x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Când va fi timpul nostru?

Când va fi timpul nostru?

de Adrian Vasilescu    |    23 Oct 2011   •   21:00

Astazi, in tarile emergente, po­ten­ti­a­lul de crestere economica este imens. Iar Romania – si ea tara emergenta – are de asemenea un important po­ten­tial de dezvoltare. Nu e pacat sa nu-l valorificam?

Sigur ca e pacat. Dar cum? Fiind­ca noi ne-am cam atasat de o idee ciu­data prezenta in dezbaterea mondiala: aceea a 'sfarsitului dezvoltarii'. Ple­cand de la convingerea ca tarile dez­voltate produc cu mult peste ne­vo­i­le lor de consum si ca oricum pie­te­le din tarile in curs de dezvoltare sunt deja suprasaturate de aceste produse. Daca privim in magazinele noastre – in care importurile gem – acum, in criza, ca si inainte de criza – am putea socoti ca aceasta idee sta in picioare. Daca privim insa contul extern de dinainte de criza, cu de­fi­ci­tele intre 12 si 14 la suta in anii 2007-2008, atunci ideea nu mai sta in picioare.

Avem, in Romania, companii de elita. Multe sunt transnationale. Dar ne trag inapoi companiile necompe­ti­tive, multe cu capital de stat. Tabloul lor e dominat de munca rau remune­rata si de calitate de multe ori indoielnica; de numarul restrans de mana­geri, specialisti si lucratori performanti; si de un model de crestere care nu se bazeaza cu prioritate pe teh­no­lo­gii avansate si pe generatii de spe­cialisti cu pofta de munca si de per­formanta. Explicatia deseori data su­na descurajant: 'Nu e inca timpul nostru!'… Dar cand va fi timpul nostru?

Dupa doi ani de recesiune, Ro­ma­nia a ajuns in sfarsit la crestere plus. Consolidarea acestui plus are insa nevoie de timp, de munca, de in­te­lep­ciune, de investitii in teh­no­lo­gii si in infrastructura. Problema grea. Pentru ca, fara a antrena initiativa si is­cu­sinta intregii noastre societati in ser­viciul unui astfel de proiect, discu­tam degeaba. Dar cine s-o faca? Pro­ba­bil ca numai societatea civila, in­te­lea­sa in sensul cel mai larg al acestei sin­tag­me: preotii din biserici, profesorii si invatatorii din scoli, formatorii de opinii. Daca, bineinteles, ei in primul rand s-ar atasa de continutul proiectului, de importanta lui si l-ar promova cu tragere de inima. Altfel, doar cu sperante si cu promisiuni, nu se poate merge prea departe.

Si mai e ceva: miza. Caci miza e bu­nas­tarea…, iar visul de bunastare e ultimul punct pe lista daca oamenii nu sunt mintiti. Pentru ca daca nu sunt mintiti, daca li se spune adevarul, vor afla ca mai intai trebuie sa fie puse in miscare investitiile, inovatiile, teh­n­ologiile si strategia lucrului bine fa­cut. Ceea ce inseamna ca nu va fi de ajuns sa avem un PIB cu plus si inca doi-trei indicatori buni, care sa tina eco­nomia in picioare, pentru ca o ma­re parte a populatiei sa ajunga la bu­nastare. Problema nu va fi rezolvata fara sa fie asigurata dezvoltarea tarii, atat din punct de vedere social, cat si economic.

Dar moralul? La doua intrebari cardinale – 1) ce pot face pentru firma in care lucrez?; 2) ce pot face pentru Romania? – o mare parte a fortei de munca nu vibreaza. Ceea ce in­seam­na ca nevoia tarii de a-si asigura o noua baza pentru o crestere econo­mi­ca sanatoasa, intr-un ciclu lung, ra­mane fara raspuns. Deocamdata. Nu­mai ca, in lumea in care traim, pa­na si firmele cele mai mici, din piata in­terna, se vor trezi curand ca trebu­ie sa aleaga: ori lucreaza in aceeasi ma­ni­era, in acelasi stil si potrivit ace­lorasi criterii care le sunt cerute mari­lor companii transnationale, ori vor fi invinse in valtoarea concurentei si se vor trezi aruncate din piata.

O perspectiva sumbra… sau tocmai de aici asteptam raspunsul? Vine Nevoia si ne invata ce sa facem si cum sa facem.

×
Subiecte în articol: editorial