x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cu ochii ațintiți spre frații de o viață

Cu ochii ațintiți spre frații de o viață

de Valentin Leca    |    26 Noi 2014   •   12:47

Duminica 30 noiembrie, vor avea loc in Republica Moldova alegeri legislative, definite de majoritatea analistilor drept cruciale, pentru ca ele sunt chemate sa traseze cu claritate demersul pentru viitor, proeuropean sau vechiul spatiu rusesc , modernizat” vamal “. Alegatorii sunt chemati sa opteze pentru  drumul european sau alternativa catre Uniunea Vamala cu Rusia.  Campania pentru alegerile parlamentare a dezvaluit , inca , o tendinta de a se forta castigarea alegerilor cu orice prêt in dauna interesului national. Aceasta situatie ar impinge si mai mult intentiile de a polariza si mai mult societatea aspect care ar dauna fara indoiala viitorului.

Cel mai numeros partid parlamentar , cel comunist , conduce in sondaje , nu atat de convingator ca in 2009 dar suficient pentru a perturba  optiunea occidentala. Cat va putea , Partidul Comunist , sa influenteze mersul integrarii europene este strans legat de hotararea alegatorilor de a depasi nesiguranta dar si de influenta Moscovei de a-si folosi in special parghile economice pentru schimbare .

 Guvernul de la Chisinau se prezinta astazi cu o serie de performante  necesare angajarii  pe drumul european. Liberalizarea vizelor privind circulatia in Europa  (28 aprilie ) , Acord de Asociere cu UE ( 27 iulie ) si alti pasi, reprezinta importante realizari ale anului 2014. Aceste lucruri au devenit sperante pentru continuarea eforturilor spre integrarea europena  dorita de multi cetateni.

 In sondajul “ Eurobarometrului de Vecinatate “ 59 % dintre cetatenii Republicii Moldova, considerau UE ca este un partener important si poate ajuta tara pentru o dezvoltare substantiala. Intr-o proportie de aproape 50 % s-a exprimat convingerea ca  stabilitatea si pacea regiunii poate fi adusa tot de UE .

In acest context, alegerile parlamentare sunt privite cu interes nu numai in tara ci si in exterior. Partidul comunistilor si-a construit platforma electorala  cu importante elemente antieuropene, in timp ce Rusia creaza presiuni evidente indreptate spre descurajarea si chiar blocarea Chisinaului in directia Vestului.

Actualul guvern a avut o misiune extrem de delicata pentru a evita incercarile rusesti de a dezvolta si atrage intr-o retorica antioccidentala in paralel cu sanctiuni economice . In consonata cu articolul 11 al constitutiei Republicii Moldova care defineste “ neutralitatea permanenta “ a statului ,Chisinaul a reiterat parti ruse acest aspect important de mai multe ori . Asta in conditiile in care Moscova detine trupe pe teritoriul moldovean ,folosite drept parghi pentru o presiune care devine tot mai evident drept o formula a scenariului “ razboi hibrid “  aplicat in Ucraina. In aceste conditii, electoratul va avea un rol deosebit de important ca prin maturitate si responsabilitate politica sa ofere o majoritate unei viitoare guvernari  capabile sa continue reformele si sa implineasca asteptarile cetatenilor. Scena politica contine elemente care vor folosi alegerile pentru un alt scop care sa duca la Moscova ,  sa schimbe directia actuala, impotriva majoritati .

 Desi acum, cu cateva zile inainte de vot ,situatia nu mai este ca in timpul crizei politice cand partidul comunistilor era cotat cu 39% intentie de vot , in prezent are 19% , situatia este departe de a fi calma si numai o participare la vot masiva a fortelor progresiste poate asigura reformelor o cale sigura.  Ultimul sondaj arata ca , in ceea ce priveste politica externa electoratul este indecis intre UE ( 44% ) si Rusia ( 43% ) . Ce reprezinta in fapt aceasta stare? Ori ca evenimentele din Ucraina au trecut fara intelegere ori o anumita maturitate politica se afla inca in formare. Ramane in principal concentrarea deosebita asupra acestor alegeri care vor creiona viitorul drum al Moldovei spre Vest sau spre Est. Prima optiune, este o sansa pentru un  inceperea unui proces de stabilizare geopolitica ,cealalta va transforma spatiul moldovean intr-un teren pe care Rusia nu-l va ezita sa-l foloseasca impotriva occidentului, ori de cate ori va fi nevoie.

×