x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Bunul simt

Bunul simt

12 Mai 2005   •   00:00

In urma cu mai bine de un secol, Titu Maiorescu bulversa societatea romaneasca cu o expresie: forme fara fond. Cu totii am auzit despre ea. Si acum imi amintesc ora in care profesorul meu din scoala ne-a vorbit despre formele fara fond maioresciene.

Senzatia actualitatii lor am avut-o, cred, fiecare dintre noi. Perioada pe care am traversat-o si cea pe care o traversam acum se aseamana insa intr-o mare masura cu sfarsitul de veac XIX. Semnalul de alarma tras de Maiorescu se aude si astazi. Imprumutam fara rost, copiem fara sa intelegem, imitam in mod jenant. Executam fara sa gandim. Si o sa ne trezim intr-o zi ca am pierdut tot ce mai aveam, fiinta noastra.

Ca si in epoca lui Maiorescu, romanii construiesc acum capitalismul. Cu ochii spre Vest, imprumutand "formele" lor de succes. Dar fondul nostru? Peste ce sa punem "formele" occidentale? Care sunt valorile noastre? M-am gandit mult la asta. Si mi-am zis ca bunul cel mai de pret al fiintei noastre este... bunul-simt. Sa nu-l pierdem. Pentru ca, din pacate, e unul dintre putinele lucruri care ne-au mai ramas intr-o lume si intr-o perioada in care am uitat sa mai fim noi. Maiorescu era optimist, in aceeasi masura in care era un vizionar. Iata ce zicea el: "Pe de alta parte, prin inlesnirea comunicarilor, vine acum insasi cultura occidentala la noi, fiindca noi nu am stiut sa mergem inaintea ei. Sub a ei lumina biruitoare, va deveni manifest tot artificiul si toata caricatura civilizatiunii noastre si formele desarte cu care ne-am ingamfat pana acum isi vor razbuna, atragand cu lacomie fondul solid din inima straina".

De vom invata sa ne respectam cuvantul dat, atunci vom fi respectabili. De vom invata sa ne intelegem indatoririle, ne vom castiga si drepturile. De vom fi curati, lumea va sta langa noi.

"Plangerea poporului de jos si ridicolul plebei de sus au ajuns la culme." Vi se pare cumva actuala aceasta fraza a lui Maiorescu? Stiam eu... Este vorba despre acelasi semnal de alarma. Despre riscul de a ne pierde bunul-simt, fiinta noastra nationala. Avem adesea senzatia ca a disparut, ca suntem inconjurati numai de fete cu obrazul gros. Senzatia nu este noua, au trait-o si altii. Vestea buna e ca, oricat de acuta e lipsa de bun-simt, fiinta noastra nationala nu va pieri niciodata.

Ne dorim sa fim moderni, la moda. Unii dintre noi, populari sau conservatori. E bine. Cel mai bine, insa, ar fi sa nu uitam ce avem, ce putem pastra si ce sa le lasam copiilor nostri.

×
Subiecte în articol: editorial