În Franţa au loc dezbateri interesante, uneori chiar polemice, pe tema căsătoriilor între homosexuali. Adunarea Naţională Franceză urmează să examineze, începînd cu data de 29 ianuarie anul viitor, un text de lege de natură să le permită homosexualilor să-şi legifereze căsătoria civilă în faţa primarilor, la fel ca şi heterosexualii. Printre cei care sprijină acest proiect se numără şi prima doamnă a Franţei, Valérie Trierweiler, spre deosebire de preşedintele François Hollande care pare să aibă unele ezitări.
Pe măsură ce se apropie momentul dezabeterii în Parlament a acestui proiect de lege, discuţiile în jurul său iau o formă tot mai "pasională” şi sunt prevăzute şi manifestaţii de stradă pro şi contra. Partidul Socialist Francez a lansat un apel în vederea unei manifestaţii, pe 16 decembrie, în favoarea căsătoriilor dintre homosexuali, precum şi în favoarea procreerii medicale asistate. De partea sa, dreapta franceză, chiar şi divizată, prin vocea lui Jean-François Copé, anunţă o manifestaţie împotriva acestui proiect, pe 13 ianuarie anul viitor.
In urmă cu două săptămîni, o declaraţie a preşedintelui François Hollande a provocat oarecum stupoare, pentru că şeful statului le-a sugerat primarilor să trateze problema în funcţie de... cum le dictează conştiinţa. Partenera sa de viaţă, Valérie Trierweiler, declară însă că va asista cu plăcere, în calitate de martor, la o căsătorie între homosexuali imediat ce legea va fi adoptată. Ceea ce provoacă o reacţie ironică a ziarului Le Fiagro care scrie: dacă tot va asista la o astfel ceremonie, poate că prima doamnă a ţării va simţi nevoia să se căsătorească şi ea...
Biserica catolică este total împotriva acestei idei, ca homosexualii să se poată căsători şi să aibă dreptul de a creşte copii (fie adoptaţi fie procreaţi prin asistenţă medicală). Numeroase argumente sunt însă expuse împotriva acestei poziţii. Regizorul şi dramaturgul Olivier Py, care va fi şi directorul Festivalului de la Avignon, scrie următoarele în cotidianul Le Monde: “Ce destin este preferabil pentru miile de orfani de pe planetă? Un orfelinat la Mogadiscio sau doi părinţi de acelaşi sex, dar afectuoşi şi atenţi? Si de ce să refuzăm ideea ca un copil să aibă doi părinţi de acelaşi sex cînd este acceptată ideea ca un copil să fie crescut de un singur părinte?”
In dezbaterea din Franţa intervin şi voci dinafară, cum este cea a fostului premier spaniol, socialistul José Louis Zapatero. “Graţie căsătoriei pentru toţi, Republica Franceză va fi mai republicană”, subliniază el într-un articol publicat tot în Le Monde. Liderul politic spaniol consideră chiar că prin adoptarea acestei legi în Franţa întreaga Europă va fi mai apreciată în lume, va deveni un fel de lider etic şi se va scrie astfel o nouă pagină în lupta pentru mai multă libertate, mai multă egalitate, mai multă fraternitate...
Aceste declaraţii exaltate sunt însă puse sub semnul îndoielii de unii psihanalişti şi psihologi. Doi dintre ei, Monette Vacquin şi Jean-Pierre Winter se tem că în curînd două cuvinte fondatoare pentru umanitate, cel de “mamă” şi “tată” vor dispare din codul civil. Dacă va fi declarată căsătoria pentru toţi, atunci nu va mai fi de loc “corect din punct de vedere politic” să utilizezi aceste cuvinte... Iar cu timpul, mai spun cei doi psihanalişti în Le Monde, vor dispărea din limbă, ca fiind neavenite, şi cuvintele “femeie” şi “bărbat”.
In numele unei egalităţi dorite de minoritatea homosexualilor într-o bună zi nu se va mai ţine cont nici de sex în structurarea vieţii sociale. Omenirea (care deja se uniformizează prin mondializare) va înainta spre un fel de “lume indiferentă, neutră şi neutralizată”. Articolul celor doi are un titlu simbolic de altfel: “NU unei lumi fără sexe. Copilul are dreptul la un tată şi la o mamă”.
Articol preluat de pe site-ul www.rfi.ro