x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale A fi sau a nu fi un eurosceptic

A fi sau a nu fi un eurosceptic

de Sorin Roşca Stănescu    |    07 Apr 2013   •   16:11

Iata o intrebare care provoaca la o serioasa reflectie. Afirmatie valabila pentru toti romanii, dar si pentru ceilalti locuitori ai Europei. Ce este euroscepticismul? Cine sunt euroscepticii? In raport cu ce au ei aceasta atitudine rezervata? Cum se pozitioneaza romanii? Credem mai mult sau credem mai putin in Europa, pe masura ce trece timpul? Iata doar cateva dintre temele cu care Adrian Severin ne provoaca. Europarlamentarul lanseaza, incepand din 10 aprilie – orele 13.00 -15.00 – seria de conferinte intitulata "Cauzele euroscepticismului". Cu ce ganduri ma duc eu acolo?

Este evident ca spatiul redus al acestei rubrici nu imi permite decat o sumara schita a preocuparilor mele legate de euroscepticism. Si ce pot sa retin, in esenta ? Ca au existat trei Eurobarometre facute de agentia de sondaje a UE in 2001, 2006, 2012 si ca exista mai multe cercetari de piata realizate de institute romanesti. Ceea ce poate constata oricine este o scadere semnificativa, unii spun dramatica, a entuziasmului romanilor fata de UE. Chiar conform datelor Eurobarometrului, care are rezultatele cele mai optimiste din aceasta perspectiva, doar jumatate dintre romani se declara pro-europeni. Ceilalti sunt eurosceptici sau anti-europeni. De ce?

Cum este posibil ca un stat, abia desprins de doua decenii si ceva din orbita totalitarismului, sa aiba, prin cetatenii sai, o pozitie fata de proiectul european asemanatoare celei impartasite de populatiile din Marea Britanie sau Grecia ? In Mare Britanie, cauzele euroscepticismului tin de traditiile istorice si de pozitia geografica. In Grecia, avem de-a face cu efectele crizei care a zguduit aceasta tara. Romania nu poate fi asezata in niciunul dintre cele doua tipare.

De ce atat de multi romani sunt eurosceptici si de ce proportia lor creste? As fi nedrept si intrucatva xenofob, daca as arata cu degetul doar catre ceilalti. Cu certitudine, una dintre cauze este nevolnicia conducatorilor de la Bucuresti.  Practic, politicienii romani nu au fost in stare sa exploateze in toti acesti ani, asa cum se cuvine, avantajele conferite de statutul european al Romaniei. Cele mai vizibile fiind legate de accesarea uriaselor fonduri care ne-au fost puse la dispozitie pentru a ne dezvolta. Cele mai putin vizibile, dar nu si mai putin insemnate, vizeaza demnitatea nationala. Suntem mai saraci decat atunci cand am intrat in UE. Si suntem mai nedemni. Ca stat, dar si ca cetateni. De ce?

Pentru ca liderii nostri politici s-au umilit si s-au gudurat in fata partenerilor europeni. Si au negociat cu acestia de pe pozitia unor slugi. Sa fie vinovata doar psihologia de sluga, sau la origine sa se afle si coruptia unor reprezentanti guvernamentali?

Iar acum, daca privim in exterior si incercam sa diagnosticam cauzele euroscepticismului, vrem, nu vrem, suntem siliti sa ne gandim la Germania si la influenta Germaniei asupra liderilor unor state UE. Fac acest lucru din simplu motiv ca Germania este nu numai motorul economic al Uniunii, ci si carmaciul UE sub aspect politic.

Intrebarea intrebarilor este daca poate fi posibila o democratie transnationala in care Romania sa fie parte si la carma careia sa se afle Germania. Da si nu. Aceasta este adevarata provocare!
Sursa: CorectNews

×