x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Daca ati inteles ce-a spus inseamna ca nu s-a exprimat bine

Daca ati inteles ce-a spus inseamna ca nu s-a exprimat bine

26 Mar 2004   •   00:00

Mugur Isarescu si-a căstigat notorietatea mai mult prin tacere decăt prin vorbe. Si cănd era prim-ministru, in 2000, era luat mai mult cu forta la declaratii. Nu-i place sa vorbeasca, mai degraba sa scrie. Nu-i placea sa comenteze, ci mai degraba sa asculte parerile altora.

Pare a fi nascut din aceeasi mama ca omologul sau american - Alain Greenspan. Si el mai mult sopteste, decăt vorbeste. Căt despre iesirile in public, ambii au un soi de teama de ridicol. Vorba ceea, cănd cineva incepe sa dea explicatii inseamna ca, pe undeva, ori e ezitant, ori e intr-o oarecare culpa.

Dar cănd unul dintre ei vine cu un torent de mesaje in doua ore de conferinta de presa inseamna ca se intămpla ceva. Si, probabil, daca nu s-ar fi scurs 14 ani din cei 20 de maturizare sociala, prognozati de politologul Silviu Brucan, acel „ceva" rau s-ar fi intămplat fara sa apucam sa ne dam seama pe moment.

Primul mesaj, deloc magulitor pentru politicieni, ar fi ca joaca de-a ordonantele in sistemul financiar-bancar poate avea costuri amare. Referirea exacta este la ordonanta de urgenta prin care CEC este abilitata sa acorde un imprumut de 6.500 de miliarde de lei Agentiei Nationale pentru Locuinte, incalcăndu-si astfel normele interne prin care CEC nu poate acorda mai mult de 20% din portofoliul de creditare unui singur client. Plus ca orice incercare de concurenta neloiala in domeniul bancar se simte imediat si e normal ca bancherii sa sara ca arsi cănd e vorba despre un subiect atăt de delicat. Derogarile si interpretarile abuzive ale legilor bancare, scrise si nescrise, au fost sesizate, de altfel, si de catre Delegatia Comisiei Europene la Bucuresti.

Fortat de imprejurari, guvernatorul BNR merge păna intr-acolo incăt isi exprima preferinta pentru privatizarea Casei de Economii si Consemnatiuni, ca o consecinta fireasca a pietei: in 1990, CEC detinea 90% din economiile populatiei, iar acum a mai ramas cu doar 7%.

Mesajul pentru bancile comerciale, venit din partea guvernatorului, este cel putin la fel de puternic. Urmeaza o perioada de mari transformari si, in special, de schimbare de găndire. Ani de zile, romănii au fugit de creditele in lei, pentru ca erau cele mai scumpe - dobănda ajungea la sume astronomice, iar, cănd se adauga si actualizarea cu inflatia, reieseau sume horror pentru clienti. Creditele in dolari si euro sunt in top de o buna perioada de timp. Si-atunci, calculele sunt relativ simple: economiile se pastreaza in lei, pentru ca beneficiaza de o dobănda mai buna, iar creditele se contracteaza in valuta, datorita dobănzii reduse. Invers, adica imprumuturi in lei si economii in valuta s-a dovedit a fi pagubos.

Iata ca a venit momentul, marcat de Mugur Isarescu, in care vom face cu totii o cotitura. „Valutarizarea" economiei va fi lasata in urma, deschizănd drumul unei perioade de maximum 5 ani, păna cănd speram noi ca vom trece la moneda unica europeana, in care leul va fi si mama, si tata - adica si moneda de economisire, dar si de imprumut. Mai ales acum cănd, spune guvernatorul, romănii au inceput sa se indrepte, cu de la sine vointa, spre leu. Incep sa aiba si un motiv serios - inflatia pe anul acesta va fi sub 10%.

Asa ca bancilor comerciale li se va arata discret cartonasul galben, daca nu vor informa corect clientii si ii vor sfatui, in continuare, sa ia credite in valuta, care vor deveni mult mai scumpe in perioada urmatoare.

Căt despre populatie - ea ce sa inteleaga din mesajele guvernatorului? Neinteresănd-o, direct, exportatorii, macrostabilizarea, indicii economici si statisticile, nu-i ramăne decăt sa fie cu ochii in patru la credite si economii. Cu alte cuvinte, romănul sa nu ia mai multe imprumuturi decăt poate sa plateasca, pentru ca oricum Biroul de Creditare ii va depista, sa nu tina banii la saltea - pentru ca bancile vor incepe usor sa dea dobănzi bune si la euro, dar si la dolar, sa cumpere obiecte de folosinta indelungata prin credite in lei, pentru ca vor ajunge sa le ramburseze mai repede, si in dolari numai daca imprumutul este pe maximum un an de zile.

Ufff, e greu sa intelegi tot ce misca in economie, mai ales cănd datoria guvernatorului este sa anunte căteva tendinte, si nu sa spuna explicit ce urmeaza sa se intămple. Iar daca acum a facut o exceptie si ne-a dat mura in gura solutia financiara pentru urmatorii cel putin trei ani inseamna ca suntem la un moment de rascruce.

Alta data ar fi zis olteneste: „Daca ati inteles ce-am spus inseamna ca nu m-am exprimat bine". Acum, celebra sintagma s-ar putea transforma intr-una mai persuasiva: „Daca ati inteles ce N-AM SPUS inseamna ca m-am exprimat bine".

×
Subiecte în articol: editorial cănd inseamna