x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Băsescu, primar sub pseudonimele Videanu şi Blaga

Băsescu, primar sub pseudonimele Videanu şi Blaga

de Lucian Avramescu    |    13 Mai 2008   •   00:00
Băsescu, primar sub pseudonimele Videanu şi Blaga

CIORNE
De ce nu-şi ia mîinile Traian Băsescu de pe Bucureşti? A făcut ce-a vrut în Capitală. Prefăcătoria cu consilierii pesedişti, teatrul etern al victimizării, jocul cu marile firme ale asfaltului şi nu numai i-au adus uriaşe beneficii. Ce mai vrea?



CIORNE
Furat de primăvară şi vrăbii, era cît pe ce să uit fotografia preşedintelui comprimată zilnic la dimensiunea jurnalelor sau expusă vie, în mărime naturală, la praznice şi paranghelii. Păi se poate un aşa afront?! Poza domnului Băsescu, pe care orice român are obligaţia s-o poarte la sîn (noua Constituţie va stipula acest lucru), aceeaşi pe care i-o ştiu, cu lipia de cocă albă a cheliei petrecută între urechi şi revărsată spre ceafă, s-a arătat duminică după prînz la ieşirea cîrciumii Up Town. Iată cum viaţa mea de bucureştean se-mbogăţeşte, după Potcoava şi Golden Blitz, cu o nouă identitate care altfel, fără truda culturală a preşedintelui, îmi rămînea străină. Cînd eram tînăr şi se nimerea să aud de un muzeu pe care nu-l vizitasem alergam să-l parcurg şi înţeleg. Făceam la fel cu cărţile pe care nu le citisem. Azi trăim alte vremuri. De ce a ţinut să se arate preşedintele pe treptele bodegii? Aşa cum stă bine unui înalt demnitar, preşedintele a ieşit pentru declaraţii. Gazetarii, cînd nu sînt, trebuie inventaţi. Au fost. Atenţi, "scrofuloşi la datorie", punînd întrebările care trebuiau puse. "Şedinţa", desfăşurată concomitent cu un prînz abundent (pentru a nu pierde timpul ca orice amărăştean care cînd mănîncă şi bea doar rîgîie şi eventual spune bancuri), a conţinut pe ordinea de zi subiectul Capitala. O spune preşedintele însuşi. N-avem amănuntul dacă chestiunile arzătoare ale Bucureştilor au fost disecate cu gura plină şi untura de fleici scursă pe bărbie. Oricum, şedinţa de la Up Town, la care fuseseră convocaţi "vechiul primar" Videanu şi "viitorul primar" Blaga, trebuia să se încheie într-o notă înaltă. Declaraţiile istorice ale preşedintelui care cuvînta de pe treptele bodegii, ca din faţa biroului de la Cotroceni, se constituiau într-un fel de ultimă strofă a imnului naţional. Vodă, şi cînd iese de la budă, şi-şi drege ultimul nasture de la şliţ, arborează o mină pentru posteritate şi este aşteptat cu un cuvînt lămuritor pentru naţiune. Ce a aflat naţiunea? Că Blaga, în spatele căruia şi-n faţa căruia se află voia preşedintelui, este unsul lui pentru Bucureşti. Ceilalţi sînt nişte hahalere. Ăla de la ţărănişti are capul mare sau ascuţit, n-am înţeles exact. Preşedintele nu-i mai ţine minte numele, cu toate că unii îşi amintesc perfect că i-a fost avocat. Pe avocat ţi-l alegi singur, nu ţi-l îndeasă cineva cu forţa. Diaconescu n-are şanse, Oprescu e un pesedist nenorocit. Preşedintele a decretat – Buldogul va fi primar. Vorba sloganului electoral – "fără discuţii".  


Multe din momentele poreclite istorice ale României din ultimii ani s-au consumat lîngă o porţie de pastramă stropită cu vin. Partidul prezidenţial s-a născut nu ca defunctul partid comunist la Doftana, ci în cîrciuma Potcoava. Un tînăr care s-a nimerit lîngă masa preşedintelui a avut ghinionul să audă tot. Viaţa lui de atunci a devenit un coşmar. E bine să fii lîngă preşedinte, dar nu prea aproape de el. Guvernul s-a făcut şi s-a desfăcut la Golden Blitz. Miniştrii sînt schimbaţi la trecerea de la whisky la Grasa de Cotnari. Demisiile consilierilor sînt iscălite pentru luare la cunostinţă în vremea desertului. Să ne mai mirăm că soarta minoră desigur a campionatului de fotbal se decide tot la bodegă, peste drum de stadion, acolo unde geanta cu gologani decide scorul?


De ce nu-şi ia mîinile Traian Băsescu de pe Bucureşti? A făcut ce-a vrut în Capitală. Prefăcătoria cu consilierii pesedişti, teatrul etern al victimizării, jocul cu marile firme ale asfaltului şi nu numai i-au adus uriaşe beneficii. Ce mai vrea? Capitala, declara deunăzi un politician, e o mină de aur. Cele mai mari interese financiare se învîrt aici. Cei mai mulţi bani publici sînt lopătaţi în Capitală. S-ar mai uita, rîde un amic, Elena Udrea cu atîta admiraţie spre Băsescu dacă acesta n-ar mai avea nici o putere asupra Capitalei? Afacerile ei sînt legate de zona imobiliară, de terenuri, de parcări. Ar mai primi mezina Băsescu 20.000 de euro pe lună leafă de la o firmă bucureşteană de iluminat pentru consultanţă managerială, se mai întreabă amicul meu care pare că ştie el ce ştie, dacă tăticul scapă din mîini comoara numită Bucureşti? Sînt cele mai nevinovate amănunte. Afacerile sînt mult mai grase, interesele politice mult mai mari. De aceea, zice el, Băsescu a continuat să fie primar general cu pseudonimul Videanu şi vrea să rămînă în funcţie sub pseudonimul Blaga. Simţind că-i fuge pămîntul de sub picioare, nu pentru că băuse un şpriţ în plus, ci pentru că pierde Capitala, Băsescu a ieşit pe treptele de la Up Town. El a urlat ceea ce acum ştim deja cu toţii. Va avea succes sau urletul se va întoarce bumerang în alifia strălucitoarei lui chelii?

×
Subiecte în articol: basescu editorial sînt