x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Dincolo de aparenţe

Dincolo de aparenţe

de Marian Nazat    |    22 Aug 2014   •   12:31

Aflu abia acum că, înainte să fie ucis ca un tâlhar de duzină, Gaddafi a pus în funcţiune cea mai mare magistrală acvatică construită vreodată pe Pământ. Un fel de minune a lumii, o reţea subterană, cu o capacitate de 5 milioane de mc/zi. Conducta pleacă din adâncurile Saharei şi are o lungime de 2000 km. Costul impresionantei lucrări a fost estimat la 25 mld. USD, fără ca arabii să ia un cent de la cămătarii suprastatali. Realizarea a trecut neobservată de cancelariile şi presa occidentale, iar la noi nu s-a suflat o vorbă. S-ar fi contrazis astfel imaginea de dictator sângeros a colonelului libian şi uciderea sa odioasă nu mai dădea bine la prostimea mondială. După ce am citit ştirea cu pricina, m-am dumirit de ce liderul incontestabil al Libiei trebuia lichidat. Prea devenise independent, prea se distanţase de corporaţiile euroatlantice ale răului. Nu la fel s-a întâmplat şi cu Ceauşescu ? Că şi scorniceşteanului nostru îi căşunase să-şi declare ţara suverană militar şi autonomă economic. Orice ţi se îngăduie de către stăpânii planetari, nu să-i şi sfidezi prin neîndatorarea financiară. Păi dacă îţi produci totul între propriile fruntarii, capitalismul internaţional din ce mai trăieşte ? Unde şi-ar mai exporta crizele de toate modele americanii şi occidentalii, unde ? Mai scutiţi-mă cu binefacerile libertăţii în democraţia electivă !

Pentru a proteja dreptul cancelarului Merkel la intimitatea convorbirilor telefonice, germanii au angajat o firmă canadiană. Exasperaţi că şefa adevărată a Statelor Unite ale Europei este monitorizată zi şi noapte de indiscreţii copoi ai controversatului Obama, nemţii n-au mai avut încotro şi au apelat la o firmă de afară specializată în asemenea dichisuri. Zău, americanii ăştia nu mai au nicio limită, vor să transforme întregul glob într-un protectorat duhnind a hamburger şi-a manipulare ordinară. Chiar nu-i mai opreşte nimeni ?

Până în octombrie, locuitorii capitalei Ucrainei nu vor avea apă caldă. Kievenii strâng de-acum gaze pentru la iarnă, după ce ruşii le-au tăiat robinetul. Ţara de la margine îşi trăieşte agonic dezlipirea de Rusia. Să simtă că s-a mutat mai la Vest şi a întors dosul Tătucului de la Kremlin. Represaliile mujicilor sunt nemiloase, pe măsura lipsei de recunoştinţă a ucrainenilor ademeniţi cu sloganurile otrăvite ale Occidentului. Serbările maidaneze s-au sfârşit, începe foametea, iar în curând se va dezlănţui şi iarna siberiană. Brr !....

Scriitorul John Fowles are o remarcă şocantă: „Comuniştii şi catolicii seamănă unii cu alţii: cred că mărturisirea îi absolvă de toate păcatele”. Englezul nu a cunoscut comunismul decât din povestirile altora, ca şi mine, catolicismul, aşa că nu mă încumet la vreo polemică. Îmi lipsesc instrumentele de lucru, aşa că mă rezum doar la a nota observaţia britanicului. Interesantă. Şi să constat că, spre deosebire de comunişti, capitaliştii nici măcar exerciţiul ăsta nu-l încearcă – recunoaşterea păcatelor. De aici şi înmulţirea monstruozităţilor pe care le săvârşesc cu zâmbetul pe buze, în numele unor idei generoase.

Dincolo de aparenţe, omenirea nu aduce defel cu cea văzută prin binoclul oficial. Lentila optică a făcătorilor de imagini o deformează într-atât încât avem senzaţia că vieţuim în altă lume. Ni se livrează tablouri de realitate trucată, opinii falsificate grosolan, adevăruri scopite de miez, în funcţie de interesele păpuşarilor în mâna cărora ne-am încredinţat soarta. Suntem nişte biete gângănii la discreţia satrapilor cu gulere albe şi şurie în buzunarul fracului. Satrapi cu papion şi valize nucleare în dulapurile pline cu schelete. Dar suntem liberi, accesul la stupefiante s-a legalizat, uşor-uşor, alcoolismul a devenit boala omului modern, ca şi depresia, analfabetismul se extinde ca ciuma, şomajul e un leac necesar propovăduit de analiştii economici, violenţa se transmite genetic... Suntem, însă liberi, în aparenţele mincinoase şi dezgustătoare....

×