu, Tamara, tu, Dinu..."

Actorul de comedie trebuie să aibă "ochi mari, gură rotundă, chip expresiv şi harul hazului."... Tamara Buciuceanu-Botez le avea pe toate....



Regizorul Dinu Cernescu a cunoscut-o în "Titanic Vals" şi a redescoperit-o în "Mamouret". "Eu am avut marele noroc în meseria mea ca aproape de fiecare dată, dacă nu chiar periodic, să pot lucra cu actori foarte mari. Tamara este unul dintre ei. Cei care nu fac parte din lumea teatrului nu au de unde să ştie că un actor cu cât este mai mare cu atât se lucrează mai uşor cu el. Plăcerea de a lucra cu un astfel de actor este una amplificată de calităţile lui deosebite de om".

COLABORARE. "O ştiam pe Tamara, bineînţeles, ca spectator, o ştiam şi dintr-o mai veche colaborare a mea cu ea la televiziune în «Titanic Vals», dar la televiziune se lucrează scurt, rapid, eficient. Nu ai timp de stat de vorbă. Sigur, există o perioadă de pregătire, dar este interesul tuturor să se lucreze foarte strâns. Dacă ai o echipă foarte bună lucrurile merg foarte repede. Când i-am propus Mamouret, primul lucru când ne-am văzut a fost să-mi spună «Auzi, ştii ce! Eu sunt Tamara, tu eşti Dinu. Fără alte figuri şi fiţe, că nu putem lucra bine». De la început, un prim pas către o prietenie a fost făcut de ea. Eu astăzi îndrăznesc să spun că între mine şi Tamara există chiar o prietenie. Este un om foarte exigent Tamara. Am asistat de nenumărate ori la discuţii pe care le avea cu anumite persoane care îi propuneau colaborări foarte bine plătite, dar pe care ea le-a refuzat pentru că i se părea că nu sunt propuneri de calitate, iar pentru ea calitatea este un lucru foarte important. Faptul că ea venea prima la repetiţii, prima la spectacole, seriozitatea cu care îşi revede textul şi cu partenerii mai apropiaţi, asta deja intră în normalitatea marilor actori, nu mai este o noutate. Seriozitatea pe care o cere tuturor celorlalţi şi pe care toată echipa i-o dă, acesta este lucrul cel mai important. Datorită ei, dar şi celorlalţi am reuşit un lucru deosebit. La «Mamouret», noi suntem un fel de familie. După fiecare spectacol ne adunăm, stăm de vorbă, fiecare aduce câte ceva şi se discută spectacolul. E aşa, un fel de grup de prieteni centrat în jurul personalităţii Tamarei", spune regizorul Dinu Cernescu.

SERIOASĂ. "Tamara este un om foarte modest. Umblă elegant, dar foarte simplu. Nu este pretenţioasă, e prietenă cu toată lumea, este o mare luptătoare pentru familia ei, e ca un fel de leu care îşi apără puii, şi pe bună dreptate, pentru că mi-a povestit de nenumărate ori prin câte nenorociri a trecut familia ei cea mare, parcă ei i-a fost dat să trebuiască să o apere. E un om foarte complex, e foarte serioasă pe fiecare replică pe care trebuie să o facă, să o studieze, dar se şi bucură la fel ca un copil de o floare pe care o primeşte. De nenumărate ori mi-a povestit emoţionată că o fetiţă a venit şi i-a dat o floare după spectacol. Pe ea o impresionase mai mult dacă ar fi primit un coş cu flori de la cine ştie ce om politic. E o personalitate despre care sunt foarte fericit că pot să vă vorbesc acum, când împlineşte un număr de ani atât de important, continuă să aibă o vitalitate şi o putere de muncă cum rareori am întâlnit. Ce pot să spun? Nu pot decât să-i urez mulţi ani, multă sănătate, îmi doresc şi mie să mai lucrez o piesă cu ea!", a încheiat Dinu Cernescu.

×
Subiecte în articol: tamara buciuceanu-botez